středa 29. dubna 2015

Polévka z medvědího česneku

Uvědomuji si, že sezona medvědího česneku už v podstatě skončila a já jdu s křížkem po funuse, ale pochopte mě - jako pražák se spoléhám téměř výhradně na farmářská tržiště a v okolí prostě česnek dřív nebyl. Tak tenhle recept vemte třeba jako inspiraci na příští rok a nebo si svazek zkuste ještě sehnat:o)


úterý 21. dubna 2015

Hamburger

Hamburgery u nás proslavily hlavně fastfoody a ač do těhle provozoven v podstatě nechodím  a jídlo mi tam nechutná (výjimku tvoří jen zmrzlina od mcdonalda), domácí verze nemá chybu. Skutečná houska (samozřejmě domácí), skutečné mleté maso bez aditiv, zahušťovadel, které je propečené dorůžova, trocha zeleniny a doma vyrobená tatarka. Jednou za čas na "lásku v housce" prostě přijde chuť:o)



pondělí 20. dubna 2015

Hamburgerové housky z kvásku

Když už děláme hamburger, chce to domácí pečivo, protože to kupované má nehezké složení. Já volím housky z pšeničného kvásku (ten bez problémů "vychováte" z žitného), kdo kvásek nemá, mrkněte na stránky Maškrtnice, která má i variantu s droždím (pozor na to, že je stejně zdlouhavá jako ta kvásková:o))


Charlotta

Charlotta se objevila v květnovém Gurmetu ve výzvě odvážných pekařů. Já jsem tenhle dezert neznala a samozřejmě mě zaujal a rozhodla jsem se ho upéct. Akorát v receptuře v časopise bylo moc smetany a želatiny a dost se lišil od receptu na blogu zadavatelky. Ale tam se mi zase nezdál recept na piškoty (a použila jsem raději recepturu od Julie Child) a krém vyšel tuhý tak, že jsem do něj želatinu fakt nedávala, navíc ho bylo docela dost málo, a tak jsem "nastavovala" tvarohem. Ne Babica ze mě ještě není, celé to chutná moc dobře a takhle holt občas vznikají "ty naše oblíbené" variace. Navíc si zkuste dát do googlu "charlotta" a uvidíte, že každý jí dělá jinak a spojovacím kamenem jsou snad jen ty piškoty okolo:o)

Jelikož jsem se původního receptu z časopisu vůbec nedržela, fotku do soutěže posílat nebudu, ale dezert vám vřele doporučuju (alespoň tedy tu mojí úpravu). Je lahodný, ukrývá želatinové překvapení s ovocem, naučíte se vyrábět domácí cukrářské piškoty a když počkáte ještě tak měsíc, měsíc a půl, užijete si ho s čestvými a šťavnatými jahodami (v půlce dubna ty jahody ze Španělska protě nejsou nic moc, ale zdobení to potřebovalo...).




sobota 18. dubna 2015

Chinois - francouzský máslový koláč

Chinois alias číňánek. Francouzský dezert z kynutého těsta, na který se všude po internetu pěje chvála. Tak jsem ho taky musela zkusit.. A ne jednou:o)


Bílé pšeničné pečivo - rohlíky, housky

Domácí pečivo z bílé pšeničné mouky. Chutná jako ty poctivé rohlíky za mého dětství. Stačí jen namazat máslem nebo žervé a vychutnávat.


pátek 3. dubna 2015

Hráškový krém

Hráškový krém spadá do velmi jednoduchých a hlavně rychlý polévek, které poměrně často večeříme. Rozpis je na 2 poctivé (rozumějte velké) porce.


 200 g zeleného hrášku
500 ml vody nebo zeleninového vývaru
1 střední cibule
1 větší brambor
olej,
sůl, pepř
krutony, zakysaná smetana

Brambor i cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Rozpálíme olej a necháme na něm zesklovatět cibulku, poté přidám brambor a hrášek (pár kuliček můžeme nechat stranou na pozdější ozdobu) a zalijeme vodou/vývarem. Osolíme, opepříme a necháme asi 15 minut vařit (do změknutí brambor).
Poté polévku sundáme z plotny a ponorným mixérem jí rozmělníme do hladka. Pokud by vám vadila byť jen jediná šlupička, která se třeba nerozmixovala, můžete polévku ještě přepasírovat (já to nedělám). Přihodíme pár kuliček hrášku v celku do krému a necháme na mírném plameni lehce prohřát. Servírujeme s kopečkem zakysané smetany a nebo krutony.


čtvrtek 2. dubna 2015

Velikonoční nadílka


Jako malá holčička (mající mimojiné staršího bráchu) jsem se na Velikonoce těšila. Chodila jsem s bráchou a tátou koledovat. Přeříkávala jsem básničky (a to mě bavilo moc), dostávala za to odměnu ve formě vajíček a cukrátek a doma jsme pak několik dní museli jíst vejce na tvrdo a zvláště vajíčkovou pomázánku jsem neměla vůbec ráda:o) S nástupem puberty jsem tenhle svátek začala nesnášet. Z kluků se na jeden den stali šílenci, kteří nás bili hlava nehlava, nejednou jsem to odnesla modřinou na zadku a stehnech a ještě za to chtěli odměnu - nejdřív ve formě vajíček, postupem času ve formě chlastu, což jsem obzvláště u náctiletých nechápala už tenkrát. Podstata Velikonoc a švihání pomlázkou se totálně vytrácela. Až s mým mužem se na Velikonoce zase těším. Plete každý rok sobě i synovi pomlázku, dostávám od nich přes nohy jen symbolicky, abych byla pořád mladá a krásná a s radostí jim chystám sladkou výslužku.

Loni jsem těsně před svátky objevila kouzlo esíček a koka sušenek a tak jsem napekla a rozdávala právě tyhle laskominy. Letos jsem chtěla repertoár obměnit a volba padla na klasiku, kterou miluje hlavně syn - linecké. Recept už na blogu mám, tak ho nebudu přepisovat, odkaz musí stačit. Původně jsem chtěla zdobit bílkovou polevou tak, jak to udělala u svých perníčků má kamarádka Lucka . Ona má perníčky překrásné, ale já zaprvé nemám výtvarný talent, zadruhé neumím s bílkovou polevou. Takže moje "krajovkové" výtvory raděj snědl manžel a já použila polevu tradičnějším (a v mém případě prezentovatelnějším) způsobem.

Druhý den jsem měla cestu přes Anděl, kde zrovna probíhaly trhy a já se vydala hledat svůj oblíbený stánek s vykrajovátky. Naštěstí tam byl a pán měl malá vykrajovátka včetně několika jarních a velikonočních motivů. Ještě ten den jsem zadělala novou várku lineckého a tentokrát to dopadlo o dost líp (aneb, když nemáte nadání, pořiďte si vykrajovátka:o)).

A co připravujete na pondělí vy?


 

Jidáše

Na zelený čtvrtek se tradičně nejedí jen zelené potraviny, ale pečou se a konzumují jidáše - jejich tvar symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš po zradě Ježíše oběsil.

Takhle je údajně dělaly naše babičky (recept je z kuchařky od Romana Vaňka). Rozpis je na 10 kousků vážících cca 80g a připravte se, že tohle sladké pečivo je pořádně hutné a tuhé (ty nadýchané jidáše z rostlinných tuků ze supermarketů to nepřipomíná ani omylem).