čtvrtek 29. října 2015

Sacher

Před týdnem jsem se muže zeptala, jaký by chtěl dort k narozninám. Poručil si sachr a já, ač čokoládové dorty nepreferuji, mu tuhle kalorickou čokoládovou bombu vytvořila. A jelikož jsem ve Vídni na pravém sachru nikdy nebyla, můžu vám sdělit pouze to, že dort je výborný a dost sytý:o) Zda chutná jako správný sachr, bude muset posoudit někdo jiný.

Pokud se dort rozhodnete péct, vězte, že není úplně levný na vstupní suroviny. Budete potřebovat kvalitní meruňkovou marmeládu s vysokým podílem použitého ovoce a nešetřit s ní. Do polevy použijte vysokoprocentní čokoládu, ideálně třeba 70% Lindt.

V říjnu 2015 byl sacher výzvou odvážných pekařů v časopise Gurmet. I já ho opět zkusila. Recept je velmi podobný tomu, který tu byl, jen korpus je z čokolády a ne kakaa. Je tudíž vláčnější, ale také kaloričtější a dražší. V receptu tak nechávám recepty na oba korpusy - vy si vyberte ten, který vám vyhovuje, dobré jsou oba:o)


pondělí 26. října 2015

Kuřecí dušené s rajčaty a červenou čočkou

Máte chuť na něco rychlé, zdravého a dobrého? Zkuste tohle dušené kuřecí. Přípravy příliš nepotřebuje, není zahuštěné ani gramem mouky (ale červenou čočkou, kterou v tomhle jídle sní i syn, který čočku normálně odmítá:o)). Když jsem ho zkusila prvně, bylo mi jasné, že se zařadí mezi stálice "obědových rychlovek". Zapatláte jen jednu pánev a během dušení si v klidu stihnete připravit i přílohu.


pátek 23. října 2015

Hruškový koláč s mandlovou náplní

Hrušky a jablka jsou typicky podzimní ovoce a obojí mám moc ráda. Zatímco jablečných dezertů mám na blogu pěknou řádku, hrušky ještě nedostaly prostor. Zatím jsem totiž nenarazila na recept, který by mě nadchnul (a pár už jsem jich vyzkoušela, ale vždy jsem měla nějaké výhrady). A tak jsem si sedla, trochu jsem popřemýšlela a zkusila experimentovat a na druhý pokus už jsem s chutí spokojená. Lehce povařené hrušky a k tomu nádivka z mascarpone a mandlí - vše spolu krásně ladí. Jestli máte přebytek hrušek, vyzkoušejte ho a dejte vědět, jak chutná vám.



sobota 17. října 2015

Kvæfjordkake - verdens beste / Norský žloutkový dezert

Kvæfjordkake je údajně nejlepší dort na světe. Je původem z Norska a já už můžu říct, že je pekelně dobrý, ale nejlepší na světě asi ne, to by si Norové věřili až moc:o)  Tahle dobrota vás bude stát šest vajec, ale já miluju vaječné dezerty (třeba po žloutkových věnečcích bych se utloukla), takže když se kvæfjordkake objevil v říjnovém Gurmetu jako výzva odvážných pekařů, věděla jsem, že ho vyzkouším.

Původní rozpis měl velkou spotřebu žloutků a malou bílkou a jak víte, nemám extra ráda "zbytkové" recepty a bílků mám v mrazáku už takhle celkem dost, takže verze, kterou vám teď předkládám po sobě zanechá jen dva bílky - to jde, ne?:o) Originální recept pochází nejspíš od Báry z Cherriesontop, která má dezert uzpůsobený na řezy jako já (v Gurmetu byl dort), a můj recept je tak nějak spojením těchto dvou receptů.

A jestli se mě ptáte, jestli umím vyslovit název tohohle dezertu, tak vás ujišťuju, že ne:o)


čtvrtek 8. října 2015

Vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt není nic, co byste běžně nesehnali v obchodech. Problém je v tom, že ty běžně sehnatelné mají ke kvalitnímu produktu daleko. Jsou divně cítit a dezerty díky nim po vanilce příliš nevoní ani nechutnají. Pokud chcete opravdu kvalitní extrakt z vanilky, musíte sáhnout hlouběji do kapsy, nakoupit na internetu a nebo si ho udělat doma sami. Není na tom nic těžkého a krom alkoholu, kvalitních vanilkových lusků a šroubovací lahve nepotřebujete nic navíc. Opravdu.

Vanilkový extrakt je vhodný i jako dárek k Vánocům a když ho uděláte v těchto dnech, do svátků se stihne rozležet:o)

Vanilku na něj vybírejte ale pečlivě a raději z dobrého zdroje. Opravdu nedoporučuji lusky od nejmenované firmy běžně sehnatelné v supermarketech, z toho už moc dobrého nedostanete. Raději si připlaťte a kupte nevyschlé, lesklé a šťavnaté kusy. Já mám skvélé zkušnosti z vanilkou z Madagaskaru, kterou kupuji už několik roků na www.vanilkove-lusky.cz



úterý 6. října 2015

Čokoládové řezy z červené řepy

Dezerty, kde je ovoce nebo zelenina použita k provláčnění těsta, mám moc ráda. Takže když mě má švagrová Petra vychválila řezy z čokolády a červené řepy, musela jsem je vyzkoušet. Dezert je krásně vláčný, řepa z něj trochu cítit je, ale pokud to strávník nebude vědět, nepozná ji:o) 

Pokud chcete řezy s výraznější červenou barvou, uberte nebo zcela vynechte kakao.