Drůbeží játra na červeném víně

Můj manžel příliš nemá rád vnitřnosti (resp. nejí je ve velkém množství). Jednou jsem ho přemluvila na restovaná játra na grilu a na nich si pochutnal. Játra na červeném víně podle Romana Vaňka mi připravil naopak on a já ho blahořečila do nebes, protože něco tak dobrého jsem už dlouho neměla. Tohle jídlo je rychlovka, takže za půl hodiny od vytažení nože a prkýnka můžete jíst.

A po více než třech letech se recept dočkal nové fotky :o)









Dip

půl malé cibule
1 menší kyselá okurka
200 g zakysané smetany
2 lžičky plnotučné hořčice
1 lžíce balzamica
1 lžička cukru (lze i bez cukru, zvlášť pokud je balzamico sladší)
sůl
pepř
------------------------------------------------------------------------------------
Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Okurku nastrouháme na jemno. Obojí vložíme do mísy, přidáme zakysanou smetanu, hořčici, balzamiko, sůl, pepř, promícháme a podle potřeby dochutíme cukrem.
Vložíme do lednice a necháme vychladit.

Játra (4 porce)

200 g šalotky
600 g drůbežích jater
sůl
pepř
120 g másla
1 lžička cukru krupice
240 ml suchého červeného vína
----------------------------------------
Játra omyjeme, očistíme a případně nařežeme na větší kostky. Osolíme a opepříme.

Šalotku oloupeme a nakrájíme na proužky. V pánvi rozehřejeme polovinu  másla, přidáme šalotku a za častého míchání restujeme do zlatavé až lehce hnědé barvy. Poté šalotku dáme na talíř.

Pánev vrátíme na plotnu, nastavíme střední plamen, přidáme další čtvrtinu másla, rozpálíme a následně přidáme játra, která restujeme asi 4 minuty (za občasného míchání).

Přilijeme víno a cukr, promícháme a necháme asi 4 minuty bublat (šťáva se ale nesmí vyvařit!). Stáhneme z ohně, vmícháme na kostičky nakrájené zbylé máslo.

Podáváme posypané orestovanou šalotkou a dipem.



Zdroj: Roman Vaněk, Snadno a rychle, 111 receptů pro všední den

Komentáře

  1. Chystám se v sobotu vyzkoušet s krůtími játry... :-) Jakou přílohu by jste mi doporučila (nechci pečivo)? Mockrát děkuji za odpověď a za bezva blog... ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsme nad tím s manželem filozofovali a shodli jsme se na tom, že pokud někdo nechce pečivo, vhodnou přílohou by byly asi hranolky nebo opečené brambory. Případně bramborové placky a podobně. Ta játra se podávají i s dipem a omáčky tam není mnoho, takže třeba rýže nebo vařené brambory mi k tomu nesedí...

      Vymazat
  2. Recept jsem si uložila, až bude mít řezník krůtí játra, určitě vyzkouším. Mám od Vaňka 4 kuchařky, ale tento recept jsem nenašla (jen játra na cibulce). Prosím pěkně, ve které je?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velká kuchařka Čech a Moravy :-)

      Vymazat
    2. Nene, je v prvnim díle Snadno a rychle.

      Vymazat
    3. Děkuju, našla jsem a dokonce jsem recept měla označený, že bych ho měla vyzkoušet :-)))

      Vymazat
  3. Z kuřecích jatýrek se v Toskánsku připravuje moc dobrá pomazánka.
    Tuhle lahůdku si připravím pro sebe, manžel taky vnitřnosti nejí (ani v malém množství :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů