sobota 2. prosince 2017

Jablkovo-ořechová buchta

Občas se stane, že mi nějaká kamarádka a nebo i fanoušek pošle tip na recept, který mu chutnal a který mám zkusit i já. Tahle situace nastala v úterý večer, když mi kamarádka Lucka (tímto jí moc děkuji) poslala recept na přirozeně bezlaktozovou buchtu, kam se vejde spousta jablek, je rychlá a ještě dobrá. Takže jsem jí do dvou hodin upekla (a spotřebovala většinu strupatých jablek, které jsem doma našla) a uznala, že je fakt dobrá a dost jednoduchá. Oproti originálu jsem ubrala dost cukru a servírování vylepšila o zakysanou smetanu (bezlaktozovou samozřejmě) - ta se totiž k jablečno-skořicové chuti parádně hodí.





7 středních jablek
330 g polohrubé mouky (2 hrnky)
180 g cukru krupice (necelý 1 hrnek)
150 g nahrubo sekaných ořechů (1 hrnek)
125 ml oleje (1/2 hrnků)
2 velká vejce
2 lžičky skořice
2 lžičky jedlé sody
-----------------------------------------------------
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Jablka omyje a i se šlupkou je nahrubo nastrouháme do mísy. Přidáme k nim vajíčka, olej, ořechy a promícháme.

V další míse smícháme mouku, cukr, skořici a sodu. Tuto směs přidáme k jablečné a vařečkou promícháme - půjde to trochu ztuha, těsto není vůbec tekuté, ale nevadí to, na výsledné chuti to nic nezmění.

Velký plech (35 x 40 cm) zlehka postříkáme vodou a vyložíme pečícím papírem (ten díky vodě k plechu hezky přilne). Na plech přeneseme těsto a stěrkou ho rozmažeme rovnoměrně na celou plochu. Dáme péct na 30-40 minut, dokud zapíchnutá špejle nevyjde suchá.

Před podáváním necháme zcela zchladnout.

My si k podávání zamilovali kopeček zakysané smetany na každou porci (v mém případě samozřejmě bezlaktozové), ale buchta je dobrá i samotná, nebo politá čokoládou (klidně lze použít polevu z míša řezů)

 

 Zdroj: https://www.labuznik.cz/recept/jablkovoorechovy-kolac/

1 komentář: