středa 8. června 2016

Jahodovo-rebarborový crumble s mandlemi

Crumble je výborná věc. Zpracujete do něj spoustu ovoce (i povadlého, které už nikdo nechce jen tak samotné jíst), máte ho hotový za chvilku a platí za oblíbený dezert. Tenhle kousek je plný jahod a rebarbory, je velmi šťavnatý a drobenky v něm není moc (milovníci drobenky použijí 1,5 násobek ingrediencí na drobenku a snad budou spokojeni:o)), ale krásně křupe díky mandlím.

Množství v receptu vystačilo tak tak dvěma dospelým a dvěma dětem:o)



Ovocný základ

250 g rebarbory
350 g jahod
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
60 g jogurtu

Drobenka

Pokud máte rádi hodně drobenky, udělejte jí z 1,5 násobku vypsaných ingrediencí.
70 g másla
50 g cukru krupice
80 g polohrubé mouky
60 g sekaných mandlí
--------------------------------------
Troubu rozpálíme na 200°C (horkovzduch na 180°C).

Z lednice vyndáme máslo na drobenku a rozkrájíme na 1 cm velké kostičky. Zasypeme ho cukrem, moukou a mandlemi a zatím odložíme (aby máslo povolilo).

Rebarboru oloupeme a nakrájíme na 0,5 cm široké plátky. Jahody omyjeme, odstopkujeme a nakrájíme na kousky (asi 2x větší než kousky rebarbory). Ovoce vložíme do mísy, zasypeme oběma cukry a promícháme. Nakonec přimícháme i jogurt.

Menší pekáček (nebo více malých formiček) vymažeme máslem a poklademe ovocným základem.

Suroviny na drobenku rukou mneme do polosypké směsi a navrstvíme na ovoce.

Pečeme v troubě 25-30 minut. Ovoce by mělo bublat a drobenka by měla mít zlatavou barvu.

Podáváme zchladlé (tenhle crumble horký nechutná tak dobře jako když vše vystydne). Můžeme přidat kopeček vanilkové zrmzliny, lžíci jogurtu, nebo zakysané smetany.



2 komentáře:

  1. Vypadá to i na pohled krásně, co teprve ta chuť!Krásný víkend Ilča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, bylo to úžasné:o) Zvláště do dětí to padalo neskutečnou rychlostí:o)

      Vymazat