Bezé ořechová roláda

O víkendu jsem kontrolovala zásoby v mrazáku a počítala, kolik mám bílků. Výsledného počtu jsem se zhrozila - bylo jich 24! Vzhledem k tomu, že v mrázáku bojuji o každý kousek místa, bylo nutné se bílků nějak zbavit. A mě napadla bezé roláda - to určitě musí existovat a někdo to už přede mnou zkoušel... Hned první recept mě zaujal svou jednoduchostí, vyzkoušela jsem ho a bylo mi jasné, že měnit nemusím. Na těsto jsem totiž spotřebovala 6 bílků naráz (mívám větší domácí vejce velikosti L až XL, jinak bude potřeba asi 8 bílků), ostatních surovin bylo pomálu a roláda je lehká jak pírko, nemusí se předem stáčet, neláme se a hlavně je chuťově moc dobrá. Stačilo už jen domyslet krém - zvolila jsem svůj oblíbený světlý z mascarpone a smetany v kombinaci pikantnější marmelády a pro milovníky čokoládových krémů pařížský krém. Obě varianty byly trefa do černého. Pokud máte rádi jinou náplň, dejte si do rolády klidně krém z pudinku, tvarohu nebo jen smetanu, dobrá bude se vším:o)

Recept, který zde přikládám, je na jednu roládu pečenou na velkém plechu a krém je psaný v množství, které vystačí na celou roládu. Pokud chcete obě příchutě jako mám já na fotkách, buď upečte pláty dva a každý naplňte jedním krémem a nebo upečte roládu jednu, rozpůlte ji a krémy vypracujte z polovičního množství surovin. Pařížský krém je nutné začít připravovat den předem, aby vše stihlo vychladnout a prochladit se v lednici.


Roláda

200 g bílků - asi z 8 menších nebo 6 velkých vajec
140 g cukru krupice
60 g hladké mouky
60 g ořechů (vlašské nebo lískové)
špetka soli
---------------------------------------------------------------
Troubu si zahřejeme na 200°C (horkovzduch na 190°C).

Bílky vložíme do mísy, přidáme špetku soli a začneme šlehat. Když je sníh polotuhý, přidáme po částech a za stálého šlehání všechen cukr a šleháme dál, dokud není sníh pevný a na metle se po vyndání tvoří špičky, které nestékají, ale drží pevný tvar.

Prosijeme mouku a promícháme se sněhem.

Ořechy pomeleme najemno (lískové před tím zbavíme slupky - stačí je chvílí opražit na pánvi, nebo v toubě a pak promnout v utěrce) a přidáme k těstu, opět opatrně promícháme.

Velký plech pokryjeme pečícím papírem. Těsto dáme na papír a rovnoměrně ho rozetřeme po celé ploše plechu tak, aby bylo všude stejně vysoké. Plát by měl být asi 0,5 cm vysoký.

Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme 8-12 minut. Propečenost poznáme tak, že povrch je růžový a když na něj položíme dlaň a prsty, těsto je pružné a vrací se zpět. Pokud se tvoří jamky pod prsty, je potřeba ještě chvíli dopést.

Těsto hned sundáme z plechu a otočíme na čistou utěrku. Ještě za horka z plátu stáhneme pečící papír a roládu otočíme zase zpět (spodní část, na které byl pečící papír, je položená na utěrce, horní část směřuje opět vzhůru). Roládu nemusí stáčet, vydrží měkká a půjde stočit i po vychladnutí. Plát těsta je slabý, takže chladne rychle - cca za 20 minut po upečení ji můžeme potřít krémem.


Světlý krém - mascarpone se smetanou

250 g mascarone
200 g smetany ke šlehání (minimálně 31 % tuku)
50 g cukru moučka
kyselejší marmeláda
-----------------------------------------------------------------
Stejně vychlazené mascarpone a smetanu dáme do mísy společně s cukrem. Zapneme šlehač na střední otáčky a šleháme asi minutu, než se ingredience spojí. Zvýšíme otáčky na maximum a šleháme pár minut do tuhého krému.

Roládu potřeme pikantní marmeládou (stačí slabá vrstvička) a rozetřeme po celé ploše krém (trochu si ho necháme na finální ozdobu, ale nemusí být). Roládu stočíme, položíme na tác. Zbytek krému vložíme do sáčku se zdobičkou a ozdobíme vršek rolády. Necháme alespoň hodinu uležet v lednici.


Pařížský krém

300 ml smetany ke šlehání (minimálně 31 % tuku)
15 g kakaa
60 g čokolády (alespoň 50% kakaové hmoty)
40 g cukru krupice
100 g mascarpone
-------------------------------------------------------
S přípravou pařížského krému musíme začít den předem. Je nutné, aby byl správně vychlazený.

Smetanu, kakao a cukr vložíme do rendlíku, promícháme metlou a za stálého promíchávání na mírnějším ohni přivedeme k varu. Ztlumíme plamen na minimum a do smetany vsypeme nalámanou čokoládu. Dále mícháme metličkou, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nevznikne hladký krém. Ten přelijeme do misky, zakryjeme folií (tak, že se folie dotýká i hladiny krému) a necháme vychladnout. Pak vložíme na minimálně 4 hodiny do lednice.

Mascarpone prošleháme a pak přidáme všechen tmavý smetanový základ. Společně vyšleháme do tuhého tmavého krému, kterým potřeme roládu po celé ploše (část krému necháme stranou na zdobení), stočíme ji, podle fantazie ozdobíme na horní straně a vložíme do lednice alespoň na hodinu.









Zdroj: těsto na roládu dle http://www.rozhlas.cz/kraje/pochoutky/_zprava/priprava-na-nejlepsi-dezert-leta-orechova-beze-hmota--1368224

Komentáře

  1. Ach jaj, toto vyzerá dokonale, musím vyskúšať :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Take zkusim. Zajima me, jak mrazite bilky? Kazdy zvlast?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vetsinou aspon po dvou az ctyrech kusech, ale je lepsi je mrazit po mene kusech, klidne po jednom.

      Vymazat
    2. Bílky mrazím po 6-9ti kusech ve skleničce od marmelády i se skleničkou. Nesmí být moc plná, bílky mrazením nabydou. Před upotřebením nechám rozmrazit a našlehají se jako čerstvé. Vyzkoušeno - funguje to.

      Vymazat
  3. Dobrý den, už od včera listuju Pradobrotami a nevěděla jsem,co hledám. Najednou dnes ráno jsem narazila na Vaši Bezé roládu. Osvítilo mně a já si řekla, že ji zase po dlouhé době zkusím (poprvé asi před 3 roky a bez valného úspěchu) - manžel má dnes totiž 72.narozeniny.Povedla se úplne famózně, do krému jsem dala místo mascarpone kostku tvarohu a trošinku cukru a je úžasná. Takže Vám tímto chci moc poděkovat - jste šikulka a přeju Vám hodně elánu ve zkoušení a publikování dalších (pra)dobrot. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za krásný koment a jsem ráda, že tentokrát se roláda povedla! Ať manželovi chutná a přeju mu krásné narozeniny a spoustu spokojených a aktivních let!

      Vymazat
  4. Prosím jaký je rozměr plechu ve kterém jste těsto pekla? Mám jich několik různých velikostí, tak nevím po kterém sáhnout, aby byla roláda ideální tloušťky. :-) Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  5. Špičkový dezert, dělám často, všichni rolády milují a mě baví sledovat, jak se rozhodují, která varianta je lepší, a vedou o tom vášnivé debaty :-) Za mě nejlepší využití bílků z mrazáku. Všem doporučuju, když si recept zajedete, je to i rychlé. Moc díky!

    OdpovědětVymazat
  6. Dobry den poradte co se zloudky děkuj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám vždycky větší spotřebu žloutků než bílků 😊. Dávám je do sušenek, lineckého, před Vánoci dělám vaječný koňak, zmrzlina, žloutkové věnečky nebo obecně žloutkový krém.

      Vymazat
  7. Děkuji moc za recept, bezé roláda je úžasná a jedná se o skvělé využití bílků. Jen krém mi přišel dost těžký, takže jsem podruhé vyšlehala pouze 40% šlehačku a zašlehala marmeládu do ní. Ani jsem nesladila, těsto je sladké dost. Tato lehčí varianta krému byla v bezé roládě skvělá 😊

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů