neděle 31. ledna 2016

Dušené hovězí s hráškem

Dušené hovězí maso je velmi jednoduché a velmi chutné. Masu stačí opravdu maličko koření a vykouzlíte silnou a výbornou šťávu - jen je potřeba maso dlouho dusit, nebo použít tlakový hnec (v tomhle případě papiňák používám ráda - maso je krásně křehké a ušetřím čas). Zelený hrášek se přidává až nakonec a vytvoří v chuti příjemnou tečku. Dá se ale vynechat, nebo použít i další zelenina, kterou máte rádi - kukuřice, fazolové lusky, paprika a další. Jen jí v omáčce dostatečně povařte, aby byla měkká.



neděle 17. ledna 2016

Haše

Masová haše je jedna z těch lehce kontroverzních jídel. Je to taková klasika školních jídelen, kterou nejednomu žáčkovi kuchařky zprotivily. Přitom je to velmi chutné jídlo a navíc i možnost, jak zpracovat uvařené maso třeba z vývaru, s kterým nevíte, kam by se mohlo hodit . Maso se totiž nejprve uvaří a následně uvařené pomele na masomlýnku. Pokud vám tedy zbyde hovězí maso z vývaru, nebo trochu masa z pečeného králíka (takové to maso "na obrání"), nebo i trochu drůbežího, při mletí ho prostě přidejte do mlýnku a použijte. Pokud je masa větší množství, v základním vývaru použijte o to méně hovězího masa, jinak postupujte stejně.

Jelikož se maso nejprve dvě hodiny vaří, je lepší si ten základní vývar připravit dopředu - třeba večer před vařením stamotného jídla. Maso pak stačí pomlít a finální příprava je otázkou 20 minut.




úterý 12. ledna 2016

Jablečný krambl (crumble)

Máme doma docela dost jablek, kterým tak trochu dochází lhůta spotřeby, a jelikož se mi nechtělo dělat nic složitého, inspirovala jsem se receptem na krambl ze švestek, maličko ho poupravila a máme tu krambl jablečný:o)




úterý 5. ledna 2016

Tvarohový koláč se skořicí a mandlemi

Teď po Vánocích je ideální čas na tuhle dobrotu - skořici doma jistě máte, plátkové mandle vám (jako mně) určitě zbyly z pečení vánočky, po cukroví je potřeba trochu odlehčit a tvaroh doplní bílkoviny. Koláč je sice vhodné podávat vychlazený, ale typově se hodí k šálku horkého nápoje a skořice vás taky hezky prohřeje:o)

Původní recept jsem poměrně dost upravila, protože v něm bylo na můj vkus příliš cukru a tuku a těsto dle mého názoru není potřeba předpékat. Kdo chce sladší, kaloričtější a pracnější variantu, zkuste původní recepturu, ale obávám se, že se to skoro nepůjde sladkostí jíst:o) Recept už tu mám delší čas, dneska jsem ho jen přefotila.


neděle 3. ledna 2016

Drůbeží játra na červeném víně

Můj manžel příliš nemá rád vnitřnosti (resp. nejí je ve velkém množství). Jednou jsem ho přemluvila na restovaná játra na grilu a na nich si pochutnal. Játra na červeném víně podle Romana Vaňka mi připravil naopak on a já ho blahořečila do nebes, protože něco tak dobrého jsem už dlouho neměla. Tohle jídlo je rychlovka, takže za půl hodiny od vytažení nože a prkýnka můžete jíst.

Na focení jsem s jídlem pomáhala já a bohužel jsme játra na pánvi zapomněli o něco déle a tak se vyvařilo víc výpeku, než mělo. Pokud neuděláte stejnou chybu, budete mít játra podlitá skvělou šťávou. A pokud se vám povede, co nám, nezoufejte, játra jsou skvělá i tak:o)










sobota 2. ledna 2016

Paštika z uzené makrely

Když jsem byla malá, rodiče občas koupili uzenou makrelu - zabalenou v pergamenovém papíře. Doma jsme jí pak jedli k večeři s chlebem a obírali jí od kostí a jedli rukama. Byla jsem zamaštěná až za ušima a pamatuju si, že mi tak v půlce porce přestala vždycky chutnat. Byla na mě tak nějak suchá.. V dospělosti jsem jí pak moc nevyhledávala, až jí jednou manžel (tehdy ještě jen nastávající) koupil a připravil mi z ní pomazánku.. Od té doby se makrele už vůbec nebráním.

Pokud i vám uzená makrela samotná přijde moc obyčejná a suchá, zkuste tuhle rybí paštiku. Je příjemně sytá, lehce pálivá (tedy chci říct, že je tak pálivá, jak moc pálivou papričku do ní použijete, já jsem srab a místo chilli používám čerstvou feferonku:o)) a úplně nejlepší je s čerstvým bílým pečivem.


pátek 1. ledna 2016

Mrkvovo-celerová pomazánka

Další pomazánka, která se často vyskytuje na našem stole během oslav, je zeleninová ze syrové mrkve a celeru. Pokud netrpíte alergií na tuhle kořenovou zeleninu, určitě jí zkuste - je zdravá, moc dobrá a skvělá i na chlebu k večeři.
Pokud vám vadí syrový celer, stačí ho nahradit další porcí mrkve. K dochucení už pak nejspíš nebude potřeba cukr. 


Česneková pomazánka

Klasická česneková pomazánka se často dělá z majonézy, případně ještě taveného sýra. Tahle varianta může být ale na někoho příliš a i já osobně preferuji něco lehčího. Proto už roky dělám tuhle dobrotu podle rady mé švagrové Petry - ze směsi sýra a zakysané smetany. Je to verze dietnější, celkově zdravější a rozhodně chutnější.