Pečené koblihové muffiny

Koblihy mám ráda. Moc. Ale dělat je doma je trochu opruz. Už kvůli tomu, že je potřeba je smažit ve velkém množství tuku (jinak nejsou tak pěkné a rovnoměrně propečené), ideálně sádla a co s tím pak? A když už se smaží, tak má smysl je smažit ve velkém - a kdo by to pak jedl?:o) Alternativou, která koblihy samozřejmě nenahrazuje, jen částečně supluje, jsou tyhle pečené muffiny, které trochu vypadají a částečně chutnají jako koblihy. Ne, nejsou to koblihy, to bych si tvrdit nedovolila, ale chcete-li rychlovku (nejsou kynuté, za deset minut je máte v troubě), co je uvnitř krásně vláčná a lehce houbovitá (tak jak kobliha) a která skrývá marmeládové srdce, zkuste je.

Rozpis je na 12 menších kousků, což není mnoho, ale tyhle muffiny jsou nejlepší čerstvé, takže je dobré je sníst ještě ten samý den, co se upečou (nebo je úpéct večer a dát si je ke snídani). Druhý den už trochu gumovatí. 



230 g hladké mouky
140 g cukru krupice
1 lžička jedlé sody
100 g bílého jogurtu, kefíru nebo podmáslí
2 větší vejce
1 lžička vanilkového extraktu
140 g másla - rozpuštěného a lehce zchladlého
marmeláda
cukr moučka nebo jemně mletý cukr krupice na posypání
----------------------------------------------------------------------
V mikrovlnce nebo na sporáku si zlehka rozpustíme máslo, odstavíme a necháme chladit.

Troubu pustíme na 190°C (horkovzduch na 170°C). Formu na muffiny připravíme, jak jsme zvyklí (já silikonové formičky olejem nevymazávám, je to potřeba jen poprvé a nebo když je nechám umýt v myčce, vy pustupujte, jak jste u svých forem zvyklí).

V míse smícháme mouku, cukr a jedlou sodu. V druhé smícháme jogurt (kefír nebo podmáslí),vejce a vanilkový extrakt a metličkou lehce prošleháme. Vlijeme k mouce, zlehka promícháme a přilijeme máslo (nesmí být horké!) a rychle promícháme. Není potřeba moc, muffiny by po upečení mohly být tuhé.

12 menších košíčků na muffiny naplníme z půlky těstěm, do každé formičky přidáme asi půl lžičky marmelády a zakryjeme drouhou půlkou těsta.

Plech vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 16 minut do zlaté barvy. Po upečení vyndáme z trouby, necháme ještě pět minut ve formě. Pak muffiny vyjmeme, položíme na mřížku a ještě teplé je pocukrujeme.

Konzumuje hned po vychladnutí, čerstvé jsou nejlepší.



 Zdroj: Apetit, únor 2014

Komentáře

  1. Myslela jsem, že dneska už nestihnu nic upéct, ale přesvědčilo mě, jak si napsala, že je to rychlovky a vážně jo. Trochu sem musela zaimprovizovat, neměla jsem jogurt ani kefír ani podmáslí, tak jsem zkombinovala zakysanou smetanu se šlehačkou a bylo to v pohodě. Dala jsem domácí meruňkovou marmeládu a všem moc chutnaly. Rychlé vláčné a moc dobré. Zařazují si je do repertoáru. Moc děkuji za zveřejnění, Apetit si kupuji, ale tohle mi nějak uniklo nebo nezaujalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě jsi asi trhla rekord:o) Ještě se mi nestalo, aby někdo v den uveřejnění receptu ho okamžitě vyzkoušel. Klobouk dolů! :o))

      Improvizace se zakysankou a šlehačkou je v pohodě, možná jsou maličko tučnější, ale důležitá je tam kyselost (aby soda kypřila, jak má), což splní zakysaná smetana:o)

      On je to dva roky starý apetit, třídila jsem food časopisy, co jsem měla doma a vytrhávala jen to, co mě zaujalo a tohle byl jeden z těch receptů:o)

      Vymazat
  2. Syn koblihy miluje, tak jdu hned péct :-) díky

    OdpovědětVymazat
  3. Zbožňuju zákusky, kde na mě uprostřed čeká překvapení :D Musím vyzkoušet :)
    cara-carob-cooking.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. Chuť na koblihy mám teď v těhotenství pokaždé, když projdu kolem pekařství, tohle by mě mohlo zachránit. :-) Děkuju!

    Mimochodem, ovesné cookies jsou fantastické, konečně sušenky dle mých představ (a že už jsem jich vyzkoušela..).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako suplement jsou tyhle muffiny dostačující:o)

      A jsem ráda, že chutnaly ovesné cookies. Zkuste i koka sušenky a esíčka:o)

      Vymazat
  5. Vyzkouším...díky za recept Ila

    OdpovědětVymazat
  6. Potvrzuji rekord - včerejší várka pryč, na stole voní druhá. Plnila jsem půlku marmeládou a druhou nutelou. Jsou opravdu výborné a hlavně rychlé. Jo a Koka sušenky, ty v práci všichni moc chválili - jen se po nich zaprášilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost, že muffiny i koka sušenky tolik chutnají:o)

      Vymazat
  7. Právě voní z trouby dvojitá várka, díky moc za recept.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
  8. Půjdou vyndat z papírových košíků? :)

    OdpovědětVymazat
  9. Peču už je po několikáté, protože rodině moc chutnají, a vždycky jsou hned pryč :-) Vážně super recept :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Mám v mrazáku borůvky, šlo by to udělat s nimi? A pokud ano, tak stejně cukru jako k jahodám? Moc děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jezis, to jsem si spletla dva recepty dohromady :)))) pardon

      Vymazat
    2. I kdyz vlastne...slo by to? Nekde tu máte v receptech jahody s cukrem nechat odlezet a pak rozmixovat. Udelala bych totez s boruvkama a dala misto marmelady. Jen nevim, kolik cukru na boruvky. Moc diky :)

      Vymazat
    3. Urcite to pujde 😀. Cukru dejte podle chuti.. ja bych dala tak 30g na 70g boruvek a ochutnala. Musi to byt sladke jako dzem, nejak cukr to chce.

      Vymazat
  11. Dobrý den, nemáte tip na nějaký krém na vrch těchto muffinů? Chtěla bych je udělat na velikonoce a posypat vajíčkama :)))) Moc děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. když tak přemýšlím, jaký krém by se na to hodil, napadá mě asi jen krém na bázi pudinkového / žloutkového.. Třeba ten, kterým plním žloutkové věnečky..

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů