středa 26. října 2016

Skořicové sušenky

Tenhle recept mi poradila kamarádka Veronika (aka potenciální tchýně mého syna, musíme si jí předcházet :o)) a jsem za to moc ráda. Sušenky jsou velmi jednoduché, na ingredience až skoupé a přitom tak strašně dobré! Zachutnají dospělým i dětem a nejspíš nikdy nebude stačit zadělat z jedné dávky, protože ta zmizí rychleji, než by se dalo čekat.



úterý 18. října 2016

Termix - vanilkový

Pamatujete na termix v hranaté mističce s alobalovým víčkem, které se muselo proříznout opačným koncem lžičky? Já v dětství milovala ten vanilkový a nejedla jsem ho lžičkou, ale čerstvým rohlíkem nebo houskou. Nechybí mi tam "s rohlíkem", já používala to pečivo místo lžičky! Prostě jsem ten smetanový krém nabírala rohlíkem a ukusovala a nakonec celou mističku střídkou pořádně vytřela, aby ani trochu termixu nepřišlo nazmar. To byla slast!
Dnešní termix už bohužel chutná tak nějak chemicky - možná ta kombinace aromat a vanilínu, kdo ví. Tak jsem si ho zkusila namíchat doma a chutově jsem se celkem přiblížila tomu originálu. Tu správnou chuť dodává pravá vanilka a hlavně trochu rumu (a tím myslím tuzemák:o)). Pokud budete termix připravovat pro děti (což z 90% asi budete), rum vynechte a nebo si ho dejte jen do dospěláckých porcí. Nebo použijte rumovou tresť. Ale zaručuju vám, že termix vám bude chutnat i bez rumu:o))


středa 12. října 2016

Banánovo-ořechová bábovka (bez laktózy)

Tuhle bábovku mi servírovala kamarádka, která věděla, že mám problém s laktózou, a chtěla mi udělat radost, že si ke kávě budu moct dát i něco sladkého (aniž bych si to musela na návštěvu přinést sama). A trefila se velmi. V bábovce není po mléku ani stopa (takže jí mohou i ti, kterým vadí i bílkovina kravského mléka, nejen intoleranti laktózy)), ale na chuti jí to vůbec neubírá. Je krásně vláčná a akorát sladká. Byla jen otázka času, kdy kamarádku požádám o recept a podělím se o něj i se svými čtenáři:o) 
Pokud vás laktóza netrápí, místo oleje klidně dejte stejné množství rozpuštěného a zchladlého másla. 



úterý 4. října 2016

Křehký švestkový koláč / plum pie

Švestkám se letos hodně dařilo, a tak si je užíváme plnými hrstmi (a pusami) až do poslední chvíle. Tenhle páj je letos nejspíš posledním švestkovým receptem a možná i posledním švestkovým dezertem, který se u nás pekl. Ano, jdu trochu s křížkem po funuse, protože sezona už končí, ale tenhle koláč je tak jednoduchý, nenáročný na suroviny a tak dobrý, že tu být musí. Třeba za dva měsíce najdete zásoby zamražených švestek a nebo se vám bude recept hodit příští švestkovou sezonu. A nebo si ho upečte ještě dneska z těch posledních švestek, co máte doma...

Recept je ze slovenského blogu Stvory z kuchyně, já jsem jen dělala méně těsta a více náplně, protože jsem koláč pekla jako velký kus do jedné formy, ale jinak nepotřeboval nijak vylepšovat, protože v jednoduchosti je krása a genialita.