středa 23. prosince 2015

Kokosový suk

Na pouti hledám vždycky dva artikly - lékořicový pendrek a kokosový suk. Ten první si doma nepřipravím, ale ten druhý ano - a ještě lepší než originál. A navíc ho stačí nechat jen ztuhnout, takže ideální řešení na cukroví na poslední chvíli.



úterý 22. prosince 2015

Rumové kuličky

Dlouho jsem hledala recept na nepečené kuličky obalené v kokosu, jejichž hlavní složkou by nebyly drcené piškoty nebo zbytky rozbitého cukroví (protože piškoty moc dávat nechci a rozbitého cukroví nikdy nemívám mnoho a rozbíjet povedené přeci nebudu:o)). Letos se mi díky Sebien z Nyxu konečně poštěstilo a my máme úžasné vláčné a hrozně dobré nepečené kuličky. Akorát je v nich dost rumu, tak přemýšlím, jak vysvětlím dětem, že zrovna tyhle kuličky nemají jíst :o). A jestli máte doma rum, rozinky a ten zbytek z receptu, připravte si je taky, dají se konzumovat ihned, rozležet nepotřebují:o)


neděle 20. prosince 2015

Schwarzwaldský dort / black forest cake

Když jsem si letos vymýšlela dort k narozeninám, měla jsem v hlavě už pár týdnů kousek, který jsem viděla u coolinářů - dort z temného lesa, u nás známý jako schwarzwald a v Americe jako black forest cake. Tmavý kakaový korpus, bílý krém (originál jen vyšlehaná smetana) a višně. Výběr byl správný. Dort je moc dobrý, korpus vláčný, nakyslé višně skvěle doplňují krém z mascarpone a smetany a to vše završeno zdobením z hořké čokolády. Jen pozor na velikost porce, tenhle krasavec je sytější, než byste čekali:o)








středa 16. prosince 2015

Perníčky ihned měkké

Klasické medové perníčky jsem na Vánoce už hodně dlouho nepekla. Neumím je totiž zdobit. Ale vůbec. Nemám výtvarný talent, takže mé malůvky jsou žalostné. Navíc poleva se mi nikdy nedařila, pokaždé příšerně tekla, nebo se lepila, tuhla dřív než měla.. Letos jsem ale už poněkolikáté obdivovala krásné perníčky od Lucky z blogu Nesto a hecla jsem se a dětem vytvořila perníkový adventní kalendář (za mohutné polevové konzultace právě od Lucky:o)). Malůvky byly sice stále slabé, ale už jsem aspoň věděla, jak na polevu a hlavně perníčky, co se nevešly na kalendáře, zvládl syn během pár dní ekologicky zlikvidovat (rozmějte sníst) a loudil další a další. A tak jsem perníky napekla i na Vánoce a zaručuju se za to, že jsou opravdu měkké a vhodné k okamžité konzumaci. Jen prosím omluvte zhoršenou kvalitu zdobení, fakt to neumím, ale moc se snažím:o) A jestli taky neumíte zdobit perníčky, raději si k tomu najděte nějaké video, na youtube určitě něco bude.




úterý 15. prosince 2015

Linecké cukroví

Linecké cukroví je náš vánoční evergreen. Nikdy nesmí na našem stole chybět, všichni ho milujeme a zmizí jako první. A protože je bezkonkurenčně ze všeho cukroví nejlepší, pečeme ho i na oslavy, jako velikonoční koledu a nebo prostě jen tak, když syn zavelí, že by si dal linecké:o) Recept mám od své tchýně a jedná se o ten klasický - jen mouka, máslo, cukr (v poměru 3:2:1) a žloutek. Nic víc, nic míň. Někdo do něj dává ještě citronovou kůru, ale mně osobně nejvíc chutná tahle základní "čistá" verze.



pondělí 14. prosince 2015

Máslové kokosky

Další novinkou, kterou jsem letos zkoušela, jsou tyhle kokosky. Pochází od slovenského dua z webu www.coolinari.sk a jsou zase něco jiného, než jsme u kokosek zvyklí. Jsou sice z bílků, ale navíc je v nich i máslo a celá konzistence je taková hutnější. Dlouho jsem si lámala hlavu, jak tenhle recept nazvat, protože ty klasické kokosky, které se u náš v ČR pečou, jsou o něčem jiném. Slovenské zvyky bohužel neznám natolik, abych si byla jistá, že tohle je "typicky slovenská kokoska" (ale klidně mě někdo ze slovenského publika poučte:o)), a tak jsem pojmenovala po ingredienci, která pro mě byla v tomhle bílkovém cukroví novinkou.

Oproti originálu jsem do těsta nedala citronovou kůru, tak nějak se tam mému jazyku nehodí, chtěla jsem čistou chuť kokosu bez citrusů. Pokud chcete připravit tyhle sušenky dle coolinárů, přidejte hned na začátku strouhanou kůru ze dvou citronů. A kokosky rozhodně nechte odležet aspoň dva dny, pak chutnají tak, jak mají:o)





Dánské vanilkové věnečky

Tyhle věnečky jsou jedním z novým receptů, které letos zkouším. V prosincovém Gurmetu mě zaujaly, a tak jsem se je rozhodla upéct. Nejdřív jsem s nimi docela dost bojovala (ale zlepšovák je popsán v textu), po upečení mi přišly takové nijaké a byla jsem zklamaná. Ale když už byly upečené, tak holt putovaly do krabice, že se nějak snědí. Když jsem je asi po třech dnech ochutnala, pochopila jsem, že to může být něčí oblíbené cukroví! Věnečky se totiž rozležely a jsou krásně jemné, málo sladké a tvoří trochu kontrast k těm ostatním, dost sladkým kouskům. Rozhodně se dají péct i jindy než na Vánoce, je to jemné čajové pečivo, kterým neurazíte ani v létě:o)




neděle 13. prosince 2015

Vinné hvězdičky

Taky ochutnáváte syrové těsto při pečení cukroví, protože je to tak strašně dobré?:o)) Vinné hvězdičky mezi tyto druhy patřit rozhodně nebudou:o) Těsto je víceméně nedobré, ochutnávat nedoporučuji. Výsledek obalený ve skořicovém cukru ale naopak stojí za to!


čtvrtek 10. prosince 2015

Makovec

Ač mám mák moc ráda, tak makovec jako takový jsem nikdy moc nevyhledávala. On ho totiž skoro každý dělá jako poměrně suchou dusivou buchtu, kde maku není dostatek a já si ho nemůžu pořádně vychutnat. Až Magda mi dala tip na tenhle recept z webu Veganotic. Já dala na její rady, makovec vyzkoušela a udělala jsem dobře. Dezert vypadá stejně jako všechny ostatní makovce, ale je o stupeň vláčnější a hodně makový. Doplnit ho můžete dle libosti citronovou nebo čokoládovou polevou, já zvolila variantu mascarpone se smetanou - ta chuť mák krásně doplní a umlčí i posledního případného odpůrce suchých buchet:o)

neděle 6. prosince 2015

Tvarohové řezy s mandarinkami

V pátek jsem si v Albertu skočila pro prosincový magazín a doma rychle projela recepty. Tenhle koláč mě zaujal na první pohled a po přečtení receptu jsem věděla, že ho vyzkouším. Potěší všechny milovníky tvarohu (protože tvaroh tvoří jeho podstatnou část), lidi na redukční dietě (zvlášť, když zkusí použít třeba jen polovinu másla, je to dezert, který zasytí a má spoustu bílkovin) i diabetiky (ti můžou místo cukru použít oblíbené sladidlo). Není moc sladký a je v něm jen trochu krupičky a žádná mouka.  Jen si dejte pozor u loupání mandarinek, ať na nich nezbyde žádná bílá dužina a koláč po ní není hořký. A pokud nemáte doma zrovna mandarinky, použijte jiné měkké ovoce - bude dobrý i s meruňkami, nektarinkami, broskvemi, jahodami, malinami a nebo borůvkami.



čtvrtek 3. prosince 2015

Boloňské lasagne

Boloňské lasagne patří k těm několika jídlům, které mám hrozně ráda, ale zaberou spoustu času a zapatláte s tím půlku kuchyně. Jelikož boloňské ragú děláme vždycky z cca 2 kil masa, často pak rovnou peču i tuhle dobrotu. Doporučuju je péct pár hodin dopředu, nechat vystydnout a pak teprve krájet (a bohužel ohřívat). Čerstvě upečené je totiž nezvládnete naservírovat tak, aby vypadaly esteticky.

Původní recept je opět z kuchařky Romana Vaňka, jen jsem změnila množství surovin, protože z předepsaného množství ragú mi to vůbec nevycházelo.