neděle 3. ledna 2016

Drůbeží játra na červeném víně

Můj manžel příliš nemá rád vnitřnosti (resp. nejí je ve velkém množství). Jednou jsem ho přemluvila na restovaná játra na grilu a na nich si pochutnal. Játra na červeném víně podle Romana Vaňka mi připravil naopak on a já ho blahořečila do nebes, protože něco tak dobrého jsem už dlouho neměla. Tohle jídlo je rychlovka, takže za půl hodiny od vytažení nože a prkýnka můžete jíst.

Na focení jsem s jídlem pomáhala já a bohužel jsme játra na pánvi zapomněli o něco déle a tak se vyvařilo víc výpeku, než mělo. Pokud neuděláte stejnou chybu, budete mít játra podlitá skvělou šťávou. A pokud se vám povede, co nám, nezoufejte, játra jsou skvělá i tak:o)











Dip

půl malé cibule
1 menší kyselá okurka
200 g zakysané smetany
2 lžičky plnotučné hořčice
1 lžíce balzamica
1 lžička cukru (lze i bez cukru, zvlášť pokud je balzamico sladší)
sůl
pepř
------------------------------------------------------------------------------------
Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Okurku nastrouháme najemno. Obojí vložíme do mísy, přidáme zakysanou smetanu, hořčici, balzamiko, sůl, pepř, promícháme a podle potřeby dochutíme cukrem.
Vložíme do lednice a necháme vychladit.

Játra (4 porce)

200 g šalotky
600 g drůbežích jater
sůl
pepř
120 g másla
1 lžička cukru krupice
240 ml suchého červeného vína
----------------------------------------
Játra omyjeme, očistíme a případně nařežeme na větší kostky. Osolíme a opetříme.

Šalotku oloupeme a nakrájíme na proužky. V pánvi rozehřejeme polovinu  másla, přidáme šalotku a za častého míchání restujeme do zlatavé až lehce hnědé barvy. Poté šalotku dáme na talíř.

Pánev vrátíme na plotnu, nastavíme střední plamen, přidáme další čtvrtinu másla, rozpálíme a následně přidáme játra, která restujeme asi 4 minuty (za občasného míchání).

Přilijeme víno a cukr, promícháme a necháme asi 4 minuty bublat (tady jsme udělali onu osudovou chybu a všechnu šťávu vyvařili). Stáhneme z ohně, vmícháme na kostičky nakrájené zbylé máslo.

Podáváme posypané orestovanou šalotkou a dipem.





Zdroj: Roman Vaněk, Snadno a rychle, 111 receptů pro všední den

Žádné komentáře:

Okomentovat