pátek 1. ledna 2016

Mrkvovo-celerová pomazánka

Další pomazánka, která se často vyskytuje na našem stole během oslav, je zeleninová ze syrové mrkve a celeru. Pokud netrpíte alergií na tuhle kořenovou zeleninu, určitě jí zkuste - je zdravá, moc dobrá a skvělá i na chlebu k večeři.
Pokud vám vadí syrový celer, stačí ho nahradit další porcí mrkve. K dochucení už pak nejspíš nebude potřeba cukr. 



150 g očištěné mrkve
75 g oloupaného celeru
šťáva z půlky menšího citronu
100 - 150 g žervé, pomazánkového másla nebo domácí pomazánky
2 lžičky cukru
sůl
pepř
-------------------------------------------------------------------------------------
Mrkev a celer nastrouháme najemno, vložíme do misky, přidáme citronovou štávu, žervé, osolíme, opepříme a pečlivě promícháme. Objem žervé / pomazánky volíme dle konzitence. Domácí jogurtové pomazánky stačí méně (je řidší), žervé nebo pomazánkového másla přidáme trochu více. 

Ochutnáme a podle potřeby přidáme 1-2 lžičky cukru a opět promícháme. Mažeme na plátky veky a zdobíme rajčetem, paprikou nebo čerstvě nasekanou pažitkou.




4 komentáře:

  1. Často tuhle pomazánku dělám, jenom místo pomazánkového másla dávám strouhané tofu a bílý jogurt a na dochucení ještě lahůdkové droždí a je taky moc dobrá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. s lahůdkovým droždím jsem zatím neměla tu čest, asi to budu muset napravit:o)

      Vymazat
  2. Taky doma občas dělám, dříve jsem do ní ještě dávala "krabí" tyčinky, ty už nějakou dobu vynechávám, stejně jako nedávám cukr, dávám majonézu, a vůbec si ji nedovedu představit bez 1 malé cibule. Druhý den je nejlepší. Před chvílí jsem ji zrovna dojedla.
    O.K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý ji holt dělá jinak:o) Já bych jí zase nechtěla s majonézou a cibule mi do té mojí verze nesedí:o)
      Cukr dávám jen v případě, že je mrkev málo sladká (což bylo zrovna v tomhle foceném případě).

      Vymazat