čtvrtek 30. července 2015

Eton mess

Doslovný překlad tohoto dezertu je Etonský nepořádek a trochu to sedí - přeci jen jde o nadrcené sněhové pusinky smíchané se šlehačkou a jahodami, tak trochu miš-maš ze zbytků:o) Tradičně se podává při zápasu v kriketu na Eton College, ale můžete si ho připravit i tady v ČR, přeci jen se jedná o typicky letní dezert.

V originální verzi se skládá jen z pusinek, vyšlehané smetany a jahod. Já jsem krém trochu odlehčila a "řízla" ho jogurtem a jako ovoce lze použít libovolné drobné ovoce, nejen jahody:)

Pusinky

Bílkové pusinky nemám ráda. Je to jen nadýchané, sladké a nic víc. Ptáte se, proč teda zveřejnuji recept na jejich přípravu? Protože jsem přišla na to, že samotné nejsou nic moc, ale v kombinaci s něčím konkrétním, můžou být skvělé! Třeba v dezertu eton mess skoro nejsou cítit a přitom pohár krásně osladí. Když je přihodíte na kyselejší zmrzlinu, pěkně vám to celé bude křupat a lahodit. Když na stříkání pusinek použijete ozdobnou špičku, můžete je pak použít pro dozdobení dortu. A taky se samozřejmě zbavíte bílků:o)

Receptů na pusinky je nespočet. Někdo peče na vyšší stupeň pár minut, někdo suší i několik hodin v pootevřené troubě. Na ten druhý způsob já rozhodně nemám čas, takže jsem zalovila v kuchařce Romana Vaňka, ubrala cukr a povedlo se:o) Jediná nevýhoda je, že při rychlejším pečení/sušení hrozí, že vám pusinky maličko zezlátnou (což by ideálně neměly). Povedlo se to u některých kousků i mně, ale chuťově to pusinkám neuškodilo:o)


středa 29. července 2015

Špagety po uhlířsku / spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara pochází původně z Itálie. V našich luzích a hájích tyhle těstoviny zdomácněly pod názvem uhlířina a nebo uhlířské špagety. Už dlouho jsem je chtěla vyzkoušet připravit doma, ale trochu mě odrazovalo množství žloutků v receptech (resp. to, že se v receptech vyskytují jen žloutky, protože opět narážíme u bílků na existenční otázku "kam s ním?"). Až jsem narazila na recept s celým vejcem a to bylo přesně to, co jsem hledala. Vejce se v tepelně neupravuje, takže doporučuji použít pouze čerstvá vejce z ověřeného zdroje. A pokud máte pocit, že do těstovin alla carbonara prostě bílek nepatří, dejte místo celého vejce dva žloutky a jinak postupujte úplně stejně:o)





středa 22. července 2015

Tartaletky s žloutkovým krémem - vanilkovým a čokoládovým

Když jsem byla malá holka, chodila jsem s tátou do cukrárny a tam si vybírala skoro vždycky buď žloutkové věnečky, větrníky a nebo košíčky s vanilkovým krémem a ovocem. Od té doby se mnoho změnilo - já vyrostla a v cukrárnách se začaly prodávat zákusky z prefabrikátů. A tak už mi ovocné košíčky většinou nechutnají a nebo na ně musím do několika málo cukráren, kde je dělají poctivě. Z toho důvodu jsem už dlouho přemýšlela, že si takové košíčky připravím doma, ale pořád na realizaci nebyl čas. Až mě před dvěma měsíci oslovila Katka z redakce LUXURYWOMAN.cz s žádostí o rozhovor a přípravu nějakého receptu, okamžitě se mi vrátil nápad na ty zpropadené ovocné košíčky. A tak jsem zapátrala, zalistovala a podle Julie Child připravila úzasně křehké tartaletky s žloutkovým krémem ve dvou provedeních - vanilkovým a čokoládovým.

Těsto bylo trochu oříšek, s původním se trochu hůře pracovalo (musí se dost podpsypávat a pracovat rychle), tak jsem zkoušela další tři recepty, ale nakonec se vrátila k původnímu, protože chuťově bylo prostě nejlepší. Krém byl jasný okamžitě, už vyzkoušený crème pâtissière a volba byla správná, k těstu pasuje jak zadek na hrnec:o)

A jak dopadlo naše setkání s týmem z luxurywoman, si můžete přečíst v článku věnovaném nejen tartaletkám :o))




pondělí 13. července 2015

Jogurtová zmrzlina s ovocem

Ve vedrech, které byly, jsem i tak měla chuť na sladké. Ale zároveň jsem chtěla, aby to bylo studené, nepřeslazené a ne moc sytící. Prostě příjemně osvěžující a trochu zdravé, aby člověk neměl výčitky, že se furt jen cpe sladkým:o) A napadla mě jogurtová zmrzlina. V kombinaci s ovocem je jogurt skvělý, oproti smetanovým zmrzlinám má mnohem lepší energetické skóre, takže proč si nedat dva kopečky, trochu ovoce a neprohlásit to za zdravou svačinu?!

A tak jsem začala pátrat po nějakém použitelném receptu.. Většina jich ale zklamala, protože jogurt v nich byl se smetanou v poměru 1:1 a to už pro mě není jogurtová zmrzlina, ale spíš smetanová. A tak jsem trochu zaexperimentovala, smíchala jogurt s mascarpone, přidala trochu cukru a ovoce a voilá, dobrota byla na světě! Je rychlá a velmi jednoduchá:o)

Zkoušela jsem i variantu čistě jogurtové chuti bez ovoce, ale ta s ovocem je lepší a tak uvádím tu:o) Na fotce je varianta s borůvkami a jahodami - v poměru asi 1:2. 



pátek 10. července 2015

Drobenkový tvarohový koláč s borůvkami

Jestli máte rádi drobné ovoce s tvarohem a drobenkou a navíc nemáte po ruce robot ani mixér, tenhle koláč je přesně pro vás. Je jednoduchý, raz-dva hotový a výborně chutná. Takže jestli jste se právě vrátili z lesa s hrnkem nasbíraných borůvek, pusťte se do něj:o)

Koláč se jmenuje sice "... s borůvkami", ale klidně do něj dejte navíc třeba rybíz (já to tak tentokrát udělala). Maliny, ostružiny a nebo třeba angrešt přihoďte klidně taky, jen dejte pozor, aby toho sladkého ovoce byl větší podíl, jinak bude koláč dost kyselý a bude potřeba přisladit tvarohovou náplň.

Recept tu mám už tři roky, jen jsem ho dneska upekla znovu a přefotila:o)


 

středa 8. července 2015

Ovocný koláč z jogurtového těsta

Po roce je opět čas rybízu, višní a podobného kyselejšího ovoce a já se vracím k tomuhle jednoduchému a výbornému koláči, který už loni slavil velký úspěch. K přípravě nepotřebujete žádné roboty a mixery, stačí mísa, vařečka a ruce. Koláč je krásně vláčný a drobenka z ovesných vloček skvěle křupe a vy máte pocit, že jste si koláč posypali skořicovým müsli. Je jen o maličko složitější než klasická bublanina, ale mnohem chutnější.

Kromě rybízu lze použít už zmíněné višně, třešně, borůvy, maliny, ale klidně i jahody - jakékoliv šťavňatější ovoce. Já jsem od totohle koláče použila už kde co, na fotce je koláč z rybízu a borůvek (v poměru 2:1).

Recept není nic nového, znáte ho mnozí z loňska, jen jsem pořídila nové fotky:o)



čtvrtek 2. července 2015

Borůvkovo-tvarohová zmrzlina

Borůvky si natrhejte v lese (měšťáci nemající les s borůvkami je koupí u nejbližšího stánku), ostatní ingredience seženete určitě v lednici. Nohy hoďte do škopku se studenou vodou a vychutnejte si tuhle lehkou borůvkovou dobrotu! A hlavně přežijte ty tropy, co mají přijít...