Perníčkovo-karamelový sirup

Taky milujete kávu s obří mléčnou čepicí a čas od času si chcete zpříjemnit zážitek nějakým ovoněním? Coffee nazi by vás možná ukamenovali, že kafe se pije zásadně bez cukru a bez mléka, ale já vás chápu:o) Já kávu bez mléka nevypiju a někdy zatoužím po něčem navíc. Velké kávové řetězce na zimu přicházejí s perníčkovým latté, ale když máte intoleranci laktozy a sojové mléko nechcete (nebo prostě nemůžete), tak se zdá, že vám nebude pomoci a tuhle dobrotu si budete muset odpustit.. Mně vytrhla trn z paty Martina z Sugartown, když zveřejnila recept na sirup na perníkové latté. Hned na první pokus mi dost chutnal a mé zimní kávy měly skvělý šmrnc. Tak skvělý, že jsem sirup rozdala všude po okolí včetně učitelek ze synovy školky:o)) Recept jsem si maličko upravila (už proto, že při mé šikovnosti se mi dařilo karamel v půlce případů přepálit a výsledek letěl do záchodu).
A po necelém měsíci přidávám tip, jak připravit karamel, aniž byste ho spálili. Pomohl mi pořad Kuchař ví na stream.cz. Stačilo málo a přepálený karamel nehrozí:o) Takže pokud vás zarazí, že cukr nepálím hned od začátku nasucho, je to právě onen zlepšovák od pana Marcína. Zkuste to, fakt to funguje a karamel nezkazí ani naprostý začátečník!

A pokud nepijete kávu, tak si sirup stejně vyzkoušejte. Je skvělý na lívance, do kaší či do jogurtu.






Na cca 350 ml sirupu:

250 g cukru krupice + 50 ml studené vody
250 g horké vody
1 lžička vanilkové soli (nebo lžička soli a trochu mleté vanilky či vanilkového extraktu)
1/2 lžíce mletého sušeného zázvoru
1 velký svitek skořice rozbitý na menší části v hmoždíři
8 hřebíčků
10 kuliček pepře
6 kuliček nového koření
1 hvězdička badyánu
1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
špetku kardamomu (já nedávám, v kávě mi kardamom vadí)
--------------------------------------------------------------------------------
Nejdříve si připravíme karamel. Do většího hrnce (aby měl větší plochu dna) s dvojitým dnem nasypeme cukr a zalijeme ho trochou vody (stačí tak 50 ml), postavíme ho na střední plamen a necháme zahřívat. Nemícháme, čekáme, až se cukr ve vodě rozpustí na sirup. Ten necháme bublat, jen občas můžeme zlehka zakroužit hrncem. Chvíli to bude trvat, ale cukrový sirup se za nějakou dobu (třeba i 15 minut) začně zbarvovat do jantarova. Jakmile má správnou barvu (já obvykle nechávám jen tu jantarovou, aby nebyl karamel příliš hořký), je karamel připravený na další krok.

Do karamelu vlijeme po částech horkou vodu. Pozor, směs bude hodně bublat, prskat a bude unikat dost páry. V tuhle chvíli nic nemícháme, hrozí opaření horkou párou. Když směs dobublá, můžeme jí promíchat.

Do sirupu nasypeme všechno koření, které používáme tak, jak je napsané v seznamu (takže pepř má být celý a ne mletý, badyán ani hřebíčky nedrtíme). Oheň stáhneme na minimum a necháme celou směs bublat asi 12 minut.

Sirup necháme trochu zchladnout a následně přecedíme a nalijeme do čistých uzavíratelných sklenic. Skladujeme v lednici.

Sirup lze použít do kávy, čaje, na lívance nebo do sladkých kaší a jogurtu. 


Zdroj: http://www.sugartown.cz/2016/12/karamelovy-sirup-na-pernikove-latte.html

Komentáře

  1. Já karamel také nedělám jinak! Nevím proč, ale ten nasucho mi prostě nejde. V 90 % případů jsem do koše vyhazovala napůl spálené cukrové hrudky a drhla pánev. A když se do hotového karamelu přilije místo vody horká smetana, je z toho skvělá omáčka třeba na zmrzlinu. A s troškou soli je to úplné nebe! ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já jsem karamel spálila v polovině případů, s tou vodou nikdy. Je to svělej zlepšovák... a slaný karamel znám, pracuju na receptu, zatím nemám na 100% vychytanej poměr surovin:o)

      Vymazat
  2. Výborný recept, akorát za mě určitě bez té vody, poprvé v životě jsem spálila karamel :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? A já díky vodě konečně karamel přestala připalovat:oD Tak holt každý podle toho, jak mu to vyhovuje.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů