Dvoubarený dort - korpus bílkový a kakaovo-kávový

O víkendu jsem chtěla připravit tříbarevný dort podle posledního Gurmetu. Den napřed jsem upekla všechny korpusy, svařila mascarpone a dala ho odkapat. A v neděli dopoledne se mi při šlehání krému stalo něco, co ještě nikdy ne.. já ten krém (mascarpone, šlehačka a cukr) přešlehala! Takže byl řídký a plný hrudek... Tak naštvaná jsem na sebe už dlouho nebyla... No jo, ale co s tím? 3 korpusy upečený a jeden a půl kila zdrclého krému! Přece to nevyhodím! No nevyhodila jsem to... Jeden korpus (ten růžový, který vůbec růžový nebyl, protože jsem do něj nepoužila barvivo a barva marmelády se prostě vypekla) jsme snědli ke kávě a zbyly mi dva další a ty jsem šoupla do lednice. Krém jsem tyčákem přešlehala do másla a hodila do lednice k těm korpusům.

Za dva dny mi to nedalo a já z toho sladkého másla (kterého je skoro 3/4 kila!) udělala pudinkový krém a natřela ho na ty dva korpusy.. Takže úplně obyčejný dort, který nám dělaly maminky. Až na to, že ten světlý korpus je bílkový (což pro mě, která má v mrazáku furt průměrně 12 bílků a neví, co s nimi, je značka ideál) a je hrozně dobrý a ten tmavý je kávový a megavláčný (a mega tmavý, skoro černý). A o takové skvosty se s vámi prostě musím podělit!

Recepty jsem si maličko zjednodušila, protože je můj postup rychlejší a navíc vím, že funguje možná líp, než ten klasický (vmíchat sníh z bílků nakonec a pěkně pomaloučku, polehoučku a opatrně).








Světlý bílkový korpus (forma 23 cm)

4 bílky
150 g cukru krupice
100 g másla
125 ml mléka
2 lžičky vanilkového extraktu
180 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
----------------------------------------
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Na dno dortové formy připevníme pečící papír, boky necháme nevymazané (těsto se přilepí na boky a vytvoří rovné boky korpusu, kdyby se forma vymazala, tak těsto odskočí).

Máslo rozpustíme a necháme lehce zchladnout.

V míse si vyšleháme bílky se špetkou soli do polotuhého sněhu. Za stálého šlehání přisypáváme všech cukr do spotřebování a sníh došleháme do tuhé konzitence, kdy na metle se po zvednutí tvoří pevné špičky.

Šleháme dál a tenkým pramínkem nalijeme všechno máslo, vanilkový extrakt a nakonec i mléko. Šlehač vypneme.

V míse si smícháme mouku, prášek do pečiva a sodu, přidáme k těstu a promícháme.

Těsto nalijeme do formy, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 40 minut. Propečenost zkoušíme špejlí, nesmí vyjít vlhká.

Necháme asi 30 minut chladnout ve formě, pak nožem objedeme boky formy, obruč odepneme, korpus překlopíme na mřížku, odstraníme i dno a pečící papír a necháme zcela vychladnout.

Kakovo-kávový korpus (forma 23 cm)

100 g hladké mouky
160 g cukru krupice
45 g kakaa holanského typu
1 lžička jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
 120 g kysaného podmáslí
115 ml kávy
50 ml oleje
1 vejce
---------------------------------------
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Na dno dortové formy připevníme pečící papír, boky necháme nevymazané (těsto se přilepí na boky a vytvoří rovné boky korpusu, kdyby se forma vymazala, tak těsto odskočí).

Do mísy vložíme mouku, cukr, kakao, sodu, prášek do pečiva a sůl a vše promícháme. Ve druhé míse smícháme podmáslí, kávu, olej a vejce. Tekutou část nalijeme na moučnou a metlou vypracujeme těsto. To nalijeme do připravené formy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 35-45 minut, propečenost zkoušíme špejlí.


Necháme asi 30 minut chladnout ve formě, pak nožem objedeme boky formy, obruč odepneme, korpus překlopíme na mřížku, odstraníme i dno a pečící papír a necháme zcela vychladnout. Korpusem se v téhle fázi nesmí boucnout, aby se nesrazil, tak pozor na to. 

Pudinkový krém

100 g másla
250 ml mléka
1 vanilkový pudink
2 lžičky vanilkového extraktu
250 g tvarohu
20 g kakaa
cukr moučka dle chuti
----------------------------------
Z mléka, vanilkového extraktu a pudinkového prášku svaříme velmi hustý pudink. Přikryjeme ho potravinářkou folií tak, aby se dotýkala povrchu pudinku, a necháme zcela vychladit.

Máslo necháme povolit na lince. Pak ho asi se lžící cukru moučka vyšleháme a za stálého šlehání po lžicích přidáváme vychladlý pudink. Nakonec přidáme opět po lžicích všechen tvaroh a dosladíme cukrem podle vlastní chuti (přesnou gramáž nevím, protože jsem měla to sladké máslo ze zdrclého krému, ale odhaduju, že ho může být dohromady tak 60-70 g).

Dvě třetiny krému přemístíme do jiné mísy a do zbylé jedné třetiny zamícháme kakao.

Kompletace dortu

oba korpusy
oba krémy
jahodová marmeláda
-----------------------------------
Tmavý korpus položíme na servírovací tác, potřeme ho asi 0,5 cm silnou vrstvou světlého krému.

Světlý korpus jednou prořízneme. První půlku položíme na připravený tmavý korpus s krémem, pomažeme ho jahodovou marmeládou, přiklopíme druhou půlkou. Vršek dortu pomažeme vrstvičkou světlého krému, boky natřeme tmavým krémem.

Zbytky krémů dáme do sáčku a s pomocí kulaté špičky ozdobíme vršek dortu.

Dort vložíme do lednice a necháme alespoň dvě hodiny proležet a vychladit.


Zdroj: Korpusy z časopisu Gurmet květen 2017.

Komentáře

  1. Nic si z toho nedělejte :-) Dobře znám ten pocit, když si v hlavě maluju, jak bude ten kulinářský počin chutnat a vypadat, ale pak se něco nepovede :-) Výzvu jsem chtěla taky péct, ale barviva mě odradila. Tak si v sezóně v klidu udělám nějakou variaci obarvenou lesními plody. A místo abych hodinu běhala s dortem po baráku a štelovala ho kvůli pěknému pozadí a dobrému světlu, tak si ho radši v klidu sním :-) :-) :-)

    Lucie

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, mohla bych se prosím zeptat - myslíte, ze pokud bych udělala více krému, dal by se ten proříznutý světlý korpus promazat také tmavým krémem (kromě jahodové marmelády)? Předem moc děkuji. Iveta

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů