sobota 27. února 2016

Pavlova s lemon curd

Lidl Food Challenge na téma "velikonoční vajíčko"

Před měsícem Lidl opět vyhlásil výzvu pro bloggery. Tentokrát nebyly předepsané ingredience, ale jen hlavní téma - velikonoční vajíčko na jakýkoliv způsob - sladké nebo slané. Původně se mi do toho ani nechtělo, ale hlava mi šrotovala a nedala se zastavit.  Od začátku mi bylo jasné, že udělám něco sladkého a že to musí mít tvar malého vajíčka - bílek a uprostřed žloutek. Napadaly mě různé varianty a nakonec jsem to vajíčko dotáhla trochu ad absurdum - onen bílek jsem udělala skutečně z bílků a žloutek ze žloutků - pavlova (bílky) s lemon curd (žloutky) - takové sladko-kyselé vajíčko. A aby bylo velikonočně veselé, ozdobila jsem ho čerstvým ovocem.

Dezert nás doma všechny moc mile překvapil, sladké bezé se ke kyselému krému z citronů skvěle hodí, zákusek výborně osvěží hlavně v parném létu a navíc lemon curd nerozmáčí bílkový korpus tak rychle jako šlehačka na klasické pavlově, takže vám vydrží déle než pár desítek minut.

Všechny ingredience jsem nakoupila v Lidlu, recept už mám popsán obecně.




neděle 21. února 2016

Španělský ptáček

Typicky české jídlo je španělský ptáček (to zní zvláštně, že ano?) - tenké plátky hovězího masa, do kterých zabalíte vejce, špek, kus buřtu, cibuli a kyselou okurku. Tohle jídlo doma vaří skoro každý a každý na to má svůj recept. Já si oblíbila ten od Romana Vaňka a jen lehce ho modifikovala. Pokud dbáte na štíhlou linii, vynechte špek (popřípadě i uzeninu) v závitcích a dejte ho i méně do základu omáčky, pokrm bude stále moc dobrý a kalorická (hlavně tuková) zátěž se sníží.



pátek 12. února 2016

Brokolicové špalíčky z trouby

Brokolici mám ráda skoro ve všech úpravách a když jsem viděla recept na tyhle špalíčky, musela jsem ho vyzkoušet. Je to poměrně rychlé jídlo, dá se podávat klidně k obědu a nebo jako finger food na oslavách, teplé i studené, je zdravé a moc dobré.


neděle 7. února 2016

Humming bird cake / dort kolibřík

Asi před 14 dny jsem u někoho na instagramu viděla fotku dortu, který se jmenuje "hummingbird cake" a musela si zjitit, o jaký dort se jedná. Podle mého správného předpokladu je rozšířený hlavně v aglofonních zemích, u nás jsem ho na blozích moc často neviděla. Jedna se o dort pojmenovaný po malém ptáčku kolibříkovi, který miluje sladký nektar z květů. I tenhle dort je plný sladkého "nektaru" v podobě ananasu a banánů.

Recept jsem nakonec použila z webu Bakerella a ubrala hodně cukru. A když říkám hodně, myslím tím opravdu hodně - bezmála kilo. Raději jsem dala vyniknout chuti sladkého ovoce, kterého je v korpusu docela dost.

Místo dortu můžete upéct i oblíbené cup cakes. Postup na pečení je uveden v textu, jen bude potřeba asi o fous víc krému než na dort a nebo zdobit menším množstvím než je na obrázku:o)





pátek 5. února 2016

Pečené koblihové muffiny

Koblihy mám ráda. Moc. Ale dělat je doma je trochu opruz. Už kvůli tomu, že je potřeba je smažit ve velkém množství tuku (jinak nejsou tak pěkné a rovnoměrně propečené), ideálně sádla a co s tím pak? A když už se smaží, tak má smysl je smažit ve velkém - a kdo by to pak jedl?:o) Alternativou, která koblihy samozřejmě nenahrazuje, jen částečně supluje, jsou tyhle pečené muffiny, které trochu vypadají a částečně chutnají jako koblihy. Ne, nejsou to koblihy, to bych si tvrdit nedovolila, ale chcete-li rychlovku (nejsou kynuté, za deset minut je máte v troubě), co je uvnitř krásně vláčná a lehce houbovitá (tak jak kobliha) a která skrývá marmeládové srdce, zkuste je.

Rozpis je na 12 menších kousků, což není mnoho, ale tyhle muffiny jsou nejlepší čerstvé, takže je dobré je sníst ještě ten samý den, co se upečou (nebo je úpéct večer a dát si je ke snídani). Druhý den už trochu gumovatí. 



úterý 2. února 2016

Cookies s ovesnými vločkami

Ovesné vločky ve sladkých dezertech mám moc ráda. Vytvoří příjemnou chuť, která připomíná oříšky a navíc dodají vlákninu. Navíc mám ráda sušenky typu amerických cookies, bývají vláčnější a hutnější. Takže spojení těchto dvou vlastností musí fungovat! A v těhle ovesných cookies opravdu funguje:o)



pondělí 1. února 2016

Hummus

Tradiční arabské cizrnové jídlo, které má pro našince trochu rozporuplný název a neznalý se může ošklíbat. Já jsem dlouho hledala recept, protože manžel přivezl ze služební cesty v Izraeli kilo kvalitní sezamové pasty a neustále mě nutil dělat hummus a najít ten nejlepší a mně se to pořád nevedlo. Buď se hummus špatně mixoval, nebo byl příliš kořeněný, případně suchý. Pomohla až kuchařka Yotama Ottolenghiho, podle jehož receptu  se mi hummus konečně povedl tak, jak bych si představovala.

Hummus je velmi vydatné a bílkovinami nabité jídlo. Lze ho jíst teplý i studený, jako hlavní jídlo nebo svačinu. Recept je na 2 vydatné porce nebo 4 menší svačinové. Na fotce je ta vydatná obědová porce.