středa 12. října 2016

Banánovo-ořechová bábovka (bez laktózy)

Tuhle bábovku mi servírovala kamarádka, která věděla, že mám problém s laktózou, a chtěla mi udělat radost, že si ke kávě budu moct dát i něco sladkého (aniž bych si to musela na návštěvu přinést sama). A trefila se velmi. V bábovce není po mléku ani stopa (takže jí mohou i ti, kterým vadí i bílkovina kravského mléka, nejen intoleranti laktózy)), ale na chuti jí to vůbec neubírá. Je krásně vláčná a akorát sladká. Byla jen otázka času, kdy kamarádku požádám o recept a podělím se o něj i se svými čtenáři:o) 
Pokud vás laktóza netrápí, místo oleje klidně dejte stejné množství rozpuštěného a zchladlého másla. 




2 vejce
150 g cukru krupice
150 ml rostlinného oleje
5 středních banánů
100 ml vody
300 g polohrubé mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
100 g ořechů (vlašské nebo lískové)
-----------------------------------------------------------------
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Vejce spolu s cukrem vyšleháme na dvojnásobný objem. Přilijeme olej a také ho zašleháme. Banány rozmačkáme vidličkou a spolu s vodou nalijeme do mísy a zamícháme.

Namleté ořechy zamícháme do těsta.

Mouku smícháme se sodou, práškem do pečiva a solí a přidáme jí k těstu a pečlivě promícháme.

Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme hrubou mouku. Nalijeme do ní těsto, uhladíme povrch a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 40 minut, propečenost zkoušíme špejlí.

Bábovku necháme asi 10 minut odpočinout a pak jí vyklopíme z formy - jde to snadno, není třeba se bát:o)



 Zdroj: Renfri (nyx.cz)

Žádné komentáře:

Okomentovat