Recenze: Kuchyňský robot Kitchen Aid

Před prázdninami jsem měla tu možnost otestovat tolik opěvovaný a mnohými milovaný robot od společnosti Kitchen Aid. Robot mi půjčila společnost AP servis a za to jim mnohokrát děkuji. A jestli Vás zajímá, jak robot obstál v mém zatěžkávacím testu, pohodlně se usaďte a čtěte dál.




Robota jsem měla půjčeného na měsíc a spolupráce s Ap-servisem byla tenkrát nastavena tak, že s použitím robota připravím na blog několik receptů. Zadání jsem splnila a po uvedené době robota zase zabalila a vrátila. Fanoušci mi  pak psali, jak jsem s robotem byla spokojená a jestli si ho mají pořídit. A tak se cítím být tak trochu povinována svým čtenářům s napsáním recenze, ač je to nad rámec spolupráce. Takže vězte, že tato recenze není placená a vyjadřuje mé osobní názory a zkušenosti.

Robota jsem měla zapůjčeného ještě s několika nástavci, které jsem si vyžádala navíc (ať je ten test pěkně obsáhlý, že) - konkrétně to byl mlýnek na maso, krouhač na zeleninu a mlýnek na mák. Všechny jsem vyzkoušela alespoň jednou a v textu se dočtete, jak která funkce obstála.

Ještě bych ráda upozornila, že já osobně vlastním už sedm let kuchyňského robota (konkrétně Bosch MUM 4.řady), takže vím, co má takový robot dělat, co všechno může zvládat a očekávám od něj, že bude opravdu multifunkční (s potřebnými nástavci). A jelikož jsem se svým robotem spokojená, robota od společnosti Kitchen Aid jsem hodnotila velmi přísně kritickým okem. V hodnocení a popisu postupuji tak, jak jsem robota užívala v čase, není to tak, že bych ty první činnosti využívala více nebo méně než ty na konci článku.

Ergonomie a vzhled

Měla jsem zapůjčenou klasickou variantu (existuje i mini verze) v jablkově zelené barvě - já osobně bych si do kuchyně tuto barvu nezvolila, ale odstín byl hezky sytý a všude stejně barevný. Tělo robota je železné, takže samotný robot je velmi těžký a manipulace s ním je obtížná (myšleno přemísťování). Z toho důvodu by měl mít vyhrazené pevné místo na lince. Na druhou stranu při práci se ani nehne. Samotný robot se sklopeným ramenem se bez problémů vejde na klasickou linku, problém ale nastává, pokud chcete rameno vyklopit nahoru  - já mám mezi linkou a horními skříňky 44 cm a pokud jsem chtěla rameno vyklopit, nešlo to, protože se mi tam zcela vyklopené rameno na výšku nevešlo. Takže pokaždé, když jsem chtěla s robotem cokoliv dělat, tahala jsem ho na kraj linky, kam nezasahují horní skříňky. Toto je celkem nepraktické a je tedy třeba počítat s tím, že robot bude stát na místě, kde je směrem nahoru dostatečný prostor.

Z pravé strany ramene je pojistka na pohyb ramene, z levé strany ovládání rychlosti robota. Z namalovaných 10 rychlostí jsem byla nadšená, ale nadšení přešlo v momentě, kdy jsem zkusila robota pustit a zjistila, že těch rychlostí je ve skutečnosti jen 6 a ona škála od 0 do 10 je jen orientační určení rychlosti.

Nasazování a uvolňování různých háků a metel bylo bez problémů, upevnění mísy šlo lehce, jen se musel dát pozor, aby se mísa neutáhla moc, protože pak šla uvolnit dost těžko. S čím jsem spokojená nebyla, to byl plastový kryt na mísu - ať jsem se snažila, jak jsem chtěla, kryt nedržel na místě, nešel nijak zaseknout a při spuštění robota do chodu se kryt jemnými vibracemi posouval a většinou i spadl z mísy. Možná jsem dostala jen špatný kus, ale bylo to dost protivné.

Šroub na upevnění metel (šlehací, třecí a hnětací hák) je na rameni pevně přidělán, což samo o sobě není nic divného, ale ční dolů pod rameno a točí se i v momentě, kdy je nasazen třeba mlýnek na maso, krouhač nebo mlýnek na mák. Já v tom vidím bezpečnostní riziko hlavně pro děti, které chtějí v kuchyni pomáhat...

Mlýnek na maso

Foto z mobilu
Jako první jsem potřebovala pomlít maso na sekanou - vepřové i hovězí, obojí zlehka prorostlé. Maso jsem si nakrájela na menší kousky, aby se dobře vešly do mlýnku. Jakmile jsem začala mlít, nastal kámen úrazu. Mlýnek téměř nepracoval... Musela jsem použít opravdu velké fyzické síly a maso do mlýnku tlačit pěchovačem, aby se maso namlelo, když jsem netlačila, nic se nedělo, šnek jel jakoby naprázdno, maso nebral. Zkoušela jsem mlýnek i rozebrat, jestli nemám sekací nůž vložený opačně, ale v tom problém evidentně nebyl (nůž je podle mě oboustranný). To kilo masa jsem nějak pomlela, ale byl to doslova porod a trvalo to velmi dlouho. Navíc díky konstrukci a nasazení mlýnku jsem se bála, abych celý robot při tlačení silou neshodila nebo nezničila rameno robota.

Po této zkušenosti jsem už příště maso na mlýnku nemlela a raději vzala Bosche.

Takže mlýnku na maso dávám velké mínus.

 

Šlehací metla


Dalším testem bylo šlehání, a to konkrétně bílků do sněhu. Jelikož vím, že Bosch nevyšlehá jen jeden bílek (prostě je to příliš malé množství a šlehací metla tu trochu jen honí po dně mísy a nešlehá), zkusila jsem tohle malé množství předhodit Kitchen Aidu. Sice mu to trvalo celkem dlouho, ale ten jeden bílek nakonec do sněhu ušlehal. Pak jsem zkusila 6 bílků naráz a to byla paráda - ušleháno během chviličky a do velmi pevného sněhu.

Při šlehání smetany a různých krémů do dortů a koláčů byl robot taky skvělý - vše ušleháno rychle, bez žmolečků a skoro nebylo potřeba stírat krém z boků mísy, protože metla si pro vše hezky "sáhla". A díky velkému objemu mísy jsem ani nepotřebovala plastový kryt.

Za šlehaní má robot obří plus!

Třecí metla

Třecí metlu jsem zkusila na křehké a linecké těsto a nezklamala. Krásně rozbila máslo na kousky a promísila s ostatními ingrediencemi, těsto nakonec zformovala do kompaktní hmoty (u Bosche si lidé často stěžují, že tyto typy těsta robot nechá víceméně ve formě drobenky, kterou musí zpracovat rukou).

Třená těsta tedy taky obstála na výbornou.

Hnětací hák


 

Hnětací hák jsem vyzkoušela na těch různých těstech . U klasického sladkého kynutého nebyl problém. V momentě, kdy jsem zadělávala na pizzu z 1 kg mouky (těsto je mnohem hutnější a těžší než u kynutého sladkého) začal robot celkem protestovat a měl problém tuto hmotu utáhnout. Bosch sice naříká a občas po lince poskakuje, ale těsto zpracuje. U Kitchen Aidu jsem měla strach, abych robot nezavařila.


Jelikož si doma peču vlastní kváskový chléb, zkusila jsem ho v KA zadělat také. Dvakrát a pokaždé to byla víceméně trochu katastrofa - těsto se sice umíchalo, ale zároveň se namotávalo směrem nahoru po háku až ke šroubu ramene. Po čase (kdy ještě nebylo zcela správně umícháno) jsem musela vždy robota zastavit, těsto stěrkou seškrábnout dolů a opět pustit chod - to celé tak 3x za hnětení.Jak to namotávání vypadalo vidíte na fotce výše.

Hnětací hák je tedy tak za tři (kdybych hodnotila jako ve škole) - sladká těsta v pohodě, ale ta slaná o dost horší.

Krouhač zeleniny

Na krouhači jsem zkusila pouze jedno krouhání a to zelí na přípravu salátu. Krouhat šlo dobře, jen nakrouhané kousky byly trochu větší, než na co jsem zvyklá z Bosche. Výslednou chuť salátu coleslaw to negativně neovlivnilo.

Mlýnek na mák

Mák jsem zkoušela z důvodu časového presu namlít jen jednou a jelikož k mlýnku chyběl návod, nepodařilo se mi ho bohužel nastavit tak, aby mi namlel mák. Nenamletý mák stále jen propadal skrz. A jelikož čas tlačil, raději jsem sestavila Bosche a mák namlela na něm. Takže mlýnek nemohu hodnotit.

Celkový dojem

Jelikož už sedm let používám kuchyňského robota, bylo jasné, že se u mě nedostaví takový ten wow efekt, když ho poprvé použijete a zjistíte, že zatímco se vám v míse šlehají vajíčka, vy si můžete navážit mouku, máslo a další ingredience. Na toto jsem zvyklá a je to naprostý základ, co od robota očekávám, a světe div se, KA to umí také!:o)


Na KA velmi oceňuji vzhled - je to prostě velmi elegantní a krásný "doplněk" do kuchyně, který linku nehyzdí. Ocelová konstukce slibuje, že vám robot vydrží do smrti (vaší) a vydrží denní zápřah. Šlehání a třetí zvládá opravdu na jedničku a je pravda, že jsou to činnosti, které u robota využívám nejčastěji.

Zklamal mě ale hnětací hák a hlavně příslušenství, které není v základní sestavě a musí se kupovat dodatečně. Maso si melu zásadně doma a většinou 2 kg naráz a to bych se s KA asi zbláznila.
Celkově jsem tedy z robota až tak nadšená nebyla. Většinu věcí totiž zvládá můj osobní robot, který ale stojí čtvrtinu ceny (a to má v základní výbavě za tuto cenu mnohem víc příslušenství). Sice je plastový, není moc hezký a často mi tu po lince poskakuje, ale na druhou stranu vše dělá poctivě a bez větší námahy z mé strany.

Kitchen Aid je naprosto skvělý do profi provozu cukrárny, nebo malé kavárny, věřím, že vydrží denní velký zápřah a vydrží několik let (nebo spíš desítek let), ale pokud ho mám hodnotit z pohledu ženy, která chce robota do domácnosti, kterého bude používat byť denně, ale pro přípravu jídel dvou až pětičlenné rodiny - sladkého i slaného, vychází mi, že KA je tak trochu zbytečný luxus a já už dnes vím, že bych do něj peníze neinvestovala. Ne za cenu toho, že to další příslušenství nefunguje stejně tak dobře a hladce jako základní (šlehací a třecí metla). Protože s mlýnkem na maso bych se prostě nesmířila a musela si koupit samostatný přístroj jen na letí masa -  pak ale smysl kuchyňského robota jako multifunkčního pomocníka upadá.

Komentáře

  1. dik za recenziu. s mletim masa mam pri KA rovnake skusenosti, mlela som raz asi pol kila veproveho (prerasteneho) na fasirky a nikdy viac, bolo to velke trapenie a prislo mi, ze aj vela odpadu, mlyncek akoby nedokazal poriadne pomliet mastne kusy a slachy a zadrhaval sa, co mi pride dost divne pri takomto vykonnom stroji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mi to bylo divné, i jsem celý mlýnek rozebrala a zkoumala nůž, zda je vložen správně (u BOSCHE jsem totiž napoprvé nůž obrátila a nemlel), ale u KA vypadá ten nůž oboustranně a neměl by být problém v orientaci vložení.
      Každopádně mlýnek na maso mě velmi zklamal, já si maso melu celkem často, máme doma jídla z mletých mas rádi...

      Vymazat
    2. Jaký jste měla stroj??? Označení?? Já měla Bosch Mum a nepomlel mi nic a ješte jsem aj zlomila núž na strouhaní. Těžko se porovnává.... Kitchen Aid Profi je celokovový, má aj vevnitř kovové ozubené kolečka, používají ho non stop v restaurácii ... Slabší stroje to samozřejme neutáhnou...

      Vymazat
  2. Skvělá recenze. Vážím si toho, že konečně nečtu recenzi jen plnou superlativů, ale je tu prakticky vypsáno, co za to stojí a co už ne. Opravdu je to snad první recenze na food blogu na kuchyňského robota, které upřímně věřím. A za to díky! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky moc za skvělou recenzi. A moje srdce už není smutní že tento stylový kousek nemá a je šťastné, že má Boženku Mum jako ty ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :o). Božena je fajn. Jen holt není tak hezká a časem asi motor nevydrží, o tom si nedělám iluze.

      Vymazat
  4. a omlouvám se za chyby :-(

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, prosím jak velký máte objem hlavní nádoby robota? Stačí 3,9 l nebo je lepší větší? Děkuji Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli se ptáte na Kitchen Aid, tak to bohužel už netuším, robota jsem vracela na začátku července zpět... Ale zkusím dohledat, byla to základní nerezová nádoba...

      Vymazat
    2. Tak jsem to dohledala, že jsem měla půjčeného robota s objemem mísy 4,83 l.

      Vymazat
    3. Děkuji! Prosím a jak velkou mísu máte vy na vašem robotu Bosch?

      Vymazat
  7. Dobrý den, já mám od loňského listopadu Vámi recenzovaný Kitchen Aid jen je v královské červené metalíze. Byl to vysněný dárek k narozeninám...To co píšete o hnětacím háku potvrzuji a ještě přidávám zkušenost s pohybováním hlavy při hutnějších těstech, nepomohlo ani utažení šroubu co nám doporučili. Kilogram mouky se v něm neodvážím umíchat, to by nezvládl ani náhodou. Z robota jsem dost smutná, není to taková "topka" jak všude píšou. O pohybování hlavy občas někdo v diskuzi napíše, ale moc jsem toho předem nedohledala. Ani celková kvalita zpracování samotných robotů není valná. Vybírali jsme ve firmě osobně a bez viditelných vad - škrábanců, špatného nástřiku, barevných nesrovnalostí atd. byl až šestý kus - ano šestý kus. Za ty peníze jsem myslela, že to bude top kvalita. Opak je bohužel pravdou. Díky za Vaši recenzi. Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím se vším, co jste napssla. Já ho utavila na mazanci. Iva

      Vymazat
  8. Děkuji za recenzi.. ale něco podobného jsem už jednou četla, takže jsem ráda, že jste ji svým "výzkumem" potvrdila. Robot je krásná dekorace kuchyně, ale já za ty peníze bych očekávala i výkon a spolehlivost.

    OdpovědětVymazat
  9. Ja snad zadny nevyberu. Uz dva jsem vracela a syslim na KA, jakoze to ma byt ten nej! Jaky typ Bosche mate, prosim?

    OdpovědětVymazat
  10. Dobry den, super recenze. Skoda,ze není srovnání s více roboty. Zajímal by me třeba kenwood chef titanium ;) Nemohu se rozhodnout...

    OdpovědětVymazat
  11. Tak jsem rada, ze jsem si pred sesti lety koupila Bosch mum. Jsem s nim maximalne spokojena, no ale do ted ve mne hlodal cervicek, jestli jsem si nemela koupit tu designovku, protoze je tak krasny. Tehdy mne odradila cena a ted uz vim, ze az jednou boschik doslouzi, tak koupim opet bosch.

    OdpovědětVymazat
  12. Děkuju, Marci! Já tady v tom celou dobu ležím, mám si říct, co chci k narozeninám a syslila jsem, abych si přidala na KA... no vzdávám to. Aspoň mi zase půjde hubnout. Teď jak nepeču tak často, jde to nějak snadněji:-D

    OdpovědětVymazat
  13. Taky moc děkuji za recenzi!! Po KA mé srdce touží a též jsem ho jako mnozí považovala za TOP. Jsem moc ráda, že teď ušetřím peníz a aji zklamání. Díky moc!!! Opravdu! ;)

    OdpovědětVymazat
  14. Zdravím a jen souhlasně přitakám co se týká Bosche. Mám přes deset let taky tu čtverkovou řadu s mlýnkem na maso a krouhačem atd. a jsem spokojená. Před dvěma lety jsem řešila svůj sen - výkonnější, kovový a hlavně větší robot, co by měl opět více příslušenství a velkou mísu (alespoň na 12-15vajec) a po dlouhém hledání vyhrál Bosch XXL. Nelituju, naprostá spokojenost a bývají dny, kdy mi funguje starý plastový i nový velký, jinou značku nechci.

    OdpovědětVymazat
  15. Neznám zatím nikoho, kdo by nebyl spokojený s Bosch MUM (a že ho má v nějaké verzi kde kdo). Poměr cena/výkon je bezkonkurenční. HI

    OdpovědětVymazat
  16. Mám KitchenAid už viac ako 2 roky a som s ním veľmi spokojná. Všade hovorím, že to bola pre mňa tá najlepšia investícia do kuchyne. Nie som profesionál a je pravda, že nemám k robotovi žiadne nadstavce, pretože ich nepotrebujem, ich vlastnosti tak neviem posúdiť. Z kila múky bežne zarábam kysnuté cesto na langoše, a zarábala som aj kváskový chlieb a som veľmi spokojná a robot s tým nemal najmenší problém. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kde jste prosím svůj robot kupovala??

      Vymazat
  17. Díky za skvělou recenzi. Po KA jsem toužila, hlavně kvůli designu. Mám 17 let robot BOSCH, včetně různých nástavců. Používám jej minimálně jednou týdně, vše stále funkční, skvělý pomocník. Kynutá i chlebová těsta bez nejmenších problémů, též mletí i krouhání. Ušetřila jste mně peníze. Zůstávám nadále u BOSCHE.

    OdpovědětVymazat
  18. Ráda bych se KA zastala. Používám ho už čtyři roky, peču často, využívám nejvíc třecí a šlehací metly, na kynuté těsto i hnětací hák. Bez nejmenších problémů. Dokoupila jsem i menší mísu, takže můžu třít těsto v jedné, a v další míse pak zvlášť ušlehat sníh, který do těsta přidám. Ke krouhači mám šest různých krouhacích (strouhacích) bubnů, takže hrubost volím dle zeleniny, jiný na mrkev, jiný na okurky, brambory atd. Krouhač se skládá jen ze tří dílů, takže mytí i skládání je velice jednoduché. Mletí masa bývá obtížnější, ale stačí dát maso na chvíli do mražáku, aby bylo tužší (ne zmrzlé) a mletí jde snadno. Nad koupí KA jsem dlouho váhala, četla jsem recenze všech možných typů, ale KA byl vysněný krásný "doplněk" nové kuchyně. Nakonec jsem si ho nechala (od celé rodiny) koupit k padesátinám. A nelituju. Není to jen doplněk, ale funkční kus vybavení, který mně už čtyři roky dobře slouží. A věřím, že mě přežije :-)
    Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. až na to mletí masa se ale v názoru shodneme... ten krásný "doplněk" jsem psala s uvozovkami, aby to bylo správně pochopeno, ale bohužel nejste jediná, kdo si myslí, že KA považuji pouze za doplněk a ne za funčkční stroj..

      Vymazat
  19. Ač jsem v kuchyni spíše návštěvníkem, tak bych si dovolil několik postřehů. Nádstavec na krouhání je super. Okurkový salát i s umytím je hotov za 3 minuty- když jsme měli předchozí hrůzu podobnou Boschi tak jsem ani neuvažoval, že bych to špinil kvůli 3 okurkům u KA neuvažuji ani minutu, nasadím pokrouhám umyju- záležitost chviličky. Robota jsme brali hlavně kvůli míchání těsta, byl nám doporučen s pevnou hlavou a posuvným držákem na mísu. Těsto u kterého ostatní "hnětače" odpochodovali z kuchyňské linky a přesvědčovali ostatní spotřebiče k následování, zvládl KA naprosto bez problémů. Pravda tužší těsto má zaješí úmysly, ale to samé se děje ve velkém hnětači na 10kg mouky- rovněž využití zde vyfoceného háku k hnětení těst na chleba je poněkud nevhodné. Pokud potřebuju hníst těsto, tak volím dostatečně dimenzovaný stroj a nesnažím se ho nahradit něčím co je spíše na lehčí práce. Dokoupení příslušenství beru spíše jako plus. Vzpomínám si na doby kdy se v kuchyňské lince zabydlelo široké příslušenství mně neznámého použití, nabídnuté výrobcem jako bonus. Při každém otevření dvířek zahájilo toto příslušenství ofenzivu jak na plážích normandie, vyhrnulo se z přidělených prostor a nedbaje na vlastní ztráty zabralo území naší malé kuchyně. Pokaždé při sbírání těchto udělátek jsem proklínal vynálezce kterýžto přivedl umělou hmotu na světlo světa. Jsem spíš příznivce umístění věcí na místo nejlépe navždy. Takže když umístím robota na kuchyňskou linku, tak neočekávám, že budu tuto polohu měnit (bohužel bůh stvořil i ženu a tak změna je víc jak obvyklá) váha stroje KA je natolik dostatečná, že i ženu přejde chuť měnit místo tohoto stroje, což bohužel není případ ostatních spotřebičů a třeba při hledání topinkovače přemýšlím zdali nezavolat do skotska pana Henry jones jr.známějšího pod přezdívkou Indiana Jones, neb tolika pastí nastražených zákeřným nádobím si nedokážete představit. Pravdou je problematické mletí masa, potýkali jsme se se stejným problémem, vyřešilo ho nakrájení masa na menší kousky, ale vzhledem k tomu že maso na pečení meleme přímo u řezníka, a maso na klobásy se na moravě mele v množství které má běžný američan (200kg) na dva měsíce, tak mlýnek leží bez využití. Jako nepřekonatelný je KA ve šlehání. Říkejte si co chcete, ale pěna z bílků je nepřekonatelná, pomazánky úžasné, vše nádherně rozetřené. Navíc nemám trauma z uklízení mých pokusů o výtvor nějaké potraviny, vše je snadno a rychle umyté. Jako neskutečný bonus je podpora, Pan Vymazal odpovídal napřed na mé dotěrné dotazy, pak nám předvedl robota, vytáhl z nás na co to potřebujeme a doporučil poloprofi stroj. Nebyl problém nevyhovující příslušenství vyměnit za jiné, vždy ochota a snaha řešit jakýkoliv problém. Takže ač je tato značka poněkud jiná cenová relace, tak se nám v kuchyni začíná na lince zabydlovat "královská červená". Opravdu se už nechci vrátit do dob kdy bylo po každém hnětení těsta či jiné náročnější aplikaci nutno dotáhnout všechny šrouby na kuchyňské lince, složitě rozdělávat tu hroznou umělohmotnou mísu a mít kvůli okurkovému salátu plný dřez nádobí. A jak bylo napsáno výše, tohle není doplněk, ale funkční vybavení kuchyně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý návštěvníku, celkem mě překvapuje délka vašeho komentáře, ale budiž, chápu, že jste měl potřebu se vyjádřit, ač trochu obšírněji.
      1. krouhač na zeleninu jsem nijak nezpochybňovala, jen jsem měla možnost na něm krouhat zelí - což je pro mě zátěžový test, ne každý robot to umí. KA obstál... Krouhač na Boschi je taktéž úplně v pohodě a skládá se ze 4 částí + krouhacího kotouče.. To mi celou linku nezabere.
      2. Máte pocit, že na zadělávání těsta na chleba je použitý hák nevhodný? A čím byste zadělával těsto na kváskový chléb Vy? Já ho ve svém plastovém Boschi zadělávám právě tímto hákem a moje "plastová herka" zvládne stejné mnozství těsta bez problémů. I to těsto na pizzu z kila mouky jsem v něm dělala a rozhodně mi z linky neodpochodoval, ani linku nepovolil a nikdy ji nemusí zrovna utahovat (ani robota).
      3. v článku píšu, že se KA nemá přesouvat (už proto že je dost těžký) a že já jsem to dělala jen proto, že místo na lince, kde jsem ho měla, bylo nízké a nemohla jsem vyklopit rameno. Kdybych měla KA nastálo doma, vyhradím mu místo, kde ho nebudu muset přesouvat.
      4. Maso jsem měla na menší kousky a stejně nemlel. Já jsem zvyklá mlít si maso doma sama, dělám to tak už několik let a Bosch to zvládá... Prostě mlýnek na maso od KA je tragédie a ze tím si stojím.
      5. o tom, že šlehací a třecí metla je skvělá jsem psala, nechápu Vaše narážky "Říkejte si co chcete, ale pěkna z bílků je nepřekonatelná" - tvrdím snad něco jiného?
      6. víz můj komentář výše, o doplňku do kuchyně jsem psala v uvozovkách, leč ne každý smysl uvozovek pochopil.

      Vymazat
    2. Dobrý den.
      V žádném případě to nemělo být nějaké hanění vaší recenze, či snad vašeho robota. Jen jsem popsal své zkušenosti s výběrem robota u nás doma. Jelikož jsme volili robota hlavně kvůli těstu, tak máme holt toho většího a k němu jsou trochu jiné háky, které fungují trochu jinak.(děláme rovněž kváskový chleba, pokud jde ale o víc jak dva bochníky, tak mícháme na průmyslovém robotu) Podle mně je varianta s odklopnou hlavou náhradou za slabší roboty na běžné občasné vaření.Nevím nakolik bych volil krouhání zelí jako zátěžový test (omlouvám se, ale jsem chlap) když se podívám na hlévku zelí a krouhač tak buď tu trochu nakrájím klasicky (stejně to musím vzít nožem na menší) nebo zvolím jiný typ na nastrouhání většího množství- bohužel tady ty "kotoučové" krouhače mají jednoznačně navrch. Mně u předchozího typu (mísa+kotouč+kryt) vadila ta velikost inštrumentu a nutnost umytí hromady věcí (určitě trvalo nakrájení okurek déle, než na KA) Mně osobně trochu vadilo že ta předchozí hrůza občas na lince poskakovala (bohužel jsem zde přidal trochu nadsázky aby byl život veselejší- bohužel ne každý člověk má náladu se pousmát) KA se nehne. K dalšímu bych řekl asi toliko, neměl jsem v úmyslu nijak zpochybňovat váš test, ani to nebyl útok na vaši osobu, pouze jsem si dovolil napsat svůj názor na KA z mého pohledu. Pokud jste to pochopila jako útok na vaši osobu, tak se vám hluboce omlouvám, a jelikož je tento blog váš, tak zajisté vládnete kouzlem vymazání. To je holt právo majitele blogu. S pozdravem MSP

      Vymazat
    3. Jsem majitel blogu a vládnu kouzlem vymazání, ale pokud nejsou komentáře lživé, urážlivé, sprosté a nebo spamy, tak je nemažu, není důvod. Jiný názor na blogu snesu, jen mám potřebu se ozvat:o)
      Chápu, že jste se chtěl KA zastat, jen mi přišlo, že jsem nenapsala nic, co by Váš komentář mělo rozporovat.

      Já jsem dostala k testu tenhle konkrétní model KA a s rozsahem funkčností je srovnatelný s tím mým Boschem, takže když něco zvládá můj Bosch, čekala jsem, že to stejně nebo spíš lépe zvládne KA (a to se v několika případech bohužel nestalo).
      Je pravda, že Bosch u některých činností poskakuje a občas trochu kvílí a při prvních zkušenostech jsem se toho i lekla, ale na druhou stranu stojí čtvrtinu co KA a funguje i po sedmi letech poskakování a kvílení.

      Myslím, že nejsme ve sporu, jen jsme se v první chvíli asi moc nepochopili. Nepochopila jsem Váš komentář jako útok na mou osobu nebo blog, to vůbec ne. Útoky vypadájí jinak:o).

      Mějte se krásně a ať Vám KA dál skvěle slouží.

      Vymazat
    4. Děkuji za pochopení. Já jsem měl potřebu se KA "zastat" neb z pohledu chlapa kterýžto s tímto přístrojem dělá zřídka, je KA takový šikovnější, je s ním radost pracovat- až tedy na některé vyjímky (masomlýnek) popř mlýnek na obilí kterýžto mele, avšak pro naši potřebu byl zcela kapacitně nevyhovující. Práce s dřívější "poskakující hrůzou" byla katastrofální, hromada nádobí, složitost kompletace. KA mně přijde takový přátelštější. Ale jak říkám, máme trochu jiný model než jste měla možnost vyzkoušet vy. P.S. Taky mám občas nutkavou představu se ozvat :-D S pozdravem MSP

      Vymazat
  20. Ještě bych si dovolil jeden postřeh, zatím co já jsem práci s mlýnkem na maso vzdal hned po prvním neúspěchu, tak moje moudrá žena se nedala odradit neúspěchem, maso nakrájela na delší nudličky a tyto vkládala do masomlýnku. Pak dokázal namlít nádherně a bez jakéhokoliv násilí. Tuto skutečnost jsem zjistil až včera, kdy jsem se svěřil svojí ženě s touhle diskuzí a ona mně opět přesvědčila o své nadvládě v kuchyni. Mele na tom všechny druhy masa a naprosto bez problémů. Takže chyba není v mlýnku ale v obsluze(beru na sebe)- holt všechno chce svoje. Tak a toto byl opravdu poslední příspěvek- nebudu to tady dál zabírat. S pozdravem MSP

    OdpovědětVymazat
  21. Jsem vlastníkem KA už 15let,doma je 17let.Nepouzivam denne,ale kromě výběru těsta nahoru u kvadkoveho těsta nemám jedinou namitku.Maso v něm mělu bez problemu,takže bych si tipla na špatný kus/nozik.Jinak na pečení cukrovi,sladkeho,třeba testa,b ilky fantasticky.Vlastim nástavec na testoviny,mísu na zmrzlinu, skleněnou misu,treci/sériovou matku, mlynek na maso,všechno funguje doposud.Na co robot nepoužívám je krajeni kroužení atd...na to používám Vitamix nebo food processor primo na krouhani.Kdo ž vás hodně a často pecete,doporučuji ho 100%.pokud někomu vadí vyska,zvolte model, který drží míšu po stranách v pacickach,tam se rameno nevyplatí nahoru.

    OdpovědětVymazat
  22. S mlýnkem na maso máte pravdu - žádná sláva. Pro rodinu se jednou za čas maso umlýt dá, ale rozhodně žádná zábava. Ovšem s hnětacím hákem musím nesouhlasit. Peču tak pětkrát týdně (housky, rohlíky, kváskový chleba) a s uhnětením těsta nemám problém. KA mám pět let a za mě tedy jedna z nejlepších investic. Škoda jen tak drahého příslušenství.

    OdpovědětVymazat
  23. Kitchen Aid mám, používám ho opravdu hodně na ledacos, včetně mletí masa. Chtěla jsem ho a nedala bych ho ani za nic,jsem s ním fakt spokojená, ale aby bylo jasno, nejsem zaslepená a kriticky souhlasím s autorkou v tom, že za ty prachy to zas taková paráda není. Kdyby stál polovinu, byli bychom na optimu. Přestože je super, špička to opravdu není, neboť podobně super je skoro každý robot.

    OdpovědětVymazat
  24. KitchenAid mam uz 17 let a jsem s nim naprosto spokojena, krom dobre funkcnosti se mi libi vzhledove a ocenuji, ze na nem neni nic z plastu. Za ta leta k nemu mam /a vyuzivam/ prakticky vsechno dostupne prislusenstvi a vyhovuje mi, ze se KA s roky nemeni, takze kdyby nahodou pristroj odkracej do vecnych lovist, koupim novy, ale prislusenstvi mi na nej bude pasovat, coz se o vetsine jinych robotu rict neda. Mam od KA i dalsi pristroje do kuchyne, tam uz u vsech tak nadsena nejsem - Blender ma jednu vytrvale se opakujici zavadu /a dela to vsem/ - totiz destrukci unasece. Stoji sice par korun a vymenit ho lze doma, ale je to otravne, mit v zasobe vzdy jeden unasec, aby clovek mohl dodelat zapocatou praci v pripade poruchy.
    Co ovsem musim pochvalit, je ten malicky "food procesor" - drtic a sekacek. Vyuzivam ho hojne na nasekani cibule, okurek, cokolady do peceni atd. Prace je s nim snadna, rychla a dobre se cisti.

    OdpovědětVymazat
  25. prosím co se týká BOSCHE MUM - co dělám špatně, že jsem již asi 5 x za 5 let co ho mám kupovala ten plastový unašeč, nebo jak se to jmenuje - má to údajně sloužit na ochranu motoru.
    děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ten plastový unašeč je zároveň pojistka - je z plastu právě proto, aby se zničil on a ne celý motor, pokud se do přístroje strká něco, co tam nepatří, nebo přílišnou silou, případně špatným způsobem.
      Já jsem za těch sedm let zničila jen plastovou pojistku na mlýnku na maso, když jsem do něj strčila větší množství namočeného (ale ještě tvrdého) pečiva. Unašeč v krouhači se mi zničit nepovedlo...

      Vymazat
  26. Dobrý večer, moc děkuji za recenzi, je úžasně přínosné si o tomto "top" robotu něco přečíst, jak klady, tak zápory. Které koneckonců mají všechny roboty. Já sama mám Kenwood, takovou střední třídu. Po KA pokukuji, ale typů je hodně, takže v tom nejsem tak sběhlá. Budete si pamatovat, jaký typ jste měla k dispozici? Nějak jsem se toho (možná špatně) nedočetla a podle obrázku to nejsem schopna poznat.
    Děkuji a pečení zdar :-)
    Dominika S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem půjčený tento typ KitchenAid 5KSM150PSECR . Příslušenství k tomu je asi univerzální..

      Vymazat
  27. Já mám plastovou herku s nerezovou mísou od Moulinexu asi za 7 tisíc - a to už 6 let a funguje skvěle. Ale vždycky po tom KA zatoužím, to přiznávám. Čekám, že se ten můj rozbije a že pak koupíme novej, ale on jede dál, každej den maká, šlehá, hněte, krouhá, mele...a jde mu to skvěle. I velký množství mouky, chleba dá bez problémů. Třeba těsto na kváskovej chleba se mi takhle nikdy nenamotalo. Asi je ten můj ChefGourmet víc hlučnej a víc se to tělo hejbe, ale nějak to neprožívám. Navíc jsem zvyklá ho při každým použití vytáhnout ze spodní rohovky nahoru, to při jeho váze není problém. Fakt by mě ten KA zajímal naživo, na vyzkoušení. Nemám problém s tou cenou jako takovou, ale špatnej poměr cena/výkon by mě otrávil.

    OdpovědětVymazat
  28. Milá Marcelo, skvělá recenze! Chci se zeptat, jestli máte zkušenost i s jinými značkami kuchyňských robotů? Konkrétně jsem si vyhlídla 2,3 typy značky kenwood, můžete je porovnat?

    Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám zkušenost pouze s tím, co mám doam a to je bosch mum. Kenwood jsem v ruce neměla, taky by mě docela dost zajímal:o)

      Vymazat
  29. Recenze je dobrá, ale celkem mne překvapuje. Robota mám již 10 let, kupovala jsem v Anglii. Kynuté těsto mi nad metlu vylézá jen pokud je moc "mokré", jakmile přisypu mouku, krásně se stáhne dolů. Maso melu naprosto bez problémů. Osobně jsem s ním moc spokojená, jediné co mi vadí je ten plastový kryt mísy, nikdy mi sice nespadl, ale občas na míse trochu drncá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono může být celkem rozdíl v tom, co bylo dostání v UK před 10 lety a co je k dostání v současné době v ČR.

      A na to namotávání kynutého těsta a obtížné mletí masa si na různých diskuzích stěžovalo více lidí.. já jsem každopádně sepsala své dojmy z tohohle robota, chápu, že ty dojmy se mohou dost lišit od názorů ostatních.. Taky záleží na tom, co od toho člověk očekává..

      Vymazat
  30. já mám KA asi 7 let. Jsem úplně spokojená, mám velkou rodinu - zadělávám skoro denně kynutá těsta (chleba, buchty, rohlíky) zcela bez problémů i z víc jak kila mouky. To že se při těžkém těstu pohybuje celá hlava považuju na normální a robot to ani nijak nepoškozuje. I na profi reklamních videích je vidět, že se to prostě děje. Těsto mi nahoru vyleze výjimečně, normálně za chodu stěrkou stlačím dolů a robot jede dál. S masovým mlýnkem zkušenost nemám. Nástavec mám jen struhadlo a to funguje dobře - někdy se městná zelenina uvnitř a je třeba ji pomoct ven - opět dělám za chodu. Strouhám i parmazán ve velkém, bez problémů.

    OdpovědětVymazat
  31. Dobrý den, uvažuji o koupi nového robota. Velmi důležité pro mě je, aby uměl uhnětat těsto na knedlíky, koláče apod. tedy těžká kynutá. Nepotřebuji mlýnek na maso, ten mám. Chci, aby umět strouhat a krouhat. Jaký doporučíte?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechno zmíněné má ten můj Bosch 4. řady. Jen ten krouhač.... jako hlávku zelí nakrouhá, ale pak chce odpočinek, takže záleží na tom, jak moc budete krouhat a strouhat. Mně osobně v tom krouhači chybí nástavec na krouhání na střední velikost (to co bývá na klasických struhadlech nahrubo), takže třeba okukrku na salát v tom nedělám, ale možná se dá dokoupit, kdo ví.

      Zkuste ještě zapátrat po těch lepších řadách Kenwoodu, lidi se je chválí docela dost. Já s nimi osobní zkušenost nemám.

      Vymazat
    2. Na základě vašeho doporučení a pár recenzí vybrán robot Kenwood KVL 8400 S a mohu jedině vřele doporučit :).

      Vymazat
    3. Taky si myslím, že vyšší řady Kenwoodu jsou docela vyladěný. Konkrétně ten KVL 8400 možná tak s menší výtkou k vyšší hmotnosti, ale to je pochopitelné. Zajímali by mě vaše návrhy na nějakou střední třídu, pro občasné použití, ale s nároky na kvalitu.

      Vymazat
    4. Zdravím, moc díky za rady. Původně jsem chtěla zakoupit Kitchen Aid ale nakonec vyhrál Bosch a musím říci, že rozhodně nelituji.

      Vymazat
  32. Ahojky. Máte zkušenosti s tímto mixérem 2v1? Hodně nad tím přemýšlím, ale je to vůbec praktické? :D

    OdpovědětVymazat
  33. Mám Kitchenaid a jsem maximálně spokojený. Mlýnek na maso se ucpává při mletí šlachovitého masa, ale to mi dělal i ruční mlýnek. Vždy jsem maso v KA hezky pomlel, proto mě překvapuje vaše zkušenost. Musí být ale libové, případně odblaněné.
    Robot má omezení do kila těsta, což je udáno i v produktovém listu. Pokud tam nasypete kilo mouky, vodu a další (tj. těsto má víc než 1 kg), tak si stěžujete na špatném hrobě. Dělám chléb z 1 kg těsta a vždy robot udělá pěknou práci. Zapnu a zapomenu na pár minut, že se něco děje. Hezky umí i těsto na pastu, což mě mile překvapilo, byť mu to trvá déle. Naopak se s vámi neshoduji se sundáváním nástavců - hlavně hák po hnětení musím doslova vybíjet pěstí dolů. Stabilita by mohla být také lepší, s hmotnějším těstem i KA začíná chodit po lince, což mě lehce štve. Co se týče šlehání, dělám zálivku na Caesar salát z 1 vejce/žloutku a krásně mi majonéza vyjde. Samotný 1 bílek jsem nezkoušel, ale počítám, že by dal i ten bílek.
    Za mě je to velmi dobrý robot. Mám ho skoro rok a neměnil bych. Jede mi 2-3x týdně. Nejvíce využívám pasírovač. Ten je k nezaplacení. Kečup a vložku na sirupy krásně zvládne.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů