Ultra makový dort se žloutkovým krémem

Poslední dobou mému tělu asi něco chybí, vápník nebo cosi podobného, protože mám neuvěřitelnou chuť na mák. Původně jsem chtěla o víkendu péct makový závin, ale pak jsem u Martiny z Sugartown viděla žloutkový krém s mákem a dostala chuť i na něj. A tak jsem zapla mozkové závity a vymyslela ultra makový dort - spousta mletého máku v korpusu (je přirozeně bezlepkový) a nemletý mák v žloutkovém krému. A musím se přiznat, že to byl skvělý nápad! Korpus je vláčný a chuťově úžasný a žloutkový krém nemá chybu sám o sobě, natož s trochou makových semínek. Jestli milujete mák, neváhejte!

Dezert se dá upéct i na plech jako řez (jen bude potřeba cca o 15-20 minut zkrátit dobu pečení), krém by měl vyjít na celou plochu.  Dort jako takový nepodoručuju někam převážet v sestaveném stavu. Žloutkový krém má sám o sobě trochu klepavou konzistenci a převoz by nemusel přežít.

Pokud vám trocha krému zbyde, můžete jí "ekologicky zlikvidovat" - nastříkat ji na dětské piškoty a zacpat pusu malým (i velkým) nedočkavcům:o)






Korpus (cca 23 cm v průměru)


5 bílků
180 g cukru krupice
65 g másla
100 ml mléka
1 prášek do pečiva
200 g mletého máku
------------------------------
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Na dno dortové formy připevníme pečící papír, boky necháme nevymazané (těsto se přilepí na boky a vytvoří rovné boky korpusu, kdyby se forma vymazala, tak těsto odskočí).

Máslo rozpustíme a necháme lehce zchladnout.

V míse si vyšleháme bílky se špetkou soli do polotuhého sněhu. Za stálého šlehání přisypáváme všechen cukr a sníh došleháme do tuhé konzitence, kdy na metle se po zvednutí tvoří pevné špičky.

Šleháme dál a tenkým pramínkem nalijeme všechno máslo a mléko. Šlehač vypneme.

V míse si smícháme mletý mák s práškem do pečiva, přidáme k těstu a promícháme.

Těsto nalijeme do formy, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 35-45 minut. Propečenost zkoušíme špejlí, nesmí vyjít vlhká.

Necháme asi 30 minut chladnout ve formě, pak nožem objedeme boky formy, obruč odepneme, korpus překlopíme na mřížku, odstraníme i dno a pečící papír a necháme zcela vychladnout.



Žloutkový krém s mákem

5 žloutků
150 g cukru krupice
500 ml mléka
60 g hladké mouky
50 g másla
2 lžíce nemletého máku
2 lžičky vanilkového extraktu
-------------------------------------------------
Žloutky a cukru vyšleháme do světle žluté pěny - trvá to asi 3 minuty elektrickým mixérem a pokud zvedneme metlu, odkapávající těsto zanechává pomalu mizející stužku.

Do směsi postupně přimícháme mouku.

Mléko přivedeme téměř k varu a pak je tenkým pramínkem přiléváme k žloutkové směsi, kterou na menší otáčky opět šleháme (lze šlehat i v ruce metličkou). Po zapracování veškerého mléka přelijeme směs do kastrolu se silným dnem a postavíme na středně silný plamen. Drátěnou metličkou neustále mícháme a oddělujeme od stěn a ode dna. Přivedeme k varu, stáhneme na menší oheň a vaříme další aspoň 3 minuty dokud se mouka neprovaří (poznáte to mimojiné i tak, že přestane být cítit moučné aroma při přičichnutí nad hrnec a následně i při ochutnání).

Směs odstavíme z plamene a pomalu do ní přimícháme máslo pokrájené na kostičky. Metličkou zamícháme i vanilkový extrakt a nakonec nemletý mák.

Krém zakryjeme potravinářskou folií tak, aby se všude dotýkala vrchní části krému a necháme zcela zchladnout a poté umístíme do lednice. Folie zajistí, že se na krému nevytvoří škraloup. 

Dokončení

Korpus podle potřeby seřízneme do rovna. Jednou ho prořízneme a spodní část přemístíme na servírovací tác.

Vychladlý krém vložíme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a na celou spodní část nastříkáme krém v malých dávkách. Přikryjeme druhou částí korpusu a asi dvěma lžícemi krému potřeme celou horní část dortu. Zbytek krému ozdobně nastříkáme pomocí cukrářského pytlíku a špičky. Zdobení můžeme dát jen na kraj dortu a nebo na celou plochu.

Necháme alespoň dvě hodiny v lednici odležet.





Komentáře

  1. Dobry den,je korpus tmavy jen diky maku ? Prirozene bezlepk.prestava byt asi diky kremu??? Dekuji. JP

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, korpus je tmavý jen díky máku, ono ho je tam 200 g a když je mletý, tak barví víc než nemletý.
      Krém není bezlepkový, ale stačí místo mouky dát správné množství kukuřičného škrobu a byl by celý bezlepkový... Chystám se na to (vychytat správné množství kukuřičného škrobu pro pevný krém) a následně to doplním a přidám receptu značku bezlepkovosti:o)

      Vymazat
  2. Vypadá to opravdu moc lákavě.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jsem upekla, ale korpus se úplně rozpadl :-( Přitom sníh dělal nádherné špičky - když jsem nalévala do formy, byl v prostředku kopeček, troubu jsem neotvírala ... a pak jsem vytáhla cosi, co mělo v prostředku kráter a po vyklopení se kraje vylomily a o rozříznutí si mohu nechat jen zdát :-( no nic, asi udělám skleničky .... jsem zvědavá jaký bude krém

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě mrzí. Já jsem dort (tentokrát jako řezy na plech) pekla včera a těsto v pohodě. Jak dlouho jste korpus pekla? A mám v recpetu napsáno, že dort se nemá vyklápět, ale odříznout opatrně od boků formy a pak sundat obruč. On je ten korpus bezlepkový, místo mouky je tam jen mletý mák a celý je prostě křehký - ale taky vláčný a moc dobrý.

      Jinak ten propadlý střed jsem měla taky a vím, že i další člověk. Ale zvýšené kraje jsem v pohodě odřízla a dort šel prokrojit.

      Vymazat
  4. Škaredo,neúhľadne je nakrájaný na titulke,asi pre tú slabú konzistenciu krému....

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů