Hummus

Tradiční arabské cizrnové jídlo, které má pro našince trochu rozporuplný název a neznalý se může ošklíbat. Já jsem dlouho hledala recept, protože manžel přivezl ze služební cesty v Izraeli kilo kvalitní sezamové pasty a neustále mě nutil dělat hummus a najít ten nejlepší a mně se to pořád nevedlo. Buď se hummus špatně mixoval, nebo byl příliš kořeněný, případně suchý. Pomohla až kuchařka Yotama Ottolenghiho, podle jehož receptu  se mi hummus konečně povedl tak, jak bych si představovala.

Hummus je velmi vydatné a bílkovinami nabité jídlo. Lze ho jíst teplý i studený, jako hlavní jídlo nebo svačinu. Recept je na 2 vydatné porce nebo 4 menší svačinové. Na fotce je ta vydatná obědová porce.








200 g suché cizrny
100 g tahini (sezamová pasta)
30 ml citronové šťávy
2 stroužky česneku
1 lžička soli
mletá sladká paprika
hrst nasekané petrželky
olivový olej
-------------------------------------------
Cizrnu namočíme do vody (té by mělo být asi dvakrát víc než cizrny) a necháme alespoň 8 hodin stát.

Druhý den vodu slijeme a cizrnu zalijeme opět dvojnásobným množstvím studené vody, postavíme na sporák, přivedeme k varu a na mírném plameni pod pokličkou vaříme do měkka. Trvá to 30-40 minut. Po uvaření slijeme vodu z cizrny a tento nálev uchováme.

Z cirzny odebereme 4 menší hrsti a necháme je na zdobení.

Zbylou cirznu přemístíme do mixéru, přidáme tahini, citronovou šťávu, sůl a prolisovaný česnek. Mixujeme asi 2 minuty, pak přidáme asi půl deci vody, ve které se cizrna vařila, a mixujeme dále do hladké pasty. Případně dále ředíme. Hummus by měl být jako řidší kaše - ne tekutá, ale velmi jemná a přesto držící tvar.

Hummus upravíme na talířky, zastříkeme olivovým olejem, lehce posypeme sladkou paprikou a nasekanou petrželkou a ozdobíme nerozmixovanou cizrnou. Lze konzumovat s pečivem, pita chlebem, případně špalíčky tužší syrové zeleniny (mrkev, paprika a podobné).

Lze podávat teplé i studené, v lednici vydrží hummus 2 dny.



Hummus jde jednoduše ozvláštnit, stačí do něj namixovat třeba další surovinu. Konkrétně řervenou řepu. Z množství uvedném v původním receptu přijdejte 3 menší do měkka uvařené řepy (lze koupit i předvařené a nebo stačí vařit ve vodě cca 30 minut) a rozmixujte spolu s cizrnou.




Zdroj: Yotam Ottolenghi, Hojnost

Komentáře

  1. Jakou kupujete tahini pastu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ted mame tahini z Izraele, to vam moc nepomuze:-( ale sla bych do zdrave vyzivy a nechala si poradit..

      Vymazat
  2. Dnes jsem dělala hummus poprvé, podle Vašeho receptu a byl opravdu výborný, chuťově vyvážený, můžu jen doporučit ! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hummus dělávám pravidelně už od své první návštěvy Izraele v roce 2009. To jsem si dovezla i tahini a hlavně zatar, úžasnou směs koření, kterým hummus sypu. Zatarem sypu i labné / labaneh / = sýr z jogurtu. Teď tahini kupuju ve zdravé výživě, zatar se dá koupit taky u nás. A ještě si dovolím předat jednu radu : při mixování hummusu by tekutina na ředění by měla být úplně ledová( dávám ji na chvíli do mražáku, až je z ní tříšť ),líp se vše ušlehá na jemno. Tuhle radu mám od kuchaře z Jeruzaléma. Dobrou chuť ! Jana Vodáková

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů