Broskvový rustikální koláč / galetka

V neděli dopoledne mi zvonil telefon, o kterém jsem si myslela, že je omyl. Volala mi sice známá, na kterou mám telefon (takže jsem viděla, kdo volá), ale my si volaly asi jednou v životě (pravda, že elektronicky si píšeme víc:o))... Hovor jsem přijala a se smíchem chtěla říct, že se asi spletla, ale realita byla mnohem lepší - ona volala správně a proto, aby mi nabída košík zralých broskví.  No mohla jsem to odmítnout? Nemohla! Takže u mě doma odpoledne přistály broskve (a děkuji ti mnohokrát, Vierko) a nastala otázka "co s nimi?" Sníst je všechny jen tak nepřipadalo v úvahu, to bychom praskli. Tak jsem začala googlit a hledat ten nejlepší broskvový koláč.. A taky nic, na všem mi něco vadilo, nebo jsem na tu kombinaci neměla chuť, případně byla spotřeba broskví trapně malá na to, že se dezert nazýval "broskvový". A tak jsem prostě zkusila upéct to, na co jsem měla chuť - jen trochu křehkého těsta a kořeněná náplň z broskví.A tenhle pokus se parádně povedl! Koláč vypadá krásně, hodí se ke kávě i pro návštěvu, spotřebujete do něj pár broskví (že se neloupou nevadí) a hlavně necháte vyniknout chuti ovoce!

Rozpis receptu je na dva střední koláče, pokud chcete upéct jeden velký, není problém, celé těsto stačí rozválet na velký plech a naplnit celou náplní.



Těsto:

100 g másla
50 g cukru krupice
1 žloutek (bílek použijeme na potření před pečením)
špetka soli
200 g hladké mouky
2 lžíce vody
-------------------------------
Povolené máslo utřeme s cukrem a následně i žloutkem, přidáme sůl a mouku a vypracujeme drobivé těsto. Po lžicích přidáváme vodu, dokud se těsto nespojí a nevypadá jako těsto na linecké. Z těsta vytvarujeme dvě koule, vložíme do igelitového pytlíku a necháme alespoň 30 minut odpočívat v lednici.


Náplň

Zde uvedné množství je na obě placky, takže při vstvení náplně myslete na to, že na každou placku použijete jen polovinu!
6 středních broskví
30 g cukru krupice (lze použít i méně, pokud jsou broskve hodně sladké)
1 lžička mleté skořice
1/4 lžičky drceného hřebíčku
4 lžíce polenty nebo strouhanky
-------------------------------------------
Troubu pustíme na 200°C (horkovzduch 180°C).

Vezmeme první kouli těsta a přímo na pečícím papíře vyválíme do kruhu nebo obdélníku  - tlouš'tka těsta 3-5 mm. Do středu placky nasypeme polentu / strouhanku a rozhrneme po ploše tak, že necháme 3 cm na kraje bez posypky (ty se budou nakonec přehýbat přes ovocnou náplň) .

Broskve omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na klínky. Vyskládáme je na vrstvu polenty / strouhanky. Kraje těsta přehneme přes ovoce. Pomocí mašlovačky potřeme kraje těsta bílkem a následně celý koláč (hlavně vnitřek, ale i kraje z těsta) posypeme směsí cukru, skořice a hřebíčku.

S druhou koulí těsta provedeme to samé.

Koláče vložíme do rozpálené trouby a pečeme 25 minut do zezlátnutí.

Dezert lze podávat ještě lehce vlahý (ale i studený je skvělý), kombinovat lze se zakysanou smetanou nebo vanilkovou zrmzlinou. 





Komentáře

  1. To se mi líbí, jak vypadá jednoduše, venkovsky a rustikálně,). Nejsou okraje suché? Přemejšlim, co za ovoce by se tam dál dalo použít^^.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to v podstate linecke testo, takze okraje chutnaji jako linecke cukrovi. Nerekla bych, ze je to suche, nebo ne ve spatnem slova smyslu :o)

      Vymazat
    2. jojo chápu^^ no chuť na to rozhodně mám^^ a ke kafíčku lahoda...

      Vymazat
  2. Delala jsem a je opravdu vyborny. Pouzila jsem i hrusky a ostruziny a vubec to kolaci na chuti neubralo.

    OdpovědětVymazat
  3. Dekuji za vyborny recept, dnes jsem prinesla ze zahradky 6kg broskvi, tak jsem hledala nejaky recept na kolac a moc nam chutnal :) Byl snezeny hned, tak vzhledem k tomu mnozstvi broskvi co jeste mam, ho udelam hned zitra znovu :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů