neděle 31. května 2015

Cheesecake s jahodovým mramorováním

Cheesecaky v jakékoliv podobě jsou něco pro mě, navíc v kombinaci s jahodami - kdo by odolal? Takže když jsem tenhle dort viděla v červnovém apetitu, bylo jasné, že ho vyzkouším. Jen jsem si ho "lehce" uzpůsobila, takže v náplni je méně cukru a ne téměř kilo krémového sýra (to je přeci jen trochu drahý špás) a těsto jsem dělala kakaové linecké. Kdo chce, vymění za podrcené sušenky (150 g) a rozspuštěné máslo (3 lžíce), stejně jako je to v originální receptu.


úterý 26. května 2015

Galettes s rebarborou a jahodami

Letošní jahodovou sezonu si (se mnou) užijete. Teda pokud máte rádi jahody:o) Já je totiž miluju a mám v hlavně hned několik nových receptů na dobroty s tímhle skvělým ovocem.

Z minulého týdne mi tu zbyla nějaká rebarbora a někde na netu jsem zahlédla galettes s jahodami a jelikož už mám ozkoušený recept na ovocné galettes, použila jsem tentokrát stejný postup, jen lehce změnila složení náplně tak, aby chutově ladila s jahodami a rebarborou. Koláčky jsou velmi křehké, náplň příjemně kyselá a vy máte pocit, že jíte linecké koláčky s luxusní jahodovu marmeládou s kouskami ovoce. Dají se jíst i vlahé, takže je můžete začít připravovat klidně dvě hodiny před příchodem návštěvy:o)


pondělí 25. května 2015

Ovocné poháry se smetanovo-tvarohovým krémem

České jahody jsou konečně tu a samozřejmě jsem nezahálela, nakoupila je a jelikož k dnešní odpolední kávě nesetíhám nic upéct, udělala jsem aspoň jednoduché poháry s lehkým krémem ze smetany a tvarohu. Při vymýšlení ovoce se nedržte při zemi, můžete použít jakékoliv drobné sladké ovoce jako jahody, maliny, borůvky nebo ostružiny, ale taky vypeckované třešně nebo višně (ale ty bych doporučila lehce svařit s cukrovým nálevem). Za chvíli je hotovo a zvlášť v horkých dnech přijde takovéhle osvěžení vhod.


Vepřové maso pečené ve smetaně

Tohle jídlo připravuju už hodně dlouho a recept mám od své švagrové Petry. Recept je jednoduchý, poměrně bezpracný, výsledek chuťově výborný. Má jen jednu špatnou vlastnost - tahle úprava masa není příliš vzhledná a celé je to takové nefotogenické. Takže se nenechte zmást, jídlo chutná líp než vypadá:o) 

čtvrtek 21. května 2015

Quiche s lososem, bramborami a koprem

Tenhle quiche je taková z nouze cnost. Netušila jsem, co dnes k obědu, v lednici toho moc nebylo a navíc jsem se trochu zavázala, že vymyslím a nafotím nějaký nový quiche. A tak jsem probrala zásoby a zkombinovala to, co mi chutná a navzájem k sobě ladí. A vznikl tenhle koprový fešák. Odpůrci kopru tuhle bylinku vynechají a jistě si taky přijdou na své:o)



středa 20. května 2015

Francouzský koláč s rebarborou


Když jsem si koupila červnový Gurmet, šla jsem po receptech s jahodami a rebarborou a když jsem viděla francouzský rebarborový koláč se žloutkovým krémem, který je od Meg v kuchyni, měla jsem rozhodnuto, že ho při nejbližší příležitosti vyzkouším.
Koláč není nejsnadnější na přípravu a ani netrvá dvacet minut (no možná dvacet minut by trvalo ho sníst:o)), ale spojení žloutkového krému s proslazenou rebarborou je něco, co za to námahu stojí.

V originálním receptu je koláč dělaný do čtvercové formy s rozměry 13*35 cm. Takovou já nemám a tak jsem upekla klasický kulatý koláč s průměrem 26 cm. Akorát bych příště rebarboru nekrájela na 10 cm dlouhé špalíky (ty jsou vhodné do té hranaté formy, protože se dávají na šířku a při porcování koláče se nemusí překrajovat), ale spíš na menší kousky. Rebarbora se totiž při porcování trochu špatně překrajuje. Další malé změny v receptu jsou okomentovány jako obvykle kurzívou.




neděle 17. května 2015

Králík na černém pivu

Králičí maso je velmi zdravé a vhodné i pro ty nejmenší děti do prvních příkrmů. My si ho dneska zkusili připravit na "dospělácký" způsob s černým pivem a všem nám chutnalo.


sobota 16. května 2015

Borůvkové zrcadlo - nepečený tvarohový dort

V březnu měla svátek dcera a na oslavu jsem vytvořila borůvkový ombré dort. Synovi tak moc chutnal a líbil se mu, že trval na tom, aby měl ke svému svátku stejný. Za ty dva měsíce se mi povedlo ukecat jen to, že nemusí být tříbarevný. A tak jsem recept na původní dort vzala, zrecyklovala, upravila barvení a vzniklo borůvkové zrcadlo :o) . Naspodu sušenky, pak vrstva lehce obarveného tvarohového krému a nahoře zrcadlo z borůvkového pyré. Stejně dobré jako původní, jen o něco méně pracné a zdlouhavé:o)

Jelikož se mi množí reakce na tento dort a jeho přílišnou sladkost při použití čerstvých borůvek, upravuji recept o množství cukru v pyré. Viz recept dále. 


středa 6. května 2015

Rebarborový tvarohový cheesecake

Každoročně se těším, až nastane doba rebarbory a my si užijeme její kyselé chuti. Zatím jsem z ní pekla snad jen klasický kynutý koláč s drobenkou a když jsem letos objevila recept na cheesecake s rebarborou, věděla jsem, že ho musím vyzkoušet. Originální recept je ze stránek Nigelly Lawson (ale autorkou není Nigella, jedná se o recepty fanoušků), takže jsem musela nejdřív přísady přepočítat, následně upravit množství některých surovin a nakonec jsem riskla a krémový sýr v náplni vyměnila za český tučný tvaroh (protože v našich luhách a hájích je ten tvaroh tradiční a navíc k rebarboře se hodí). Ano, vím, že v tuhle chvíli jsem z cheesecaku udělala tvarožník, ale výsledný koláč (ač není pečený ve vodní lázni) zůstává krásně vláčný a krémový a konzistencí byste ho od cheesecaku nepoznali. Takže porušuji svoje předsevzetí a koláči z tvarohu tentokrát nechávám jméno cheesecake. Kdo chce originál, vymění tvaroh za krémový sýr.

A jestli letos nevíte, co s rebarborou, určitě tenhle koláč vyzkoušejte, stojí za to!