úterý 12. dubna 2016

Banánový chlebíček s arašídovým máslem

Arašídové máslo mám ráda a úplně nejvíc mi chutná namazané na chleba společně s marmeládou (což nechápe můj muž, který ho ovšem jí lžičkou přímo ze skleničky, takže netřeba komentáře:o)). V březnovém Albert magazínu bylo hned několik receptů z téhle lahůdky a mě padl do oka tenhle banánový chlebíček. Pokud máte doma přezrálé banány, které už nikdo nechce jíst, zkuste ho. Je vláčný, akorát sladký, není v něm příliš mouky a ta arašídová chuť tvoří takovou hezkou tečku. U nás se rozhodně nepekl naposledy.


100 g arašídového másla pokojové teploty
100 g krupicového cukru
4 větší banány
100 ml kysaného podmáslí
2 vejce
4 lžíce holanského kakaa
1 lžička kypřícího prášku
1 lžíčka jedlé sody
1/2 lžičky soli
125 g hladké mouky
-----------------------------------------------------------
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Větší formu na biskupský chlebíček zastříkneme vodou a vyložíme pečícím papírem.

Arašídové máslo rozetřeme s cukrem a následně přidáme vejce a nakonec i kakao - vše pečlivě promícháme.  Půl jednoho banánu si necháme na finální zdobení, ostatní banány (3,5 ks) oloupeme a rozmačkéme vidličkou. Přidáme do těsta spolu s podmáslím a promícháme.

Mouku smícháme s práškem do pečiva, sodou a solí a smícháme s tekutou částí.

Těsto nalijeme do formy a doprostřed klademe banán nakrájený na tenká kolečka (tu polovinu, kterou jsme si odložili). Formu vložíme do trouby a pečeme 50-60 minut, propečenost zkoušíme špejlí.

Chlebíček vyndáme z trouby, 20 minut necháme chladnout ve formě a pak přendáme na mřížku a necháme zcela vychladnout.



Zdroj: Albert magazín, březen 2016 (s úpravami)

6 komentářů:

  1. Březnový Albert magazín mě také moc zaujal !
    Hlavně to arašídové máslo, ještě nikdy jsem ho neochutnala.
    A dneska jsem ho v Albertu zapomněla přidat do košíku :-(
    Tak příště!

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj,

    v receptu chybí v jakém kroku a kam přidat podmáslí. Jen pro pořádek :) Zrovna ho pečeme a těšíme se na něj.


    Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za upozornění! Už jsem to opravila:o) Předpokládám, že jste si to domyslela správně, kam má podmáslí patřit:o)

      Doufám, že vám bude chutnat, u nás měl úspěch:o)

      Vymazat
  3. Mně se nepovedl. Pekla jsem ho skoro dvě hodiny a teprve pak byl propečený. Přikryla jsem ho pečicím papírem, aby se nespálil,ale stejně nám přišl nahořklý. Určitě už ho péci nebudu. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je mi líto. Nebyly nahořklé ty banány (přeci jen po dvou hodinách pečení..)?

      Vymazat
  4. Super recept! Pekla jsem uz 3x a vzdy vysel. Chlebik je hezky 'fluffy'a ma dokonalou chut!

    OdpovědětVymazat