úterý 30. srpna 2016

Harlekýn

V zářijovém čísle Gurmetu byl výzvou odvážných pekařů Harlekýn - velmi čokoládový dort s pařížskou i klasickou šlehačkou. Víkend jsme trávili u rodičů mého muže a vím, že tam jsou tyhle čokoládové dezerty v oblibě, a tak jsem harlekýn upekla. Chyběl mi kvalitní zdobící sáček, takže zdobení dopadlo katastrofálně, ale chuťově se dort povedl a zvláště dospělí ho velmi chválili. Přiznám se, že dětem (2,3 a 5 let) moc nechutnal, tipuju, že na ně byl příliš hutný a málo sladký, ale jak říkám, u dospělých byl úspěch veliký. A jelikož se ten víkendový kousek vizuálně nepovedl, musela jsem harlekýna upéct znovu doma a pořádně nazdobit.Tady je výsledek. Oproti receptu v Gurmetu jsem do krému přidala trochu mascarpone, aby tmavý i světlý krém opravdu držel a netekl (originálně je čistě jen ze smetany) a množství tmavého krému jsem navýšila, protože jsem dort prokrojila dvakrát a ne jen jednou.


pondělí 29. srpna 2016

Květákový mozeček

Když se řekne květák, hodně lidí si automaticky představí tuhle zeleninu obalovanou a osmaženou. Já na ta smažená jídla až tak nejsem a z květáku miluji mozeček. Jednoduché jídlo, za chvíli hotové a díky vejcím i s dostatkem bílkovin.





pondělí 22. srpna 2016

Švestkový krambl (crumble)

Jsme zaplaveni nadbytkem švestek ze zahrádky tchánů a já vymýšlím, jak je nejlepé zpracovat aniž bych je musela zavařovat nebo vařit povidla:o) Krambl (originálně se tento moučník nazývá crumble) je dobrý způsob, jak zpracovat větší než malé množstí ovoce do chutného, křupavého a poměrně rychlého a jednoduchého moučníku. 


čtvrtek 11. srpna 2016

Rybízový koláč s pudinkem a sněhovou čepicí

Červený rybíz je skvělý do marmelád a koláčů (i když naše děti baští kuličky přímo z keříku a na kyselost si nestěžují:o)). Hodně všude frčí rybíz v kombinaci s bílkovým sněhem. Já jsem se párkrát snažila něco takového vytvořit, ale nikdo to nebylo úplně podle mých představ. Až když jsem v letošním letním čísle Albert magazínu narazila na tuhle dobrotu v kombinaci s pudinkovou náplní, tušila jsem, že tohle by mohlo být ono. A trefila jsem se! Koláč je vláčný, tak akorát sladký i kyselý, sněhová čepice není mazlavá a ani přepečená. Máte-li ještě rybíz k dispozici, určitě ho vyzkoušejte.



.

úterý 9. srpna 2016

Maková bublanina (bez laktózy)

Začínájí dozrávat švestky a jestli něco miluju, pak je to kombinace švestek a máku (hodně máku). Tenhle koláč je přesně to, kde upotřebíte obojí a maximálně si to užijete a navíc celkem rychle hotový. Kromě švestek jde použít skoro libovolné ovoce, které vám chutná - rybíz, angrešt, meruňky, nektarinky, blumy nebo mirabelky.

Recept je od Slovenské foodbloggerky The story of a cake a zaujal mě tím, že je bezlaktozový, resp. bezmléčný, takže si ho můžou vychutnat i ti, kdo mají nějaké to potravinové omezení. Pokud vás intolerance laktozy nebo alergie na bílkovinu kravského mléka netrápí, klidně si ho udělejte z klasického kravského mléka. Já tentokrát přináším trochu alternativu včetně návodu na výrobu makového mléka. Pokud místo polohrubé mouky použijete libovolnou bezlepkovou, stane se bublanina navíc i bezlepkovou (to ale já osobně nemám ozkoušeno).