úterý 12. července 2016

Žitné křupavé kváskové chlebíčky

Tyhle žitné chlebíčky jsem zahlédla na facebooku ve skupině Pečem pecen původně od Nuselské kuchty. Měly tam velký úspěch, a tak jsem si řekla, že je taky musím vyzkoušet - už proto, že jsou z pár ingrediencí a není nad domácí pečivo, co může nahradit křupky, chipsy a podobné pochutiny. Upekla jsem je jednou, moc mi chutnaly, těšila jsem se, jak je vyfotím na blog a mezitím nějak záhadně rychle zmizely.. Upekla jsem je podruhé, donesla do školky na zahradní slavnost a skoro celá dávka se snědla (to, co zbylo, nebylo zrovna fotitelné). Takže až napotřetí se zadařilo a i já vám mohu tenhle recept zprostředkovat.


pondělí 11. července 2016

Jahodový smetanový dort - fraisier

Fraisier - francouzský dort s jahodami po obvodu na mě už asi dva roky porůznu vykukuje z různých webů a časopisů. Pořád jsem se k němu nemohla dokopat, až mě přesvědčila Martina z Sugartown. Vláčný podmáslový korpus pokrytý jahodami a vanilkovým krémem - bez složitého zdobení a přece tak efektní! Blížily se narozeniny naší dcery, takže o dortu na oslavu bylo rozhodnuto. Příprava není moc složitá a perfektní výsledek je zaručen - všem na oslavě moc chutnal (teda krom oslavenkyně, ale ta byla přecpaná ovocem, tak dortu moc nedala:o)). Jen je trochu náročnější na výběr ovoce - jahody musí být větší, hezké a všechny přibližně stejně velké. A ano, dodat na blog jahodový dezert na konci jahodové sezony je trochu nestrategické, ale dítě se mi holt narodilo na začátku července a s tím se nedá nic dělat:o)

Já jsem trochu pozměnila recept na krém. Snížila jsem množství žloutků a adekvátně navýšila škrob. U nás je totiž problém se spotřebou bílků. Už před pečením jsem měla v mrazáku 16 bílků a dalších 6 jsem tam nechtěla:o) Zřejmě se budu muset dát na pečení makronek:o)