Ovesné bliny se špenátem a míchanými vejci

Včera se konal druhý workshop s firmou Emco, tentokrát jsem se ho mohla účastnit i já a bylo to moc fajn dopoledne (a část odpoledne). Podmínkou byl vlastní recept z konkrétních surovin (prim hrály samozřejmě ovesné vločky Emco), na jehož vymyšlení jsme měly 14 dní. Každá z nás pak svůj recept ukuchtila přímo na místě a my ostatní jsme mohly nakouknout pod pokličku ostatních blogerek a hlavně vše ochutnat. A že bylo co ochutnávat!

Já si celkem lámala hlavu, protože jsem dva recepty vymýšlela už na předchozí kolo a zdá se, že v poli sladkých snídaňových jídel jsem se trochu vyčerpala. Navíc jako sladidlo byl povolen jen datlový sirup a já ze sirupu prostě nerada peču (přijde mi ho škoda a navíc ten datlový sirup má svou specifickou chuť). A tak jsem na to šla jinak a vymyslela slanou verzi (však já stejně snídám hlavně naslano) - tak trochu v anglickém stylu. Ovesný blin (prostě lívaneček), na něm trocha špenátu a vše završují míchaná vejce. Netvrdím, že takhle snídám každé ráno, ale o víkendu, když je čas na přípravu - proč ne?:o) Dle reakcí ostatních účastnit jsem nebyla jediná, komu takováhle snídaně chutnala:o) A kdo nehcce takto snídat, může si bliny připravit k večeři (jako my, když jsme doma tohle jídlo testovali).



3-4 porce

Bliny

80 g ovesných vloček Emco jemné
80 g celozrnné žitné mouky
1 lžička prášku do pečiva
160 ml mléka
1 vejce
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
olej na smažení
----------------------------
Do mísy vložíme vločky, mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko, vejce a olivový olej a smícháme. Směs necháme asi 10 minut odpočívat.

Na pánvi rozpálíme trochu oleje a osmažíme na něm menší lívanečky (cca 8-10 kousků) - 3-4 minuty z obou stran do zlato-hněda.

Špenát

200 g listového špenátu (čerstvý nebo mražený, ale ten necháme povolit)
3 menší šalotky
2 stroužky česneku
50 ml mléka
sůl, pepř
--------------------------------------
Šalotky oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka a na trošce oleje opečeme do hněda (mícháme, aby se nespálila). Přidáme špenát a mléko, sůl, pepř a na mírnějším plameni necháme mléko odpařit. Nakonec přidáme nasekaný česnek a ještě minutu mícháme.


Míchaná vejce

3 vejce
50 ml mléka
sůl,  pepř
----------------------------
Vejce rozklepneme do hrnku, přidáme mléko, sůl a pepř a prošleháme vidličkou. Vlijeme na rozpálenou pánev s kapkou oleje a mícháme - směs oddělujeme ode dna pánve. Restujeme do poloměkka - míchaná vejce nemají být ani syrová, ale ani příliš suchá - v momentě, kdy směs přestává téct, vajíčka jsou hotová.

Na talíř položíme blin, na něj dáme lžíci špenátu a vytvarujeme hnízdečko, do jehož středu dáme asi lžíci míchaných vajec. Ozdobíme pažitkou a podáváme ještě teplé.


Komentáře

  1. Vypadají moc dobře, občas z vloček peču a tohle určitě zkusím. Kdysi dávno se prodávala směs na ovesné lívanečky v prášku a nebyla špatná.. nevím jestli ještě existuje :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Můj manžel řekl, děkuji. Ale jak vaření, jak je na obrázku, jsem neuspěl.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů