Česneková pomazánka

Klasická česneková pomazánka se často dělá z majonézy, případně ještě taveného sýra. Tahle varianta může být ale na někoho příliš a i já osobně preferuji něco lehčího. Proto už roky dělám tuhle dobrotu podle rady mé švagrové Petry - ze směsi sýra a zakysané smetany. Je to verze dietnější, celkově zdravější a rozhodně chutnější.







200 g tvrdého sýru (eidam, gouda a podobně)
200 g zakysané smetany
2-4 stroužky českého česneku
sůl
pepř
----------------------------------------------------------
Sýr nastrouháme najemno a vložíme do misky. Přidáme zakysanou smetanu, osolíme a opepříme, přidáme prolisovaný česnek a řádně promícháme.

Česneku dáváme tolik, kolik "sneseme" - kdo nemá rád štiplavou chuť, přidá jen dva stroužky, kdo raději výraznější, dá 4 nebo i víc stroužků. 

Pomazánku mažeme na chlebíčky nebo jednohubky a zdobíme sladším ovocem (ananas, hroznové víno, mandarinka) a nebo vlašským ořechem.

Komentáře

  1. Dělám stejně jako ty s kysankou a buď zcela bez majolky nebo s 1 lžící pro chuť, ale u nás teda vede nahoře s kompotovanou mandarinkou. Letos jsem dělala i luxusní versi se strouhaným parmezánem a taky výborná.

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam. Děláme stejně, já také se zakysankou a občas přidám domácí majonézu a jako ozdoba nakládané jeřabiny nebo brusinky. Moje jedna z nejoblíbenějších. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hm, nakládáané brusinky nebo třeba rybíz vůbec nejsou špatný nápad! Díky za tip:o)

      Vymazat
  3. prosím, já vím, že blbý dotaz, ale nebylo by možné psát přibližně kolik soli a pepře? Já jsem na to dochucování špatná :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vetsinou pisu kolik soli a pepre, kdyz se toho dava relativne hodne, jinak holt podle vlastni chuti.
      Tady davam tak na spicku noze pepre (5 otoceni mlynkem) a sul podle slanosti syra... ale obvykle staci tak pul lzicky.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů