Houbovník na sladko

Dnes vám přináším recept na tradiční vánoční pokrm, který přinesl do naší rodiny můj manžel. V Podkrkonoší je houbovník naprostou tradicí a jí se skoro ve všech rodinách. Ve většině případů ale naslano. V rodině mého muže se však dělá houbovník na sladko. Ano houby a cukr, čtete správně. I já se té kombinaci dost divila a zprvu to odmítla i ochutnat (i proto, že houby v podstatě nejím), ale nakonec jsem se nechala přesvědčit a ochutnala.. A ono to vůbec nebylo špatné! Dokonce je to dobré až tak, že jsme si tuhle tradici zavedli i u nás doma v Praze a houbovník peče manžel každý rok a je prvním chodem naší sváteční večeře. A abyste si nemysleli, že je sladký houbovník specialitou jen rodiny mého muže, tak se peče na Vánoce i u mého bratra, který si vzal ženu z Prahy, ale jedna větev jejích prarodičů pochází ze stejné oblasti jako rodina mého muže. Je to velmi milá náhoda, že jsme se oba dostali do rodiny se sladkým houbovníkem:o))

Recept pochází z kraje, který v minulosti nebyl zrovna bohatý a zpracovávalo se všechno, neplýtvalo se. Takže tenhle recept je už na první pohled trochu "zbytkový" - podle mého názoru vznikl tak trochu omylem, když se stalo, že vánočka ztvrdla a hospodyně přemýšlela, co s ní a zkusila kousek od všeho, co měla doma:o)

Dle tradice z manželovy rodiny se houbovník jí z jednoho pekáče - strávnící se střídají (začíná nejstarší u stolu), jedí každý svou lžící a provrtávají si svou cestičku k ostatním (ano, ano, je v tom samozřejmě symbolika). Když se cesty propojí, může se přejít na další chod.




1 velká hrst sušených hub (cca 10g)
sůl
400 g vánočky (může být i starší už tvrdá)
50 g másla
200 ml  mléka
1-2 vejce (dle velikosti)
2 lžíce cukru
1 lžíce krupice nebo hrubé mouky
1 hrst rozinek (30g)
3 hrsti ořechů (100 g) - mandle, vlašáky, lískové, co je doma
-----------------------------------------------------------------------------
Houby povaříme v osolené vodě, aby změkly. Bude to trvat asi 10 minut. Pak houby slijeme (část vývaru z hub necháme!) a nakrájíme na menší kousky.

Vánočku nakrájíme na cca 2 cm velké kostky, vložíme do mísy . Máslo rozpustíme a spolu s mlékem nalijeme na vánočku, zasypeme krupicí a cukrem, přidáme vejce. 

Ořechy nemusíme loupat, rovnou je nasekáme nahrubo a přidáma k vánočce. Přidáme i houby a promícháme. Musí vzniknout těsto konzistence velmi husté kaše, pokud se konzistence nedaří, naředíme směs několika lžícemi vývaru z hub nebo mlékem. Těsto můžeme v tomhle bodě klidně odložit do chladu a upéct až těsně před večeří. Nevadí, když ho necháme stát i několik hodin.

Pekáček (cca 25 x 16 cm) vymažeme máslem a rozprostřeme do něj těsto hezky do roviny. Pečeme na 180°C (horkovzduch na 160°C) asi 40 minut.

Podáváme lehce zchladlé a pocukrované. Druhý den ohřejeme pár sekund v mikrovlnce, ale lze podávat i studené.
 
 

Komentáře

  1. Tak jsem si s chutí přečetla zajímavé povídání k receptu. A musím říct, že k ochutnání bych se asi dlouho odhodlávala. Ale věřím, že to malé množství hub se tam ztratí a je to taková "jiná žemlovka" :-)
    Krásné svátky přeji, Ina.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je zajimavy napad! Tyhle tradicni recepty me bavi! V rodine meho manzela se zase misto polevky pred kaprem ji svestkova omacka s vanockou. Take znam jen jednu dalsi rodinu, ktera to takto dela, a to rodinu nasi kamaradky (opet je to krajova zalezitost). Ale manzel to na Vanoce nutne musi mit, a tak to po vzoru tchyne take zacnu varit :-) Houby na Stedry den mivame ve forme kuby. Sladka varianta je skutecne prekvapiva, ale proc ne, za pokus to stoji! Diky za inspirativni clanek a preji hezke Vanoce! Maja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zkoušla s vánočkou omáčku, které se říká muzika. Mám na ní někde i recept, ale ještě jsem se nedostala k tomu ji uvařit. Je taky ze sušených švestek, fíků, rozinek a křížal a je to moc dobré.

      Vám také krásné Vánoce:o)

      Vymazat
    2. také vařím, u nás se jí říká ovocka, jsem z Podkrkonoší, sušené švestky, anýz, fenikl, zahustit povidly i trochou hladké mouky rozmíchané ve vodě, osladit, někdo přidává rozinky. Můj otec jedli s vánočkou, já raději jako studený kompot. Vařím pokaždé na Štědrý den, tuto vůni mám spojenou s Vánocemi. Dana z Podkr.

      Vymazat
  3. Jsem z východních Čech a v naší rodině se také vaří ovocovka nebo ovocka. Máme ji vždy na Vánoce, ale maminka i babička i starší členky rodu ji vařívaly i v létě. Dřív se prý nosila i na pole. Používáme do ní sušené ovoce (jablka, hrušky, švestky), vylepšujeme ji rozinkami a ořechy, příp. mandlemi. Vařím ji 21. prosince (na Tomáše); ovoce nejdřív namočím, po určité době je nechám přejít varem (asi 10 min.). V době varu přidávám povidla podle chuti a na prášek utlučené koření – badyán, hřebíček, skořici (po špetkách) a nastrouhanou citronovou kůru (trochu). Do omáčky zavařím i trochu hladké nebo polohrubé mouky a nechám povařit také nasekané ořechy. Omyté rozinky přidávám až na závěr varu. Je možné přidat podle chuti i trochu cukru, někdo přidává také mléko. Uvařenou ovocovku dám do chladu, do Štědrého dne se krásně rozleží, zhoustne a získá tu pravou chuť.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů