Skořicové sušenky

Tenhle recept mi poradila kamarádka Veronika (aka potenciální tchýně mého syna, musíme si jí předcházet :o)) a jsem za to moc ráda. Sušenky jsou velmi jednoduché, na ingredience až skoupé a přitom tak strašně dobré! Zachutnají dospělým i dětem a nejspíš nikdy nebude stačit zadělat z jedné dávky, protože ta zmizí rychleji, než by se dalo čekat.



Na 2 plechy (cca 500 g upečených sušenek)

125 g másla
130 g cukru krupice
10 g (cca 3 zarovnané lžičky) skořice
1 vejce
250 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
----------------------------------------------------
Povolené máslo dáme do mísy společně s cukrem a třeme, dokud se všechen cukr hezky nespojí s máslem. Pak přisypeme skořici, přidáme celé vajíčko a opět třeme do homogenní směsi.

Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme k máslovému základu a vypracujeme pružné, nelepivé těsto. Jde to i rukama, já používám robota a jeho třecí metlu .


Připravíme si dva plechy vyložené pečícím papírem. Troubu začneme zahřívat na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Těsto vyválíme asi na 3 mm tenkou placku a vykrajujeme tvary dle libosti a nebo použijeme vykrajovátko a raznici na sušenky. Sušenky se v troubě moc nenafouknou, lze do nich i otisknout nápisy. Přemístíme na plech kousek od sebe a pečeme v rozpálené troubě 8-10 minut. Sušenky vyndáváme z trouby ještě trochu měkké, dojdou na plechu. Pokud je vytáhneme už ztuhlé, budou po vychladnutí tvrdé.

Sušenky po vytažení z trouby necháme na plechu vychladnout a pak přemístíme do uzavíratelné nádoby a ideálně necháme pár hodin rozležet.






Zdroj: http://recepty.vareni.cz/skoricove-susenky-pro-deti/

Komentáře

  1. Upečeno, ochutnáno, vynikající jako vždy. Děkuji za Vaše recepty. Ještě se mi nestalo, že by něco z Vašich stránek nechutnalo. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to byla rychlost!:o) A jsem moc ráda, že chutnaly a že chutná všechno z blogu:o)

      Vymazat
  2. Vypadaji krasne a uzasne nafocene, na Vanoce zkusim, no mozn jeste drive:-). M.

    OdpovědětVymazat
  3. Takové recepty jsou nejlepší - v jednoduchosti je krása! Skořici mám moc ráda, takže brzy vyzkouším a určitě zařadím do vánočního cukroví :-)) Trochu mi připomínají spekulatius, německé skořicové (a výborné) sušenky.

    OdpovědětVymazat
  4. V patek jsme je zkouseli, uplne nam ta vune navnadila vanocni atmosferu, tak jsme si k tomu pustili koledy, takove vanocni peceni nanecisto :D Jinak susenky jsou moooc dobre, a stale jeste vlacne, mame je na podnose pod poklopem a vzdycky jak jdeme okolo, tak nejakou uloupime :D Diky za super jednoduchy a dobry recept! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Uz jsme o vikendu pekly s detma... vsechny zmizely behem odpoledne ke kaficku a musela jsem dat dva odkazy na vasi stranku! Za me hodne opakovani! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak dnes jsem zkoušela a to je dokonalost! Rozhodně příště z větší dávky! :D

    OdpovědětVymazat
  7. Pred 30 min vytazene z trouby a manžel uz půlku snědl! :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Prosím vás, takže žádné pečení "do růžova" nebo "až chytí barvu"? Podle toho se vždycky orientuji :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. on je problém, že tyhle sušenky moc barvu nezmění:o/ Takže podle toho se moc orientovat nedá...

      Vymazat
    2. Děkuji vám. Zkusím a uvidím :)

      Vymazat
  9. Kuchařky, prosím poraďte - těsto mám hodně mastné a lepí se - množství ingrediencí jsem dodržela přesně :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Malo savá mouka. Hodne podsypavejte pri valeni, pripadne zapracujete trochu mouky navic.

      Vymazat
  10. Dobry den, velice lakavy recept a vzhledem k jednoduchosti se chystam pect s dcerkou.
    Jen maly dotaz: nechava se odlezet v lednici, nebo rovnou zpracovavat?
    Dekuji za odpoved, Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těsto rovnou zpracovávám. Kdybych ho dávala odležet, bude o tom zmíňka v receptu:o)

      Vymazat
  11. Fajn sušenky,chutnají nám, ač jsme z nouze museli použít polohrubou mouku :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Kdepak jste koupila ty krásné formičky mráčků? Sháním už dlouho a zatím bez úspěchu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem je jen půjčené, ale prý jsou z dortisima. Já jsem je tam hledala, ale nenašla, našla jsem je třeba tady (to jsou přímo ty, co jsem měla já). http://www.prolldecor.cz/Sada-vykrajovatek-mracky-d1637.htm

      Vymazat
  13. Dobrý den.Šla by do tohoto receptu použít celozrnná špaldová mouka? Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud nebude mletá na jemno, asi bych to neriskovala. A raději zkusila nejdřív použít špaldu a pšenici půl napůůl

      Vymazat
  14. Dobrý den, můžu místo masla pouzit maslovou heru? Potřebuju se zbavit přebytků z Vánoc ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já heru nepoužívám, ale myslím, že můžete. Hera má být náhražka másla, takže fuknci plnit bude..

      Vymazat
  15. Dobrý den,
    poprvé jsem je zkoušela před Vánocemi a jdou u nás doma i mezi kamarády na dračku. Díky

    OdpovědětVymazat
  16. Vypadají lákavě, zkusila bych je jako cukroví - máte zkušenost/odhad, jak dlouho vydrží (měkké)? Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vydrzi dlouho, jsou to maslove susenky, kdyz se daji do uzavrene nadoby do chladu, 3 tydny urcite vydrzi.

      Vymazat
    2. Děkuju za bleskovou odpověď, zítra se do nich pustím :)

      Vymazat
  17. Skvělé sušenky, hodí se i na to když máte doma trávu navíc a chcete se chutně vymastit. Chuť trávy tomu dodá ten říz.

    OdpovědětVymazat
  18. Fantasticke! Miluje je cela rodina…

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů