Švýcarky / Švédské skořicové bulky

Na střední škole jsem milovala skořicové pečivo zabalené do šneků, kterým se říkalo švýcarky. Byly krásně vláčné a plné skořicové náplně. Dneska už na ně nemohu narazit a když, náplň je hodně ošizená a to těsto taky není nic moc. Když jsem prvně ochutnala tyhle zamotance, vrátila jsem se do dětství - měkkoučké, nadýchané a skořice všude, kam se podíváš. Při odpolední kávě byl uchvácen manžel i obě děti.

Recept, ze kterého jsem vycházela, je prapůvodně švédský (proto ten název "švédské skořicové bulky"), ale mně tohle pečivo tak silně připomíná ony švýcarky, tak jsem nechala v názvu obojí - ač  na první pohled to takhle u sebe vypadá trochu divně:o) Za navedení správným směrem děkuji Magdě :o)




Kvásek

270 ml mléka
20 g droždí
1 lžička cukru
1/2 lžíce hladké mouky
-------------------------------------
Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Rozdrobíme do něj droždí, zamícháme se lžičkou cukru, hladinu zasypeme moukou a necháme na teplém místě vzejít kvásek (cca 10-15 minut)

Těsto

400 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
80 g másla
1 vejce
6 g soli
90 g cukru krupice
----------------------------------
Do mísy vložíme obě mouky, pokrájené změklé máslo, sůl, cukr i vejce. Přidáme vzešlý kvásek a v robotu asi 10 minut mícháme vláčné těsto (v ruce to bude trvat 15-20 minut).

Vymíchané těsto necháme v míse, zakryjeme utěrkou a necháme asi 2 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Náplň

70 g másla
100 g  třtinového cukru
1 lžíce mleté skořice
2 lžíce kukuřičného škrobu
--------------------------------------
Máslo rozehřejeme a necháme trochu zchladnout. Pak do něj zamícháme cukr, skořici a nakonec i škrob.

Vykynuté těsto v ruce prohněteme a pak vyválíme na velký čtverec (cca 45x45 cm). Potřeme ho ho náplní (i do krajů) a následně složíme na třetiny jako úřední dopis. Těsto ještě maličko rozválíme (viz pohyblivý gif hned pod textem). Může se stát, že těsto se na pár místech protrhne a náplň vyteče - nevadí to, pokud té uniklé náplně není moc.


Těsto z boku nařezeme na asi 2 cm široké nudle. Každou nudli vezmeme a v rukách ji stočíme do spirály (jedna ruka jde po směru hodinových ručiček, druhý proti směru). Jeden konec chytíme prsty a druhý konec dvakrát obtočíme kolem dvou až tří prstů. Zbylé těsto přeložíme horem přes omotanou část a konec umístíme dospod. Pokud se vám tenhle popis zdá dost krkolomný (a on je), řiďte se raději obrázkem níže nebo návodem v původním receptu od Jamieho Olivera (odkaz na konci receptu).


Zamotané bulky položíme na plech vyložený pečícícm papírem (množství je na dva plechy) a necháme 30 minut kynout.

Po vykynutí a těsně před pečením můžete bulky potřit rozšlehaným vajíčkem a posypat vločkovým cukrem nebo mandlemi, já to nedělám, chutnají nám takto suché.

Troubu zahřejme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Plechy vložíme do trouby a pečeme 17-20 minut do tmavě zlaté barvy.

Necháme zchladnout a podáváme. Výborné jsou i druhý den.







Zdroj: těsto dle  http://www.chezlucie.cz/2014/06/cinnamon-rolls-skoricove-rolky-vyzva.html , náplň a způsob motání http://www.jamieoliver.com/news-and-features/features/beautiful-vegan-swedish-cinnamon-buns/#6SUfGD8LVvi56sFR.97

Komentáře

  1. Marcelko miluji všechno, v čem je skořice! Dělala jsem stejným způsobem velký věnec, ale tyhle malé rolky vypadají lákavě. Určitě je zkusím! Moc Tě zdravím Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať chutnají!:o)) Já taky miluju všechno, v čem je skořice:o)

      Vymazat
  2. Ahoj z Finska! Tohle pečivo je asi úplně nejoblíbenější sladká věc ve Finsku, tady tomu říkají Korvapuusti. :-) Mají trochu jiný tvar než tihle šneci, až budu zpět v ČR, můžu poslat fotku, jak je peču já. :-) Do těsta se přidává ještě hodně mletého kardamomu a neznám nic lepšího k snídani, než kávu a tuhle skořicovou buchtičku! Až budete péct příště, určitě zkuste i tuhle finskou verzi, je to prostě bomba. A díky za Vaše recepty, esíčka už jsem pekla asi milionkrát. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. podle korvapuusti dělám tyhle rolky http://www.pradobroty.cz/2013/03/skoricove-rolky.html (teda jen tvar)). Kardamom se určitě do těsta hodí, příště ho mám v plánu, snad se nebudou děti ošklíbat:o)

      Jsem moc ráda, že esíčka chutnají a blog se líbí:o) Děkuji za koment:o)

      Vymazat
  3. Už jsem je dnes upekla a takový luxus jsem ani nečekala. Vypadají nádherně a jsou tak měkkoučké, jsem absolutně nadšená a moc děkuji za geniální recept. :-) Nejsem žádná zdatná pekařka, ale za tyhle švýcarky musím pochválit i sebe. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ony mají výhodu, že i když se nepovedou zrovna tvarově (můj první pokus byl dost tristní), zachrání to ta skvělá chuť! A jsou dobré i třetí den po upečení:o)

      Vymazat
  4. Tak tohle je božské a krásně podrobný recept, určitě vyzkouším, děkuji

    OdpovědětVymazat
  5. Jsou vážně vynikající. V průběhu pečení jsem v dobrý výsledek moc nevěřila, s kynutým těstem nemám žádné zkušenosti a motání mi opravdu nešlo, ale nakonec se podařily, vypadají hezky a chutnají báječně. Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony jsou výborné, i když se nepovedou uplést:o) TO je jejich velká výhoda. Jsem ráda, že se povedlo, i když nemáte s kynutým těstem zkušenosti:o)

      Vymazat
  6. Tak tohle byl fakt požer, pokud se vrátím ke své pubertální duši:-D
    Děti mi tu mlaskají a říkají mňam,mňam,mňam,mňam,mňam,mňam,mňam ...
    Sice jsem hledala recept na ty skvělé houstičky, ale vůbec toho nelituji.
    Věcná, tři dny fakt nemůžou vydržet

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, kanel bular pecu pravidelne. Používám také tento styl motani, ale ze dvou pramenů jako kalhoty a motam dva najednou (vypadá totiž krasne). Náplň ale pouze máslo, skořice a cukr a malinko kardamon (máme rádi). Potírání teple máslem.
    Nedaří se mi však najít ten zdobený cukr. Ani jak se v CR jmenuje. Býval v M&S,ale zmizel. Nemáte někdo tip, jak si ho vyrobit, nebo kde ho koupit?

    OdpovědětVymazat
  8. Výborný prostě super 16ks a už jsou jen 4ks je 16.oohod.příště dvojitá dávka díky za super recept

    OdpovědětVymazat
  9. Naprosto luxusní recept :-) za poslední měsíc dělám bulky počtvrté, z toho podruhé z dvojité dávky :-D Petra

    OdpovědětVymazat
  10. Super recept, super bulky :-)

    OdpovědětVymazat
  11. První kynuté těsto co mi na vále nelepilo :D. Dělala jsem přítelovi na valentýna, protože má rád skořici, a on i všichni byli nadšeni. Z poloviční dávky jsem měla 17 bulek. Recept výborný a už jsem si jej zapsala do svého sešítku :).

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů