úterý 28. června 2016

Višňový koláč se smetanovým krémem

O víkendu jsem si u kamarádky Andrey natrhala nasládlé višně. Dají se jíst i jen tak, ač jsou samozřejmě kyselé, ale děti je jedí ochotně (stejně jako třeba červený rybíz). Narozdíl od třešní se dají krásně vypeckovat (stačí jen tahat za stopku a višni zlehka zmáčknout a pecka je venku), takže jsou k pečení jak dělané. Áje jsem ze srandy slíbila, že kvůli těmhle višním vymyslím recept a ono to nakonec tak dopadlo a na světě je krásně svěží koláč - linecké těsto, sladká náplň ze smetany a kyselé višně.

Koláč půjde upéct i s třešněmi, ale v krému uberte tak třetinu cukru.


Těsto

90 g másla
70 g cukru krupice
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
270 g  polohrubé mouky
-------------------------------------------------
Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Povolené máslo utřeme s cukrem a následně vmícháme i vejce a vanilkový extrakt. Potom přisypeme mouku a vypracujeme těsto podobné lineckému. Pokud bylo použito menší vejce, je možné, že se bude těsto drobit. Stačí k těstu přidat lžící studené vody a zapracovat.
Těsto vymačkáme do koláčové formy (27 cm v průměru) na dno i okraje, vyložíme pečícím papírem, zasypeme fazolemi (nebo pečícími kameny) a dáme do vyhřáté trouby na 15 minut.

Zatímco se korpus předpéká, připravíme si krém.

Krém

150 g smetany ke šlehání
250 g zakysané smetany
100 g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
2 vejce
400 g višní
------------------------------------------
Višně omyjeme, odstopkujeme a vypeckujeme.

Smetanu ke šlehání (tekutou, nešleháme ji), zakysanou smetanu, cukru, obě vejce a vanilkový extrakt vložíme do mísy a metličkou v ruce zlehka spojíme dohromady. Nijak zvlášť nešleháme, ať se do krému nedostane příliš vzduchu.

Předpečený korpus po 15 minutách z trouby vyndáme, odstraníme zátěž (fazole/kameny) a pečící papír a případné bubliny propíchneme vidličkou. Na korpus nalijeme připravený krém, vložíme do něj višně (šťávu vykapanou z višní do koláče nedáváme) a koláč vrátíme do trouby. Pečeme dalších 40-50 minut. Poté by měla být náplň ztuhlá, ale stále se lehce klepat.

Koláč necháme zchladnout na mřížce a pak vychladíme v lednici.



2 komentáře:

  1. Dobrý den. chtěla bych se zeptat kde seženu pečící kameny:) Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no dají se buď sehnat ve specializovaných obchodech, myslím, že jsem je někdy viděla i v Tchibu a nebo se prostě nasbírají venku:o)

      Vymazat