Pečená jablka s ovesnými vločkami a zkaramelizovanými ořechy

Ovesné vločky mám ráda, a tak jsem na výzvu Emca vytvořila ještě jeden recept. Musela jsem ho trochu doladit, dotáhnout výslednou chuť do dokonalosti, ale podařilo se a zde máte návod, jak skombinovat jablka, ovesné vločky, ořechy a cukr přetavený do karamelu. Můžete tak vytvořit báječný dezert pro na poslední chvíli ohlášenou návštěvu a nebo snídani na línou, sychravou neděli.









50 g ořechů (vlašské nebo lískové)
50 g cukru krupice
10 g másla do karamelu
50 g másla na obalování
50 g ovesných vloček Emco jemné
1 lžička skořice
4 střední jablka
----------------------------------------------------------
Ořechy si nahrubo nasekáme nebo nameleme. Ideální velikost je stejná jako velikost použitých ovesných vloček.

Cukr nasypeme na pánvičku a postavíme na střední plamen, nemícháme vařečkou ani lžicí, necháme  postupně rozpustit. Když je cukr rozpuštěný, můžeme začít míchat lžící nebo vařečkou a kontrolovat barvu. Ideální je nechat cukr změnit barvu na jantarovou (hnědá už může být hořká a nemusí všem chutnat). V tuhle chvíli přidáme 10 g másla a necháme zcela rozpustit do karamelu (pozor směs bude prskat). Pak přisypeme i ořechy a asi minutu na mírném plameni opékáme s karamelem a všechny části obalíme. Nakonec stáhneme z ohně a přisypeme vločky se skořicí a rozmícháme se zbytkem.

Troubu si rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Jablka pečlivě oloupeme a odtraníme jádřinec. Mělo by to jít menší lžičkou s ostrými hranami a nebo vykrajovátkem na meloun (vypadá jako miniaturní kopečkovač na zmrzlinu). Spodní část jablka můžeme nechat, ale pokud jí odstraníme též, nevadí.

Máslo si rozpustíme. Jablka po jednom v másle namočíme ze všech stran a pak obalíme v karamelové směsi. Obalená jablka postavíme do pekáčku, vnitřky zaplníme vločkovou směsí a zbytek (co se nevejde do jablek) nasypeme kolem ovoce. Zbylé máslo nalijeme do středu jablek.

Vložíme do trouby a pečeme 30-40 minut do změknutí jablek.

Podáváme vlahé zasypané přebývající drobenkou a pro fajnšmekry přidáme lžičku slaného karamelu.








Komentáře

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů