středa 26. dubna 2017

Dvoubarený dort - korpus bílkový a kakaovo-kávový

O víkendu jsem chtěla připravit tříbarevný dort podle posledního Gurmetu. Den napřed jsem upekla všechny korpusy, svařila mascarpone a dala ho odkapat. A v neděli dopoledne se mi při šlehání krému stalo něco, co ještě nikdy ne.. já ten krém (mascarpone, šlehačka a cukr) přešlehala! Takže byl řídký a plný hrudek... Tak naštvaná jsem na sebe už dlouho nebyla... No jo, ale co s tím? 3 korpusy upečený a jeden a půl kila zdrclého krému! Přece to nevyhodím! No nevyhodila jsem to... Jeden korpus (ten růžový, který vůbec růžový nebyl, protože jsem do něj nepoužila barvivo a barva marmelády se prostě vypekla) jsme snědli ke kávě a zbyly mi dva další a ty jsem šoupla do lednice. Krém jsem tyčákem přešlehala do másla a hodila do lednice k těm korpusům.

Za dva dny mi to nedalo a já z toho sladkého másla (kterého je skoro 3/4 kila!) udělala pudinkový krém a natřela ho na ty dva korpusy.. Takže úplně obyčejný dort, který nám dělaly maminky. Až na to, že ten světlý korpus je bílkový (což pro mě, která má v mrazáku furt průměrně 12 bílků a neví, co s nimi, je značka ideál) a je hrozně dobrý a ten tmavý je kávový a megavláčný (a mega tmavý, skoro černý). A o takové skvosty se s vámi prostě musím podělit!

Recepty jsem si maličko zjednodušila, protože je můj postup rychlejší a navíc vím, že funguje možná líp, než ten klasický (vmíchat sníh z bílků nakonec a pěkně pomaloučku, polehoučku a opatrně).








Světlý bílkový korpus (forma 23 cm)

4 bílky
150 g cukru krupice
100 g másla
125 ml mléka
2 lžičky vanilkového extraktu
180 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
----------------------------------------
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Na dno dortové formy připevníme pečící papír, boky necháme nevymazané (těsto se přilepí na boky a vytvoří rovné boky korpusu, kdyby se forma vymazala, tak těsto odskočí).

Máslo rozpustíme a necháme lehce zchladnout.

V míse si vyšleháme bílky se špetkou soli do polotuhého sněhu. Za stálého šlehání přisypáváme všech cukr do spotřebování a sníh došleháme do tuhé konzitence, kdy na metle se po zvednutí tvoří pevné špičky.

Šleháme dál a tenkým pramínkem nalijeme všechno máslo, vanilkový extrakt a nakonec i mléko. Šlehač vypneme.

V míse si smícháme mouku, prášek do pečiva a sodu, přidáme k těstu a promícháme.

Těsto nalijeme do formy, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 40 minut. Propečenost zkoušíme špejlí, nesmí vyjít vlhká.

Necháme asi 30 minut chladnout ve formě, pak nožem objedeme boky formy, obruč odepneme, korpus překlopíme na mřížku, odstraníme i dno a pečící papír a necháme zcela vychladnout.

Kakovo-kávový korpus (forma 23 cm)

100 g hladké mouky
160 g cukru krupice
45 g kakaa holanského typu
1 lžička jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
 120 g kysaného podmáslí
115 ml kávy
50 ml oleje
1 vejce
---------------------------------------
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Na dno dortové formy připevníme pečící papír, boky necháme nevymazané (těsto se přilepí na boky a vytvoří rovné boky korpusu, kdyby se forma vymazala, tak těsto odskočí).

Do mísy vložíme mouku, cukr, kakao, sodu, prášek do pečiva a sůl a vše promícháme. Ve druhé míse smícháme podmáslí, kávu, olej a vejce. Tekutou část nalijeme na moučnou a metlou vypracujeme těsto. To nalijeme do připravené formy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 35-45 minut, propečenost zkoušíme špejlí.


Necháme asi 30 minut chladnout ve formě, pak nožem objedeme boky formy, obruč odepneme, korpus překlopíme na mřížku, odstraníme i dno a pečící papír a necháme zcela vychladnout. Korpusem se v téhle fázi nesmí boucnout, aby se nesrazil, tak pozor na to. 

Pudinkový krém

100 g másla
250 ml mléka
1 vanilkový pudink
2 lžičky vanilkového extraktu
250 g tvarohu
20 g kakaa
cukr moučka dle chuti
----------------------------------
Z mléka, vanilkového extraktu a pudinkového prášku svaříme velmi hustý pudink. Přikryjeme ho potravinářkou folií tak, aby se dotýkala povrchu pudinku, a necháme zcela vychladit.

Máslo necháme povolit na lince. Pak ho asi se lžící cukru moučka vyšleháme a za stálého šlehání po lžicích přidáváme vychladlý pudink. Nakonec přidáme opět po lžicích všechen tvaroh a dosladíme cukrem podle vlastní chuti (přesnou gramáž nevím, protože jsem měla to sladké máslo ze zdrclého krému, ale odhaduju, že ho může být dohromady tak 60-70 g).

Dvě třetiny krému přemístíme do jiné mísy a do zbylé jedné třetiny zamícháme kakao.

Kompletace dortu

oba korpusy
oba krémy
jahodová marmeláda
-----------------------------------
Tmavý korpus položíme na servírovací tác, potřeme ho asi 0,5 cm silnou vrstvou světlého krému.

Světlý korpus jednou prořízneme. První půlku položíme na připravený tmavý korpus s krémem, pomažeme ho jahodovou marmeládou, přiklopíme druhou půlkou. Vršek dortu pomažeme vrstvičkou světlého krému, boky natřeme tmavým krémem.

Zbytky krémů dáme do sáčku a s pomocí kulaté špičky ozdobíme vršek dortu.

Dort vložíme do lednice a necháme alespoň dvě hodiny proležet a vychladit.


Zdroj: Korpusy z časopisu Gurmet květen 2017.

1 komentář:

  1. Nic si z toho nedělejte :-) Dobře znám ten pocit, když si v hlavě maluju, jak bude ten kulinářský počin chutnat a vypadat, ale pak se něco nepovede :-) Výzvu jsem chtěla taky péct, ale barviva mě odradila. Tak si v sezóně v klidu udělám nějakou variaci obarvenou lesními plody. A místo abych hodinu běhala s dortem po baráku a štelovala ho kvůli pěknému pozadí a dobrému světlu, tak si ho radši v klidu sním :-) :-) :-)

    Lucie

    OdpovědětVymazat