úterý 18. října 2016

Termix - vanilkový

Pamatujete na termix v hranaté mističce s alobalovým víčkem, které se muselo proříznout opačným koncem lžičky? Já v dětství milovala ten vanilkový a nejedla jsem ho lžičkou, ale čerstvým rohlíkem nebo houskou. Nechybí mi tam "s rohlíkem", já používala to pečivo místo lžičky! Prostě jsem ten smetanový krém nabírala rohlíkem a ukusovala a nakonec celou mističku střídkou pořádně vytřela, aby ani trochu termixu nepřišlo nazmar. To byla slast!
Dnešní termix už bohužel chutná tak nějak chemicky - možná ta kombinace aromat a vanilínu, kdo ví. Tak jsem si ho zkusila namíchat doma a chutově jsem se celkem přiblížila tomu originálu. Tu správnou chuť dodává pravá vanilka a hlavně trochu rumu (a tím myslím tuzemák:o)). Pokud budete termix připravovat pro děti (což z 90% asi budete), rum vynechte a nebo si ho dejte jen do dospěláckých porcí. Nebo použijte rumovou tresť. Ale zaručuju vám, že termix vám bude chutnat i bez rumu:o))



250 g tvarohu ve vaničce
80 g smetany ke šlehání
40 g cukru (směs vanilkového a moučkového)
1 lžíce rumu (nebo rumová tresť)
----------------------------------------------------------------------
Smetanu vyšleháme dotuha. Přidáme tvaroh, cukr (lze použít i cukr moučka a lžička vanilkového extraktu) a rum (pro děti rum vynecháme úplně nebo použijeme rumové aroma) a rychle zašleháme do smetany.

Termix rozdlíme do porcí a podáváme jen tak nebo třeba s piškoty a čerstvým ovocem.

 

8 komentářů:

  1. Já jsem milovala kávový termix....To byla dobrota...Diky za recept..Ila

    OdpovědětVymazat
  2. Marcelo, prosím jak dlouho vydrží?
    Ať vím jak velkou dávku můžu udělat.
    My stále kupujeme, ale jen jednu značku od Kunínu a ta u nás jede v kakaové a pistáciové příchuti.
    Určitě chci vyzkoušet.
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně bych ho nechala v lednici tak tři dny maximálně. Přeci jen je to tvaroh a smetana, otevřený extra dlouho nevydrží..

      Vymazat
  3. Kakaový/čokoládový by nebyl? 0:-) dělala jsem z pudinku (pochopitelně kakaového), leč domácí smečku nenadchl, tohle bych vyzkoušela, ale jak to zčokoládovat... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. čokoládový nebude problém, stačí v té smetaně den předem rozpustit čokoládu, nechat vychladit a pak vyšlehat pařížskou šlehačku:o)

      Vymazat
    2. To zní perfektně ;) díky.

      Vymazat
    3. Já jsem do toho vešlehala trochu Granka podle chuti a chutnalo to jako ten komunistický Termix. :-)

      Vymazat
  4. Já jsem milovala kávový termix....To byla dobrota...Diky za recept..Ila

    OdpovědětVymazat