neděle 23. srpna 2015

Kurz stylingu a focení jídla s časopisem Gurmet

V sobotu 22. srpna 2015 jsem se zúčastnila kurzu stylingu a focení jídla, který pořádal časopis Gurmet. Hlavní osobou celého kurzu byla výborná fotografka Šárka Babická, sekundovala jí Darina Křivánková z Gurmetu a prostor pro celý kurz poskytlo Bistro Proti Proudu. A jestli vás zajímají další fotky a pár slov ke kurzu, čtěte dál:o)


pátek 21. srpna 2015

Drobenkový meruňkový koláč

Už delší dobu jsem měla chuť upéct něco meruňkového a jak jsem byla upozorněna jednou kamarádkou, na blogu nic s meruňkami nemám  (resp. mám, ale původně je to koláč se švestkami a v receptu mám jen zmíňku, že můžete použít meruňky:o)). Když moje kamarádka Štěpánka zveřejnila na svém blogu tastylife.cz recept na meruňkový koláč, věděla jsem, že ho musím zkusit. Lehce jsem ubrala cukru, trochu změnila postup u pečení a na světe byl křupavý a strašně dobrý koláč. Tak dobrý, že u odpolední kávy zmizela půlka - syn i manžel žádali přídavek:o)

Pekla jsem ho v koláčové formě s průměrem 27 cm a bylo to tak tak (málem se mi na výšku do formy nevešel), takže doporučuji péct spíše v dortové formě Ø 25 a více cm, a nebo koláčové formě Ø 30 cm.




čtvrtek 20. srpna 2015

Kakaový dort s krémem z mascarpone a čokoládové ganache

V půlce září se vdává má kamarádka a požádala mě, abych jí na hostinu pro 30 lidí upekla dva menší dorty. Jeden chce čokoládový, druhý světlý. A nebyla bych to já, abych dopředu netrénovala a nevymýšlela, jakou kombinaci krému a korpusu zvolit a netestovala na živých objektech konkrétní chuť. Tenhle dnešní je právě ten čokoládový. Korpus je klasický kakový piškot, vevnitř je krém z čokoládové ganache a mascarpone a ač to na úvodní fotce není vidět, najdete tam i banán:o)

Dort je dost hutný a sytý, já osobně na ty čokoládové dorty nejsem a stačil mi menší kousek. Ale tříletý syn si přidal a v manželovi také zmizel během chvíle. Nesl dort i do práce kolegům a i ti dort chválili. Takže chutnají-li vám čoko dorty, jděte do něj:o)

Kamarádka sice požaduje menší dorty, ale menší ve smyslu "menší svatební", takže ve skutečnosti se jedná o větší dort s průměrem 27 cm. 



úterý 18. srpna 2015

Koprová omáčka

Koprová omáčka je klasika českých jídelen a rozděluje lidi na dva tábory - ti, co jí milují, a ti, co jí nesnáší. Já se řadím k první skupině, miluju jí od malička:o) V jídelně jí dělali smetanovou a do sladka, moje maminka jí dělala z mléka a vajíčka a trochu do kysela. Já si v dospělosti vyzkoušela uvařit několik variant včetně té se zakysanou smetanou, až jsem zakotvila v krémové z tučné smetany (a hlavně z poctivého vývaru) a vařím jí už jen takhle:o)

A která varianta maso+knedlík vs. vajíčko+brambor se u vás servíruje? Já volím vejce a brambor:o)

čtvrtek 13. srpna 2015

Čokoládová zmrzlina

Čokoládovou zmrzlinu jsem nikdy neměla ráda. Nebylo to proto, že bych neměla ráda čokoládu (tu zbožňuju), ale asi proto, že té čokolády ve zmrzlině nikdy moc nebylo a chutnala spíš jako kakaový krém. Názor jsem změnila, když jsem v lepších cukrárnách vyzkoušela zmrzliny s přívlastkem "superčokoládová" nebo "extračokoládová", protože v nich bylo čokolády požehnaně a chutnaly skvěle. Takže netrvalo dlouho a začala jsem pátrat po domácí variantě, našla jsem, lehce upravila (hlavně množství, aby se vešlo do mého zmrzlinovače), asi natřikrát vychytávala konzistenci a nyní vám můžu ukázat recept na čokoládovou zmrzlinu, kterou zvládne doma každý! A nepotřebujete případně ani zmrzlinovač (viz další popis).

Jen to focení ve 30°C v bytě bylo teda velmi rychlé:o)


sobota 1. srpna 2015

Řecké bifteki

Ač cestuji ráda, moc zemí jsem zatím neprojela a navíc jsem si (aspoň zatím) vystačila s Evropou. Řecko jsem navštívila opakovaně a jestli mě tam něco hodně nadchlo, tak je to jejich slaná kuchyně. Nedávno jsem hostila svého bratra s ženou na večeři a bez předchozího zkoušení (což moc často nedělám) jsem připravila řecké bifteki. A ukázalo se, že to byla velmi dobrá volba. Dnes jsme si udělali řecký oběd (včetně sklenky ouza) a já si bifteki nafotila a přináším recept na tuhle jednoduchou dobrotu.