Dušené hovězí s hráškem

Dušené hovězí maso je velmi jednoduché a velmi chutné. Masu stačí opravdu maličko koření a vykouzlíte silnou a výbornou šťávu - jen je potřeba maso dlouho dusit, nebo použít tlakový hnec (v tomhle případě papiňák používám ráda - maso je krásně křehké a ušetřím čas). Zelený hrášek se přidává až nakonec a vytvoří v chuti příjemnou tečku. Dá se ale vynechat, nebo použít i další zelenina, kterou máte rádi - kukuřice, fazolové lusky, paprika a další. Jen jí v omáčce dostatečně povařte, aby byla měkká.



1 kg libového hovězího masa (plec, kýta)
50 g sádla
2 střední cibule
30 g hladké mouky (nebo hrašky)
2 lžičky sladké papriky
1 l hovězího vývaru
100 g zeleného hrášku
sůl
pepř
-------------------------------------------------------
Maso omyjeme, okrájíme a nakrájíme na dvoucentimetrové kostky. Vydatně osolíme a opepříme.

Cibuli oloupeme a nahrubo nakrájíme.

Sádlo vložíme do hrnce a rozpálíme. Vsypeme cibuli, stáhneme oheň na polovinu a asi 10 minut restujeme do zlato-hněda. Zvýšíme plamen a přisypeme všechno maso, které zprudka ze všech stran osmahneme. Maso pustí šťávu a tu necháme zcela vyvařit.

Základ posypeme moukou (hraškou) minutu mícháme, přidáme sladkou papriku a opět minutu mícháme. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a pak pod poklicí na mírném plameni dusíme asi 2,5 hodiny, dokud není maso měkké. Pokud použijeme tlakový hrnec, stačí dusit pod tlakem asi 50 minut. 

Když je maso měkké, přisypeme hrášek (může být mražený, čerstvý nebo nakládaný - ten zcedíme a propláchneme) a necháme ještě pět minut dusit.

Podáváme s rýží, knedlíkem nebo pečivem.





Komentáře

  1. Vypadá to lákavě. Že bych se přestala bát hovězího?
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. HOvězího netřeba se bát, ono se musí dlouho dusit (ty dvě hodiny v hrnci jsou minimum, co to potřebuje, papiňáku stačí necelá hodinka), ale na chuť je to nepřekonatelné maso:o)
      Jako malá jsem hovězí neměla ráda (hlavně kvůli tomu, co bylo k sehnání a nesnášela jsem tlusté), ale v dospělosti a s tím, že si ho sama připravuju a vybírám, je to fakt mé nejoblíbenější maso.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů