Ovesné sušenky s kokosem, oříšky a rozinkami

V pátek náš syn přespával u své potenciální manželky (taky vám přijde, že to dneska ti mladí berou dost hopem, vždyť mu je 5!) a když jsem si pro něj odpoledne přijela, prababička oné holčičky nabízela ovesné sušenky, které mě, přiznám se, na první pohled moc neoslovily. Ale prababička tvrdila, že jsou moc dobré a máme ochutnat. Tak jsem ochutnala. A znovu a znovu a znovu. Ovesné sušenky sice na první pohled působily suše, ale ve skutečnosti byly jak dech měkkoučké a ta chuť! Zkrátím to, okamžitě jsem si vyžebrala recept a slíbila milé stařence, že její recept i ji proslavím na svém blogu:o)

Sušenek je z jedné dávky docela dost, nezalekněte se té kostky másla. I já sama zvažovala, zda recept neuvést jen z poloviční dávky, ale nakonec píšu tak, jak jsem to dělala sama - už proto, že jsou tak dobré, že poloviční množství by určitě v každé domácnosti zmizelo až moc rychle! Recept uvádím jak v mírách na hrnky (použit hrnek o objemu 250 ml), tak v gramážích pro hnidopichy jako jsem já a co si všechno raději váží:o)

Při pečení jsem vyzkoušela testovaný Kitchen Aid (půjčený od společnosti AP servis, sponzorováno) s nástavcem na třená těsta (viz fotky dále v článku) a byla zvědavá, jak zvládne takové množství těsta. Velmi mile mě překvapil, protože se ani nehnul a za chvíli bylo těsto rozvnoměrně promíchané a krásně zpracované. A při použití příčetné rychlosti otáček ani nic nelítalo ven.


Na 3-4 plechy

250 g másla
1 vanilkový cukr
1 hrnek cukru krupice (230 g)
4 velká vejce nebo 5 malých (velikost S nebo M)
2 hrnky polohrubé mouky (320 g)
2 hrnky jemných ovesných vloček (225 g) (pokud máte celé, před použitím je zlehka rozmixujte)
1 prášek do pečiva
1 hrnek kokosu (65 g)
1 hrnek mletých ořechů (110 g)  - lískové, mandle nebo vlašáky
1 hrnek nasekaných rozinek (150 g)
--------------------------------------------------------------------------------
V případě, že máme robota vložíme od mísy povolené máslo a oba cukry a pomocí třecí metly na střední otáčky necháme tyto dvě suroviny spojit. Pak postupně přisypáváme ovesné vločky, mouku smíchanou s práškem do pečiva, kokos, mleté ořechy a rozinky a necháme vše zpracovat do drobenky. Nakonec přidáme vajíčka a necháme vypracovat lehce lepivé těsto.

Pokud těsto zpracováváme ručně, nasypeme všechny sypké ingredience (mouku s práškem do pečiva, oba cukry, ovesné vločky, kokos, mleté ořechy a rozinky na hromádku do mísy, vytvoříme důlek do nějž rozklepeme vajíčka a po obvodu kráteru nakrájíme máslo na malé kostičky. Pak rukou vytvoříme lehce lepivé těsto. Dbáme na to, aby bylo všechno máslo rovnoměrně rozmělněno do celého těsta.

Těsto přikryjeme folií a dáme alespoň na 30 minut odležet do lednice.

Plech vyložíme pečícím papírem. Rukama válíme menší kuličky a klademe je na plech ne úplně blízko sebe (trochu se roztečou do stran a nabydou).

Troubu rozpálíme na 170°C (horkovzduch na 150°C) a pečeme 15-20 minut do zezlátnutí a na dotyk nesmí být sušenky měkké jako syrové, ale musí se trochu zpevnit. Plech vyndáme z trouby a necháme na něm sušenky vychladnout. Pak skladujeme v uzavíratelné nádobě.

Kitchen Aid zapůjčený od AP-servis




Kitchen Aid zapůjčený od AP-servis


Komentáře

  1. Nevypadají vůbec suše, naopak. Tohle je recept pro mě, podobné sušenky dělám a zrovna mám doma i všechny ingredience. Jen budou muset počkat, teď se pečeme jen my! :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Ha, ty vypadají dobře, určitě vyzkouším. Díky za vložení receptu.

    OdpovědětVymazat
  3. Susenky zkusim,vyborna varianta na odpoledni zobnuti nebo na zub do prace/skoly.KA pouzivam na testa uz 16 let a nedokazu si bez neco uz predstavit vanocni peceni a mchani chleba;)

    OdpovědětVymazat
  4. Dnes jsem je upekla a jsou božskéééé. Mňam a to i přesto, že kokos nemusím :-). Jana

    OdpovědětVymazat
  5. Dělám variantu bez vajíček: 1hrnek ovesných vloček, 1hrnek hladké mouky (může být celozrnné), 1/2 hrnku strouhané jo kokosu, 150g másla, 2lzice javorového sirupu nebo medu, 2lzice vody a 1 a 1/2 lžičky jedlé sody .. jsou také výborné😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zkoušela jsem Váš recept a jsou skvělé! určitě zopakuji, dětem moc chutnaly

      Vymazat
  6. Sušenky jsou skvělé, jako zatím všechno, co jsem podle Vašich receptů pekla. Díky za další perfektní recept👍🤩

    OdpovědětVymazat
  7. Jsou skvělé👍zatím všechny Vaše recepty vyšly skvěle👍👏díky

    OdpovědětVymazat
  8. Ač nevypadají, tak jsou naprosto skvělé!! Upřímně zatím všechno chutnalo skvěle!! Díky za recept

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů