neděle 6. prosince 2015

Tvarohové řezy s mandarinkami

V pátek jsem si v Albertu skočila pro prosincový magazín a doma rychle projela recepty. Tenhle koláč mě zaujal na první pohled a po přečtení receptu jsem věděla, že ho vyzkouším. Potěší všechny milovníky tvarohu (protože tvaroh tvoří jeho podstatnou část), lidi na redukční dietě (zvlášť, když zkusí použít třeba jen polovinu másla, je to dezert, který zasytí a má spoustu bílkovin) i diabetiky (ti můžou místo cukru použít oblíbené sladidlo). Není moc sladký a je v něm jen trochu krupičky a žádná mouka.  Jen si dejte pozor u loupání mandarinek, ať na nich nezbyde žádná bílá dužina a koláč po ní není hořký. A pokud nemáte doma zrovna mandarinky, použijte jiné měkké ovoce - bude dobrý i s meruňkami, nektarinkami, broskvemi, jahodami, malinami a nebo borůvkami.



5-6 mandarinek
100 g másla
120 g cukru krupice
1/2 citronu - kůra
špetka soli
3 vejce
750 g tučného tvarohu ve vaničce
70 g jemné krupičky
1 kypřící prášek
1 lžička vanilkového extraktu
-------------------------------------------
Troubu rozehřejeme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Plech nebo pekáček (25x35 cm) lehce navlhčíme a vyložíme pečícím papírem (nebo vymažeme máslem a vysypeme krupičkou).

Jednu mandarinku přepůlíme a vymačkáme z ní šťávu. Ostatní mandarinky pečlivě oloupeme (aby na nich zbylo jen minimum bílé dužiny, pokud bychom to neudělali, mandarinky v koláči budou hořké), vyjmeme bílý střed a nakrájíme je na 5 mm silná kolečka.

Do mísy vložíme povolené máslo, cukr, citronovou kůru a špetku soli a šleháme několik minut do krémové konzistence. Šleháme dál a přidáváme po jednom vajíčka, následně i veškerý tvaroh, šťávu z mandarinky a vanilkový extrakt.

Krupičku smícháme s práškem do pečiva, přidáme k těstu a naposledy rychle prošleháme do hladka.

Těsto  naneseme na plech a nahoru položíme kolečka mandarinek. Vložíme do trouby a pečeme 30-40 minut.

Krájíme a servírujeme vychlazené.


Zdroj: Magazín Albert, prosinec 2015

3 komentáře:

  1. hum, je vais craqué çà me tente beaucoup

    OdpovědětVymazat
  2. Jednou jsem zkusila, mandarinky mi propadly a ještě k tomu zhořkly... :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je mi líto:( Já měla hořké jen mandarinky, které nebyly pečlivě oloupané od té bílé dužniny (hlavně ze středu). A propadnutí může být tím, že buchta nebyla zcela dopečená (pokud tedy propadly až PO upečení). Zkuste příště jiné ovoce, třeba borůvky, on je tenhle tvarožník opravdu moc dobrý.

      Vymazat