Řezy s tvarohem a jahodovým pudinkem

Stávám se pro návštěvy takovým nepříjemným hostem, co nic nechce jíst. Alespoň co se týče sladkého. Pokud hostitel sám nemá žádné omezení a je zvyklý péct třeba i dlé mého blogu, nastává problém. A ten problém se jmenuje laktóza a je téměř ve všem, co se tak na normální pečení používá. Už jednou jsem svou kamarádku Irču nemile překvapila, když jsem odmítla jíst její bábovku, a tak na další setkání už připravila dezert zcela bez mléka. Mně moc chutnal a hned jsem si ho doma trochu upravila a přeci jen přidala bezlaktozový tvaroh a zakysanou smetanu. Pokud nemůžete mléko vůbec, vynechte tvarohovou vrstvu, dezert je dobrý i bez ní a každého intoleranta a alergika potěšíte:o)

Dezert se řadí k těm jednodušším a rychlejším - za hodinu máte hotovo a za další můžete servírovat. Výborný bude i s borůvkami nebo malinami. Půjde použít i mražené ovoce, pak ale je potřeba škrob rozmíchat v polovičním množství vody.

A jelikož mám právě doma půjčeného robota Kitchen Aid  od AP servis, musela jsem ho použít a zkusit, jak si poradí se šleháním celých vajec. (Sponzorováno)






Piškot

4 vejce
120 g cukru krupice
2 lžíce oleje
160 g polohrubé mouky
--------------------------------------------
Troubu si zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Pekáček o rozměrech 30 x 40 cm lehce pokropíme vodou a vyložíme pečícím papírem.

Vejce spolu s cukrem vyšleháme do světlé pěny na cca trojnásobek původního objemu. Trvá to asi pět minut. Pak snížíme otáčky na střední výkon a zašleháme po lžicích olej. Nakonec dáme otáčky na minimum, přisypeme mouku a necháme zapracovat. Těsto nalijeme na připravený plech a vložíme do vyhřáté trouby na 15-20 minut.

Po upečení necháme piškot zcela zchladnout. Následně vylopíme na čistou utěrku, odstraníme pečící papír a vložíme zpět do pekáčku nebo na servírovací tác spodem nahoru (piškot směřuje nahoru stranou, kterou byl přilepen na pečící papír) - tato část je totiž pórovatá a lépe do sebe natáhne krém.
Robot Kitchen Aid zapůjčen od AP servis

Tvarohová náplň 

500 g tvarohu
200 g zakysané smetany
1 vanilkový cukru
80 g cukru moučka
---------------------------------------
Všechny suroviny dáme do misky a drátěnou metlou spojíme. Navrstvíme na vychladlý piškot.

Jahodový pudink

500 g jahod
60 g cukru krupice
200 ml vody (nebo mléka)
40 g škrobu
--------------------------------------
Jahody odstopkujeme, omyjeme a vložíme do hrnce, kde je šťouchadlem na brambory rozmačkáme. Jahody nemixujeme, je žádoucí, aby ve směsi zůstaly kousky. K jahodám přidáme cukr.

Škrob rozmícháme se studenou vodou a přidáme k jahodám. Postavíme na sporák a na mírnějším ohni vaříme do zhoustnutí (jako klasický pudink). Necháme asi 15-20 minut za občasného míchání zchladnout a pak ještě teplé (ale ne už vroucí) rovnoměrně navrstvíme na tvarohovou náplň. Vložíme do lednice a necháme vychladit.

Podáváme rozkrájené na čtvercové řezy a můžeme zdobit čtvrtkami jahod.






Komentáře

  1. Vypadá to moc dobře.A určitě to i skvěle chutná. Vyzkouším:) Ve starších receptech mléko normálně používáte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve starších receptech mléko uvádím a taky používám, ale před rokem mi zjistili silnou intoleranci laktozy a od té doby používám výhradně bezlaktozové mléko a bezlaktozové mléčné výrobky (je to klasické kravské mléko, jen je v něm rozštěpěná laktoza, protože tu já rozštěpit neumím). Takže se dá říct, že všechny moje recepty jsou bezlaktozové, když člověk použíje bezlaktozové mléčné výrobky:o)
      Já se odhodlávám o tom napsat článek a vysvětlit to, lidi si to pletou s alergií na bílkovinu kravského mléka...

      Vymazat
  2. Mám taky intoleranci laktózy, takže je to občas boj, hlavně se teda většinou na návštěvách a oslavách moc nenajím:-)
    Naštěstí se dneska dělá čím dál víc bezlaktózových výrobků, tak si nemusíme připadat tak ošizeně:-)
    Budu ráda za inspiraci na další dobroty bez mléka:-)
    L

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to skvěle, na léto jak stvořené, určitě udělám! Jahodová sezona už je za námi (tady vše zraje tak o měsíc dřív) ale použiju jiné ovoce. Jinak ze srdce závidím Kitchen Aid, byť zapůjčený :-))

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za vysvětlení. Já vím,jaký je v tom rozdíl. Jen mě překvapuje,že ta intolerance může vzniknout až takhle v dospělosti. Já myslela,že to má člověk odmalička.Lidské tělo je fakt zvláštní.
    Jinak Vaše recepty jsou opravdu skvělé. Moc dobře se mě podle nich vaří. Přeji i nadále mnoho úspěchu v kuchyni i mimo ni!:)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů