úterý 30. června 2015

Vanilková zmrzlina

Vanilková zmrzlina
100 g cukru krupice
4 žloutky
250 ml plnotučného mléka
250 ml šlehačky
250 g mascarpone
2 vanilkové lusky - See more at: http://www.kublanka.cz/index/financiers#sthash.psq6JaBB.dpuf
Vanilková zmrzlina
100 g cukru krupice
4 žloutky
250 ml plnotučného mléka
250 ml šlehačky
250 g mascarpone
2 vanilkové lusky - See more at: http://www.kublanka.cz/index/financiers#sthash.psq6JaBB.dpuf
Vanilková zmrzlina
100 g cukru krupice
4 žloutky
250 ml plnotučného mléka
250 ml šlehačky
250 g mascarpone
2 vanilkové lusky - See more at: http://www.kublanka.cz/index/financiers#sthash.psq6JaBB.dpuf
Vanilková zmrzlina
100 g cukru krupice
4 žloutky
250 ml plnotučného mléka
250 ml šlehačky
250 g mascarpone
2 vanilkové lusky - See more at: http://www.kublanka.cz/index/financiers#sthash.psq6JaBB.dpuf
Vanilková zmrzlina
100 g cukru krupice
4 žloutky
250 ml plnotučného mléka
250 ml šlehačky
250 g mascarpone
2 vanilkové lusky - See more at: http://www.kublanka.cz/index/financiers#sthash.psq6JaBB.dpuf
Když jsem na blogu Kublanky narazila na recept na vanilkovou zmrzlinu, bylo mi jasné, že ho musím ozkoušet, jakmile začne být teplo. Tenkrát jsem ještě neměla zmzlinovač, a tak mě potěšilo, že lze tuhle dobrotu vyrobit i bez něj (jen je s tím víc práce). Nějaký čas minul a já nabyla zmrzlinovače a po ozkoušení dvou zmrzlin z návodu od výrobce jsem konečně vyzkoušela tuhle vanilkovou. A nemohla se jí nabažit! Když se prostě řekne vanilková zmrzlina, tak při si představím přesně tohle - smetanová konzitence, chuť pravé vanilky z lusku a jemnost po vaječných žloutcích. Je poměrně sytá a návyková, takže by vám neměl stačit jeden kopeček:o)

Oproti původnímu receptu jsem maličko změnila postup (mám ozkoušený trochu jednodušší při svařování "aglického krému", ze kterého zmrzlina vychází) a množství surovin tak, aby se dávka vešla do zmrzlinovače Bosch.


neděle 28. června 2015

Jahodové zrcadlo - nepečený tvarohový dort

Že vám už ten název něco připomíná a ta fotka už tu jednou byla, ale ve fialovém? Je to tak:o) Dcera slavila první narozeniny a tenhle dort v borůvkové verzi měl obrovský úspěch, tak proběhla další recyklace - tentokrát s jahodami.

Postupy v receptu jsou stejné, jen jsem změnila trochu poměry surovin (hlavně u ovoce, kvůli rozdílné síle barvivosti borůvek a jahod) a tak raději celý recept přináším znovu:o))



pondělí 22. června 2015

Dort s bavorským čokoládovým krémem

Nedávno jsem ozkoušela krémy na bázi vajec a rychle se do nich zamilovala. Když jsem pak viděla, že Lidl vyhlásil food challenge pro bloggery, kde bylo podmínkou použít sezonní ovoce, čokoládu na vaření a vanilkové sušenky (z jejich produkce) a vytvořit z toho letní dezert, okamžitě jsem věděla, že to bude něco s vaječným krémem. Skoro tři týdny jsem si lámala hlavu, který krém použít a jak to nakombinovat, aby z toho nebyl dezert do skleničky posypaný nalámanými sušenkami (protože "to umí každej"), až se mi v hlavě začal rýsovat konkrétní dort - slabý sušenkový korpus, na něm nadýchaná čokoládová pěna a nahoře čerstvé ovoce. Listovala jsem kuchařkou od Julie Child a nakonec to vyhrál bavorský krém - je krásně nadýchaný, spotřebují se celá vejce (takže se mi nebudou kupit bílky) a navíc ho udrží želatina (snižuje se riziko rozpadnutí.o)).

Recept je tentokrát trochu náročnější, jak časově, tak na manuální zručnost a časovou souslednost, ale jak nemám moc ráda čokoládové krémy, tak u tohohle prohlašuji, že za to stojí:o) Do originálního bavorského krému patří ještě vyšlehaná smetana (125 ml) a míchá se do krému po zchladnutí, já jí ale nepoužila, krém mi konzistenčně i chuťově vyhovoval bez ní, nadýchanost zajistí našlehané bílky. Pokud budete recept zkoušet, klidně smetanu přidejte, krém bude ještě o fous nadýchanější:o)

Krém obsahuje sice tepelně upravené žloutky, ale bílky jsou zcela syrové, takže pro výrobu použijte co nejčerstvější vejce z ověřeného zdroje.

Jelikož se jedná o soutěž s Lidlem, dodržela jsem jejich podmínky a použila vanilkové sušenky Tastino Petit Beurre,  FinCarré čokoládu na vaření a maliny z Lidlu.


neděle 14. června 2015

Toastový máslový chléb

Máte rádi bílý chléb, ze kterého si můžete udělat toasty nebo sendviče? To, co se běžně prodává v obchodě, vám přijde jako nadýchaná pěna a při čtení složení nestačíte zírat, jak dlouhý seznam položek naše pekárny můžou vymyslet? Jestli si chcete zase pochutnat, upečte si tenhle chleba doma. Je to jednodušší než si myslíte a je chutnější, než by vás napadlo:o) A potřebujete k tomu 5 (slovy pět) ingrediencí!
 

 

čtvrtek 4. června 2015

Jahodová pavlova

Bílkovému dezertu, který byl údajně stvořen pro baletku Annu Pavlovu, jsem dlouho odolávala. Pusinky z bílků mě příliš nechutnají a obecně mám problém najít recept na dezert z bílků, který bych si s chutí dala.Často peču ze žloutků a bílky se mi hromadí v mrazáku. Tentokrát už se mi jich tam sešlo asi 18, a tak jsem si řekla, že tenhle dezert oku velmi lahodící vyzkouším. Mně osobně až tak neučaroval (což mě moc nepřekvapilo), ale manžel si pochutnal a vím, že pavlova je obecně velmi oblíbená, a tak vám recept zprostředkuji.

V originálním zdroji je doporučeno konzumovat okamžitě po navrstvení, aby se pusinky nestihly nasáknout krémem (pak to prý "není ono"). Já jsem pavlovu zkusila jak čerstvě připravenou, tak asi hodinu a půl odleželou a ta odležená mi chutnala víc a dala se i maličko líp porcovat:o) Takže pokud milujete chuť bílkových pusinek, snězte dortík hned, pokud jste jako já, nechte vše rozležet několik desítek minut.


úterý 2. června 2015

Čokoládový crème saint-honoré

Crème saint-honoré alias krémová náplň s bílkovou pěnou vychází ze žloutkového crème pâtissière, akorát zužitkujete i bílky a krém je nadýchaný jako pěna.  Původní recept obsahoval víc bílků, takže máte-li na skladě navíc další 3 čerstvé bílky, klidně ho udělejte podle původní receptury z 8 bílků. Já recept upravila na úspornější variantu, kde spotřebujete celá vejce. 
Krém se hodí jako náplň do dortů a nebo lze podávat samostatně jako dezert (jako je vidět na fotkách). Protože jsou v něm tepelně neupravené bílky, doporučuji používat velmi čerstvá vejce z ověřeného zdroje. Nepoužívejte bílky z mrazáku.

Receptem se nenechte zmást, opravdu se začíná přípravou čokoládového crème pâtissièr a teprve pak se do něj míchá bílkový sníh, aby vznikl crème saint-honoré.


Vanilkový crème pâtissière

Hon na vanilkovým krém s jahodami vznikl díky mojí švagrové Petře. Ona je takový můj zdroj výzev.. Někde něco ochutná, zalíbí se jí to, zmíní se a mně to nedá a já hledám a pátrám, jak vytvořit něco podobného. Tentokrát přišla na chuť bourbon krému s jahodami z Ovocného světozoru. Pohár jsem si nechala dovézt domů, abych mohla ochutnat a měla s čím porovnat výsledek. Narovinu přiznávám, že chuťově jsem se velmi přiblížila, jen konzistence tohohle krému je tužší než originál. 
Ale nevadí, recept přidávám i tak, protože crème pâtissière tvoří základ sladké francouzské kuchyně a hodí se jak do pohárů, tak hlavně jako náplň do koláčů, košíčků a tartaletek. Název zní sice složitě, ale nejedná se o nic jiného než o poctivý žloutkový krém zahuštěný moukou a bez úprav jsem čerpala od Julie Child.