středa 23. listopadu 2016

Čokoládový koláč s hruškami

Z víkendu jsme si přivezli tašku hrušek a jak mi bylo sděleno, mám je co nejdřív spotřebovat, protože už "mají nejlepší za sebou". Už dlouho jsem chtěla zkusit koláč od Jirky a Mariky z Kitchen Story , ale jelikož na ty čokoládové koláče moc nejsem, čekala jsem průměrný dojem. Koláč jsem upekla, vyfotila a ochutnala a...... a v tu chvíli si nadávala, že jsem ho nezkusila už loni! Tenhle krasavec je totiž tak moc dobrý, že jsem tomu v první chvíli vůbec nechtěla věřit. Čokoláda se krásně doplňuje s lískovými ořechy a hrušky, které v dezertech extra nemusím (protože ztrácí chuť a jsou divně mdlé), se tady hezky vyjímají a celou chuť hezky uzavírají. Máte-li hrušky a čokoládu, pusťte se do něj, fakt stojí za to. A je přirozeně bezlepkový:o)

Pokud jsou hrušky měkké a sladké, loupat je nemusíte, já to taky nedělala. Tvrdší kousky s odolnou slupkou bych raděj oloupala. A za sebe říkám - odstraňte jádřince. Sice to na fotce není tak pěkné, ale vyndavat jádřince při konzumaci by se mi nechtělo.













90 g másla
90 g hořké čokolády
1 lžíce brandy nebo rumu (tuzemák)
90 g cukru krupice
3 vejce
špetka soli
2 lžíce kakaa
90 g mletých lískových ořechů
hrušky
-----------------------------------------------------
Troubu si zapneme a nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce si rozpustíme čokoládu s máslem a necháme chladnout.

Oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme se špetkou soli do polotuhého sněhu. Za stálého šlehání přisypáváme všechen cukr a dále šleháme, dokud není sníh pevný a netvoří špičky. Pak opět za šlehání přidáváme po jednom žloutky a každý necháme zapracovat do těsta.

Snížíme otáčky šlehače, přisypeme kakao, zapracujeme, přilijeme lehce zchladlou čokoládu (nesmí být horká, ale ani ztuhlá) a nakonec přisypeme lískové ořechy a vytvoříme homogenní těsto.

Formu na koláč vymažeme máslem a nalijeme do něj těsto.

Hrušky omyjeme, odřízenem stopku (tvrdší hrušky raději i oloupeme) a nakrájíme na centimetrové plátky. Odstraníme jádřince a ovoce poklademe na těsto řeznou stranou nahoru a maličko do těsta zatlačíme.

Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 35-40 minut. Těsto kolem hrušek naběhne, ale nebojte, zase splaskne.

Koláč podáváme studený. Těsto je lehce matlavé - jako brownies, neznamená, že je nedopečené, způsobuje to dostatečná dávka másla a čokolády a přesně takový má tenhle koláč být:o)









Zdroj: http://www.kitchenstory.cz/cokoladovy-kolac-s-hruskami-bez-mouky/

3 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, dnes jsem koláč pekla a je opravdu výborný. Děkuji za recept a inspiraci, Vaše recepty zkouším nejraději.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,
    upekla sem koláč a je moc dobrej. Udělala sem ale trochu změnu. Doma sem měla akorát mandle a místo rumu dala Amareto a chuť je taky výborná..

    OdpovědětVymazat