pondělí 30. března 2015

Tvarohová bábovka

Taky nemáte moc v oblibě bábovky, protože jsou většinou dusivé a mnohdy i přeslazené? Tak tahle tvarohová taková vůbec není. Obsahuje půl kila tvarohu, takže je krásně vláčná a díky krupičce i poměrně nadýchaná. Já jsem jí dneska opět upekla a jelikož má tu nevýhodu, že se ráda chytá na formu a nejde z ní vydolovat (doteď mi šla obstojně ven jen ze sklěněné formy), byla takovou malou zkouškou na formu Nordicware, kterou jsem vyhrála v Gurmetu. A musím uznat, že forma testem prošla bez jediného zaškrobrtnutí, bábovka z ní vyjela jedna radost a nikde se nepotrhala:o)


neděle 29. března 2015

Pastýřský koláč

Miluju omáčky z mletého masa a rajčat ve všech podobách. Nejlepší (a nejtradičnější) jsou podávané s těstovinami. Když jsem prvně viděla recept na pastýřský koláč, přišla mi kombinace téhle omáčky a bramborové kaše trochu divná, ale na receptu byl vyfocen sám Zdeněk Pohlreich, tak jsem recept musela vyzkoušet :o) A mile mě překvapil, protože právě tahle kombinace je velmi chutná. Má jen jednu velkou nevýhodu - čerstvě upečený se totálně rozpadá a nevzhledně se servíruje. Takže je nutné ho upéct s předstihem a nechat alespoň 2 hodiny zchladnout (ale pak je koláč vlahý a ne každému to vyhovuje) a nebo péct v menších miskách po jednotlivých porcích.





pátek 27. března 2015

Rajská omáčka

Rajská omáčka je takový základ naší kuchyně. Já i manžel ji máme rádi od malička a když chci, aby syn snědl celý oběd, rajská je 100 % záruka úspěchu. Tuhle omáčku jsem zkoušela na několik způsobů, víc i míň zahušťovat, použít jen rajčata nebo jen protlak, experimentovala jsem trochu s kořením a nakonec si vyladila jednu verzi, kterou jedu poslední dva roky pořád dokola:o) Chápu, že rajskou doma dělá asi každý a každý podle své chutě, takže pro zkušené kuchaře tohle není zajímavý recept a prostě ho přeskočí. Ale pro začátečníky to může být dobrá berlička, od čeho se odrazit. Alespoň já bych ve svých začátcích ocenila pořádný recept, protože než se mi povedla rajská, která mi opravdu chutnala, trvalo to docela dlouho:o)


středa 25. března 2015

Malovaná roláda s tvarohovou náplní

Na pečení rolády se chystám už minimálně dva roky, ale nikdy k tomu nějak nebyla příležitost, nebo mi do cesty přišlo něco zajímavějšího k pečení. Teď ale nastal čas, kdy už jsem si řekla, že ty rolády musím zkusit, protože jsem ještě v životě nikdy žádnou neupekla (to jsem ostuda, co?:o)). Už dlouho jsem měla v hlavě malovanou roládu, protože recept mimojiné sliboval, že se roláda po upečení nemusí rolovat (a byla to pravda). Roládu jsem připravila podle receptu (krém jsem ale udělala jiný) a bohužel mi polovina zdobení zůstala na pečícím papíře a celá roláda byla tak nějak monstrózní (ale chutnala dobře). Nevzdala jsem se, udělala pár zlepšovacích opatření a tentokrát se podařilo mnohem líp!

Za mě je lepší upéct dvě menší rolády (líp se s nimi manipuluje) a hlavně sundat pečící papír z těsta ještě za horka (upozorňuju na to i v receptu), protože po vychladnutí má ta tmavá část tendenci ulpět víc na papíře než na roládě. A pokud se nechcete dělat s efektním malováním (které jinou než okrasnou funkci nemá), suroviny na těsto a malování spojte (vynechte kakao) a připravte rovnou těsto.


neděle 22. března 2015

Ombre nepečený dort

Když moje kamarádka Lucka plánovala dort pro svou dceru k narozeninám, přišla s nápadem nepečeného dortu, který je tón v tónu obarvený borůvkami. V první chvíli jsem jí to rozmlouvala, protože je dort sice krásný, ale jeho příprava zabere dost času. Lucka se tenkrát mým brbláním odradit nenechala a dobře udělala. U nich měl dort velký úspěch a dcera byla nadšená. Výsledek nadchnul i mě a bylo mi jasné, že při nejbližší příležitosti ho také vyzkouším.

Zítřejší svátek naší dcerky (slavený dnes) byl ideálním dnem pro takhle sváteční dort. Recept jsem maličko upravila (podle v současnosti běžně prodávané gramáže použitých surovin), použila formu s větším průměrem, zapatlala spoustu nádobí, dělala se s ním od rána do pozdního odpoledne (ale skutečná práce mi zabrala asi hodinu času, zbytek času dort prostě jen tuhnul a já myla nádobí:o)), ale nelituju. Dort je lehký, dobrý a efektní na pohled. Zvládne ho i začátečník a 100% ohromí společnost:o)

Po opakovaných reakcích na přílišnou sladkost tohoto dortu, když se použijí čerstvé lesní borůvky, jsem upravila množství cukru v pyré, resp. jsem přidala poznámku, jak postupovat, pokud máte čersvé borůvky. 



pátek 20. března 2015

Máslové sušenky

Máte chuť na něco jednoduchého a nekomplikovaného? Třeba na zcela základní sušenky chutnající po másle? Pak vyzkoušejte tyhle. A jelikož se blíží Velikonoce, klidně je vykrájete do tvaru vajíčka,  zajíčka nebo kuřátka a rozdávejte koledníkům:o)


úterý 10. března 2015

Quiche Lorraine

Recepty na tenhle v podstatě základní quiche se poměrně dost liší. Prvně jsem otevřela evropskou kuchařku Romana Vaňka - na těsto 2 žloutky, na náplň 6 žloutků a dvě vejce, slanina, cibule, sýr a smetana. Pak jsem zalistovala v bibli francouzské kuchyně od Julie Child a tam se těsto příliš nelišilo od toho, co dělám obvykle, v náplni bylo přiměřené množství vajec, slanina, smetana a upozornnění, že do tohoto koláče nepatří sýr (ten patří do švýcarského koláče). A pak hledejte, kde je pravda a kdo má recept na ten opravdový quiche lorraine. :o)
Doslovné dodržení náplně od pana Vaňka jsem nebyla ochotna dostát, protože nemám ráda neúsporné recepty (a koláč z 10 vajec, kde mi zbyde 8 bílků prostě není úsporný), ale nechtěla jsem se ochudit o cibulku ani sýr. A tak jsem zkombinovala oba recepty a výsledek byl výborný!


Muffiny s ovesnými vločkami a jablky

Tyhle muffiny jsou trochu netypické. Moc nevyběhnou (resp. vyběhnou, ale zase spadnou) a jsou velmi vláčné, žádná suchá buchta. 



středa 4. března 2015

Čevabčiči

První společná dovolená s mým manželem proběhla v Bulharsku (a je tomu skoro 9 let). Kromě moře a klidu jsme si tam taky užívali dobrého jídla a vína. Specialitou téhle země je "kebabče" a protože se to podobá českému čevabčiči, doma už šiškám z mletého masa jinak neříkáme:o)
Pokud tohle jídlo nemáte rádi z dob školních jídelen, zkuste přivřít oči. Tyhle válečky nemají s těmi často na troud vyschlými, či příšerně mastnými šiškami nic společného. Jsou krásně šťavnaté a opečená cibulka jim dává karamelový šmrnc. Nejlepší jsou čerstvé, ale není problém je upečené zamrazit a pak si je rozmrazit a ohřát na pařáčku a nebo servírovat třeba k rajské omáčce a rýži.


úterý 3. března 2015

Banánové muffiny

Banánové muffiny jsou ideální volbou, pokud chcete něco rychlého, dobrého a nevíte, co s přezrálými banány.


neděle 1. března 2015

Štěpánská hovězí pečeně

Jak jsem jako malá neměla ráda hovězí a různé omáčky z něj, čím jsem starší, tím víc tohle červené maso preferuji. Když se správně připraví, tak je naprosto bezkonkurenční. Štěpánská je tak trochu jinou verzí znojemské - jen s vajíčkem a bez kyselých okurek.


Třená bábovka


Třená bábovka byla úplně první bábovka, kterou jsem si vyfotila a dost možná i moje první povedená bábovka vůbec. Od té doby jí peču podle tohohle receptu a stále nám chutná:o) Je krásně vláčná a tak akorát sladká.
Tento týden dorazila výhra z Gurmetu (forma na bábovku jubilee a lívanečník), tak jsem formu musela prubnout a volba padla na třenou bábovku, protože stará fotka byla opravdu velmi prehistrická a dělala tu trochu ostudu.