pondělí 3. července 2017

Rychlý letní koláč s tvarohem a drobným ovocem

Za dvě hodiny dorazí návštěva a vy nemáte nic sladkého, čím je pohostit? V lednici to vypadá jako u sněděného krámu a vy byste si přesto dali něco dobrého na zub? Je sezona letního ovoce? Ano? Tak potom pro vás bude tenhle dezert ideální volbou. Je rychle hotový, dá se okamžitě konzumovat a většinu věcí máte běžně doma. A navíc je dobrý a oku lahodící a nelze na něm opravdu nic zkazit. Nezapomeňte ale prokapat korpus, ochudili byste se o vláčnost korpusu a část chuti.






Korpus

2 vejce
2 lžíce cukru krupice (35 g)
2 lžíce polohrubé mouky (45g)
1 lžíce oleje
1 rovná lžíce kakaa
----------------------------------------------
Zapneme troubu na 200°C (horkovzduch na 160°C).

Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vyšleháme polotuhý sníh, pak přidáme všechen cukr a vyšleháme tuhý sníh, který tvoří špičky. Šleháme dál a po jednom zašleháme všechny žloutky, následně i olej.

Smícháme mouku a kakao a zamícháme do vyšlehané vaječné směsi (lze i na nižší otáčky zašlehat). 

Těsto nalejeme do vymazané a vysypané formy na koláč (27cm) a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 10 minut. Necháme zcela zchladnout.

Krém

250 g tvarohu ve vaničce
150 g pomazánkového másla nebo krémového sýra
60 g cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu
čersvé drobné ovoce (na fotce použity překrájené jahody)
sirup z kompotu, rum nebo třešňovice
------------------------------------------------
Tvaroh použíjeme raději tužší, pokud je hodně vláčný, vysušíme ho několika papírovými utěrkami.

Do mísy vložíme tvaroh, pomazánkové máslo a cukr a prošleháme. Nakonec přidáme vanilkový extrat a naposledy zamícháme.

Korpus (je nízký, cca 1-2 cm) položíme na servírovací tác a zhleka ho pokropíme sirupem (rumem nebo třešňovicí, já použila sirup z nakládaných višní). Navrstvíme všechen krém a ten poklademe hustě ovocem. Posypeme lžící cukru krupice a můžeme podávat. Korpus je díky sirupu vláčný a jde rovnou konzumovat. 






2 komentáře:

  1. Píšu jak tatar, tak znovu... Úžasný recept o pár surovinách. Říkám to pořád - jediná stránka, ze které se mi vše povede. A že už jsem těch receptů odtud zkusila tolik! A kdyby jednou... :) Díky za to, že jste! Fotky dokonalé, a ještě lepší na tom je, že dobroty vypadají tak i v reálu. A ta chuť!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za krásný komentář:o) Pokaždé mě to moc potěší!

      Vymazat