Haše

Masová haše je jedna z těch lehce kontroverzních jídel. Je to taková klasika školních jídelen, kterou nejednomu žáčkovi kuchařky zprotivily. Přitom je to velmi chutné jídlo a navíc i možnost, jak zpracovat uvařené maso třeba z vývaru, s kterým nevíte, kam by se mohlo hodit . Maso se totiž nejprve uvaří a následně uvařené pomele na masomlýnku. Pokud vám tedy zbyde hovězí maso z vývaru, nebo trochu masa z pečeného králíka (takové to maso "na obrání"), nebo i trochu drůbežího, při mletí ho prostě přidejte do mlýnku a použijte. Pokud je masa větší množství, v základním vývaru použijte o to méně hovězího masa, jinak postupujte stejně.

Jelikož se maso nejprve dvě hodiny vaří, je lepší si ten základní vývar připravit dopředu - třeba večer před vařením stamotného jídla. Maso pak stačí pomlít a finální příprava je otázkou 20 minut.




1 kg hovězího předního
100 g slaniny
30 g másla
2 střední cibule
2 stroužky česneku
1 l hovězího vývaru
 ----
10 g másla
10 g hladké mouky
2 žloutky
sůl
pepř
-------------------------------------
Maso očistíme a nakrájíme na menší kostky. Vydatně ho osolíme a opepříme.

Cibuli nakrájíme nadrobno.

Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Rozpálíme kastrol se silným dnem, plamen stáhneme na poloviční výkon a vložíme slaninu, kterou necháme pomalu vyškvařit. Přidáme máslo (30g), rozpustíme ho a vsypeme cibuli, kterou krátce orestujeme (asi pět minut).

Přidáme maso a ze všech stran zprudka opečeme. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu, pak stáhneme plamen na minimum a dusíme pod pokličkou 2 hodiny.

Vývar zcedíme do misky - mělo by ho být asi 600ml.

Uvařenou masovou směs (včetně cibule a slaniny) dvakrát pomeleme na masomlýnku. Pokud máme maso vařené už dřív, je čas ho přidat.  Přidáme prolisovaný česnek a zamícháme.

V hrnci rozpálíme máslo (10g), plamen stáhneme a přisypeme mouku. Za stálého míchání restujeme 3 minuty světlou jíšku.

Zcezený vývar a jíšku spojíme:
  • Pokud máme vývar a masovou směs zchladlou (třeba z předchozího dne), vývarem zalijeme horkou jíšku a promícháme. 
  • Pokud máme vývar horký, necháme zchladnout jíšku a tu pak rozmícháme v horkém vývaru. 
Je důležité, aby jedna složka byla studená a druhá teplá. Pokud by jíška i vývar byly horké, omáčka by se mohla srazit a vytvořit se cucky mouky. 
Přivedeme k varu a na mírném plameni provaříme do zhoustnutí asi 10 minut. Pak přidáme namleté maso a mícháme, dokud směs není horká. Přidáme žloutky, odstavíme z plamene a promícháme, aby se žloutky spojily s masem.

Podáváme polité lžičkou másla s vařeným bramborem.




Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček

Komentáře

  1. Děkuji za připomenutí :)Jindra

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju za recept, moc nám chutnalo, už jsem ho zařadila do kuchařky a určitě se k němu budu vracet. Se "salakvardou" ze školní jídelny se toto nedá srovnat :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vařila jsem haši ve školní jídelně a i učitelky říkaly, že jsem dělala fantastickou. Doma když ji dělám, máme pak dalši den na chleba, jen ho pomažeme horčici

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů