Penny sklenice

Sponzorovaný příspěvek.

Do 28.6.2017  můžete v Pennymarketu za nákupy získat body a za ty pořídit zavařovací sklenice několika velikostí a druhů. Já na to zavařování moc nejsem, výborné marmelády a sirupy máme od babičky, ale hezké zavařovačky miluju, sbírám je a vymýšlím do nich všemožné dobroty. Stejně tak je tomu i v případě sklenic od Penny, které mi společnost poslala, abych vymyslela recepty, o které se podělím se svými fanoušky. V textu níže vám ukáži, jak si do velké sklenice naložit hermelín, kterým můj muž už dlouho oslňuje všude možně, jak si vyrobit vanilkový cukr a nakonec do těch nejmenších skleniček připravit skvělý letní dezert.







 Vanilkový cukr

Vanilkový cukr si můžete koupit v libovolném obchodě, ale většinou nebudete tušit, jaká je jeho kvalita a kolik vanilky vlastně obsahuje. Nejlepší je si tuhle základní surovinu vyrobit doma. Stačí mít dobrý vanilkový lusk, cukr a mixér. 


1 vanilkový lusk
300 g cukru krupice
---------------------------
Cukr nasypeme do sekací nádoby. Z lusku odřízneme stopku a zbytek lusku podélně rozřízneme. Tupou stranou nože vydlabeme semínka a vložíme je k cukru. Zbytek lusku nakrájíme na menší kousky a také vložíme do mixéru. Mixér zavřeme a pustíme na nejvyšší výkon. Každý spotřebič se chová jinak. Zatímco v prastarém nožovém mlýnku na kávu mám za půl minuty hladký cukr moučka, chopperu z mého setu k tyčovému mixéru to trvá 5 minut a směs není rozmixovaná na moučku (viz foto). Je tedy lepší spustit spotřebič na půl minuty až minutu, pak prozkoumat výsledek a podle něho mixovat dál, nebo nechat být. Pozor na přehřátí mixéru!

Výslednou směs přesypeme přes sítko (abychom se zbavili větších kousků lusku, které po méně efektvním mixování mohou zůstat v cukru) do uzavíratelné sklenice (zde použita sklenice s objemem 35 cl) a cukr necháme ještě pár dní rozležet (ale lze používat i rovnou).

Tento cukr  používám do receptů obvykle tak, že 1 vanilkový cukr nahradím asi 20 g domácího vanilkového cukru (a uberu pak minimálně 10 g zbylého cukru v receptu).


Nakládaný hermelín

Tímhle nakládaným hermelínem oslňuje můj muž na každé akci, kam ho vezme. Jelikož do něj nedává žádné čili, olivy ani podobné (pro některé lidi) konfliktní suroviny, chutná opravdu každému. Základem té nejlepší chuti je směs koření, česneku a vlašských ořechů, které se dávají přímo na sýr.




3 hermelíny
česnek
sůl, pepř
olej (ideálně bez výrazné chuti)
sterilovaná paprika
cibule (bílá, červená, lze i šalotka)
sušená bazalka
sušené oregáno
mletá paprika (sladká)
vlašské ořechy
1 bobkový list
5 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
----------------------------------------
Sklenici vymyjeme a propláchneme horkou vodou, necháme uschnout.

Na dno sklenice (o objemu 70 cl) dáme kolečka cibule a trochu nakládané papriky, bobkový list, celý pepř a nové koření. Zalijeme částí oleje.

Hermelín podélně rozpůlíme, osolíme, opepříme, posypeme trochou mleté papriky, oregánem a bazalkou. Protlačíme jeden stroužek (českého) česneku a natřeme ho na koření na sýru. Ořechy nasekané na hrubo (cca 1,5-2 ořech na jeden sýr) dáme na směs koření a česneku, navrch položíme sterilovanou papriku, zakápneme olejem a přiklopíme druhou částí sýra. Sýr vložíme do sklenice a lehce přitlačíme. Posypeme další vrstou cibule, nakládané papriky a zalijeme olejem. Pokračujeme s dalšími dvěma sýry.

Nakonec zalijeme olejem, aby vše byl potopené, prsty stlačíme sýr dolů, budou unikat bublinky vzduchu ven - tímto způsobem vytlačíme všechny bublinky ven. Zavíčkujeme, vložíme do lednice (nebo na chladné místo) a necháme 2 týdny uležet.

Podáváme s kváskovým chlebem, opečeným toastem a k sýru na talíř položíme i dást cibule a papriky, které jsou součástí marinády.

Olej se nemusí nakonec vyhazovat, ale lze jej použít na teplou kuchyni - olej je ochucený a dodá některým jídlům šmrnc.



Čokoládový krém s malinami a bazalkovým cukrem

Sezona letního drobného ovoce se blíží a dezerty do skla jsou jednoduché, efektní a moc dobré. Čokoládový žloutkový krém se zakysanou smetanou s malinami funguje na jedničku a když se přidá lehce aromatický bazalkový cukr, dezert je povýšen na druhou. A bazalkového cukru se nebojte, já jsem odpírač skoro všeho exotického, co zavání podivným mícháním chutí, ale tohle je opravdu dobré. Maliny můžete vyměnit za jahody, černý nebo červený rybíz. 

Na 4 porce

110 g cukru krupice nebo krystal
3 žloutky
45 g kukuřičného škrobu
300  ml mléka
15 g másla
100 g čokolády (50% kakaové hmoty a výš)
1 lžička vanilkového extraktu
5 lžic mléka
250 g zakysané smetany nebo skyru
300 g malin
-------------------------------------------------------
Žloutky a cukr vyšleháme do světle žluté pěny - trvá to asi 3 minuty elektrickým mixérem a pokud zvedneme metlu, odkapávající těsto zanechává pomalu mizející stužku.

Do směsi postupně přimícháme škrob.

Mléko přivedeme téměř k varu a pak je tenkým pramínkem přiléváme k žloutkové směsi, kterou na menší otáčky opět šleháme (lze šlehat i v ruce metličkou). Po zapracování veškerého mléka přelijeme směs do kastrolu se silným dnem a postavíme na středně silný plamen. Drátěnou metličkou  nebo gumovou stěrkou neustále mícháme a oddělujeme od stěn a ode dna. Přivedeme k varu, stáhneme na menší oheň a vaříme další aspoň 3 minuty dokud se škrob neprovaří (poznáte to mimojiné i tak, že přestane být cítit aroma při přičichnutí nad hrnec a následně i při ochutnání).

Směs odstavíme z plamene a pomalu do ní přimícháme máslo.

Čokoládu společně s vanilkovým extraktem a mlékem rozspustíme ve vodní lázni (nebo mikrovlnce). Pak zapracujeme do žloutkového krému. Nakonec přimícháme všechnu zakysanou smetanu / skyr.

Krém přemístíme do misky, zakryjeme potravinářskou folií tak, aby se všude dotýkala vrchní části krému a necháme zcela zchladnout a poté umístíme do lednice. Folie zajistí, že se na krému nevytvoří škraloup.

Do skleniček (objem 20 cl) vložíme na dno trochu krému. Na něj přidáme vrstvu malin. Tento postup opakujeme ještě 2x (dohromady máme 3 vrstvy krému a malin). Necháme chvíli vychladit.

Bazalkový cukr 

40 g cukr krupice
6 bazalkových lístků
-------------------------------------
Bazalku omyjeme a osušíme a společně s cukrem utřeme v hmoždíři tak, aby vznikl lepivý cukr zelené barvy. Cukr uchováváme v lednici a poháry jím zdobíme těsně před podáváním (při delším stání se bazalkový cukr rozpouští).


Komentáře

  1. Ty sklenice z Penny jsou sice super, jakože se dají použít na spoustu věcí. Ale dle mého názoru i s body jsou dost drahé. Třeba tady se dají sehnat do 20 Kč za jednu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů