Sladké vafle

Můj muž miluje vafle a čas od času si povzdychl, že si je nemůže udělat doma. A tak jsem mu na podzim k narozeninám darovala vaflovač a jali jsme se zkoušet recept za receptem. Pokaždé nám ale vyšly vafle gumové (některé i ne příliš dobré), až jsem narazila na recept Moniky Brýdové a bylo vymalováno. Vafle skvěle chutnají a navíc, když se nechají správně vychladnout, jsou relativně křupavé (nečekejte oplatku, ale je to to nejkřupavější, co se nám povedlo vytvořit). Dáváme si je o víkendu ke snídani, čas od času ke svačině a okouzlily zatím každého, kdo je ochutnal... Nečekejte, že se jedná o něco dietního, je v nich pořádná porce másla, cukru a mouky, ale bez toho to prostě nebylo ono... :o)





125 g másla
100 ml mléka
100 ml perlivé vody (když není perlivá, nevadí)
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu (nebo vanilkový cukr)
100 g cukru krupice
250 g polohrubé mouky (lze mixovat se špaldovou)
2 lžičky prášku do pečiva
-----------------------------------------------------------------
Máslo rozpustíme, přidáme mléko, vodu, cukr, vanilku a vejce a metličkou prošleháme, aby se vše spojilo. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, promícháme a těsto necháme chvíli odpočívat. Mezitím si rozpálíme vaflovač.

Před první vaflí potřeme plotýnku trochu oleje nebo másla (na další vafle to už není potřeba, plotýnky jsou promaštěné těstěm od předchozí vafle). Pak vložíme vrchovatou lžíci těsta, vaflovač zavřeme a pečeme do hnědo-zlaté barvy (u našeho vaflovače to trvá asi 4 minuty). Množství těsta na jednu dávku je třeba vychytat - záleží na velikosti vaflovače i dávkovače (tedy lžíce). Každý si to musí ozkoušet sám a i mně vafle občas nevyjdou do všech záhybů a někdy naopak vytečou ven.. :o)

Aby byly vafle opravdu křupavé, nechávám je pár minut chladnout na mřížce (aby se pod nimi nesrážela voda z tepla) - obvykle stačí nechat chladit, dokud není hotová další várka.

Zdobíme podle chutě - sirupem, marmeládou, vyšlehanou smetanou s čerstvým ovocem a nebo banánem politým čokoládou.






Zdroj: Křupavé vafle z http://www.brydova.cz/2009/06/23/vafle-sladke/

Komentáře

  1. Och! Na vafle se už nějakou dobu chystám, zatím dělávám ráno nekynuté lívance...tak teď už jen koupit vaflovač :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jak je na obrázku jsem nemohl vařit. Budu požádat o pomoc od matky.

    OdpovědětVymazat
  3. EINE SÜßE VERSUCHUNG,,,,,

    wünsche noch einen schönen TAG bis bald die BIRGIT aus TIROL

    OdpovědětVymazat
  4. Vyzkoušeno a vynikající 👍👍

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, vaflujem skoro furt, už máme dva vaflovače (vzhledem k velikosti rodiny). Jeden asi jako vy a druhý na ty tenké wafle (které mi chutnají mnohem víc a ten vaflovač snese i "horší"těsta a je to fajn:)))
    Je to úžasná věc.

    Taky máme moc rádi tenhle recept, od Moniky Brýdové. Jinak ale děláme i třeba s pohankovýma vločkama, jablkové, jogurtové, prostě skoro cokoli:)))

    noemmi

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý recept. Moje dcera Anna řekl děkuji.

    OdpovědětVymazat
  7. Za me zklamání. Krupave jsou,ale zase chutnají jak piskotova buchta. Ještě je jednou zkusim s hladkou moukou,tu buchtovou strukturu polohruba dělá hodne. Zkoušela jsem už všechny možné české i zahraniční recepty a porad to není ono. :(

    OdpovědětVymazat
  8. Já dělám klasické palacinkove těsto,jen hustější. A pro lepší chuť přidávám trochu mandlové tresti. U nás se stojí fronta u vaflovace. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. můžu se zeptat jaký používáte vaflovač? :) chtěla bych nějaký pořídit, ale zatím jsem nenašla uspokojivé recenze.
    Díky všem za případnou reakci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám vaflovač od značky ETA - je to zároveň i sendvičovač - 3v1 - nástavec na vafle, sendivče a panini gril.

      Vymazat
    2. Zdravím a děkuji za další skvělý recept- právě je vyrábíme s přítelovou dcerou k snídani..;). a máme taky 3v1 od Sencoru :) konečně fungující chutný recept.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů