Pečená jablka s ovesnými vločkami a zkaramelizovanými ořechy

Ovesné vločky mám ráda, a tak jsem na výzvu Emca vytvořila ještě jeden recept. Musela jsem ho trochu doladit, dotáhnout výslednou chuť do dokonalosti, ale podařilo se a zde máte návod, jak skombinovat jablka, ovesné vločky, ořechy a cukr přetavený do karamelu. Můžete tak vytvořit báječný dezert pro na poslední chvíli ohlášenou návštěvu a nebo snídani na línou, sychravou neděli.









50 g ořechů (vlašské nebo lískové)
50 g cukru krupice
10 g másla do karamelu
50 g másla na obalování
50 g ovesných vloček Emco jemné
1 lžička skořice
4 střední jablka
----------------------------------------------------------
Ořechy si nahrubo nasekáme nebo nameleme. Ideální velikost je stejná jako velikost použitých ovesných vloček.

Cukr nasypeme na pánvičku a postavíme na střední plamen, nemícháme vařečkou ani lžicí, necháme  postupně rozpustit. Když je cukr rozpuštěný, můžeme začít míchat lžící nebo vařečkou a kontrolovat barvu. Ideální je nechat cukr změnit barvu na jantarovou (hnědá už může být hořká a nemusí všem chutnat). V tuhle chvíli přidáme 10 g másla a necháme zcela rozpustit do karamelu (pozor směs bude prskat). Pak přisypeme i ořechy a asi minutu na mírném plameni opékáme s karamelem a všechny části obalíme. Nakonec stáhneme z ohně a přisypeme vločky se skořicí a rozmícháme se zbytkem.

Troubu si rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Jablka pečlivě oloupeme a odtraníme jádřinec. Mělo by to jít menší lžičkou s ostrými hranami a nebo vykrajovátkem na meloun (vypadá jako miniaturní kopečkovač na zmrzlinu). Spodní část jablka můžeme nechat, ale pokud jí odstraníme též, nevadí.

Máslo si rozpustíme. Jablka po jednom v másle namočíme ze všech stran a pak obalíme v karamelové směsi. Obalená jablka postavíme do pekáčku, vnitřky zaplníme vločkovou směsí a zbytek (co se nevejde do jablek) nasypeme kolem ovoce. Zbylé máslo nalijeme do středu jablek.

Vložíme do trouby a pečeme 30-40 minut do změknutí jablek.

Podáváme vlahé zasypané přebývající drobenkou a pro fajnšmekry přidáme lžičku slaného karamelu.








Komentáře

  1. No to bude dobrůtka. Vypadá to opravdu skvěle. Navíc je to dělané ze surovin, které všechny naprosto miluji. Nedávno jsem narazila na tyto stránky https://zivotavyziva.cz/vlasske-orechy/, kde jsem si toho přečetla hodně zajímavého o vlašských ořechách a od té doby na nich ujíždím. Jsem ráda, že jsem narazila na tento recept, kde jsou takhle zakomponovány.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů