Perníčky ihned měkké

Klasické medové perníčky jsem na Vánoce už hodně dlouho nepekla. Neumím je totiž zdobit. Ale vůbec. Nemám výtvarný talent, takže mé malůvky jsou žalostné. Navíc poleva se mi nikdy nedařila, pokaždé příšerně tekla, nebo se lepila, tuhla dřív než měla.. Letos jsem ale už poněkolikáté obdivovala krásné perníčky od Lucky z blogu Nesto a hecla jsem se a dětem vytvořila perníkový adventní kalendář (za mohutné polevové konzultace právě od Lucky:o)). Malůvky byly sice stále slabé, ale už jsem aspoň věděla, jak na polevu a hlavně perníčky, co se nevešly na kalendáře, zvládl syn během pár dní ekologicky zlikvidovat (rozmějte sníst) a loudil další a další. A tak jsem perníky napekla i na Vánoce a zaručuju se za to, že jsou opravdu měkké a vhodné k okamžité konzumaci. Jen prosím omluvte zhoršenou kvalitu zdobení, fakt to neumím, ale moc se snažím:o) A jestli taky neumíte zdobit perníčky, raději si k tomu najděte nějaké video, na youtube určitě něco bude.





Perníčky (5-6 plechů)

500 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
5 lžic (tj. asi 190 g) medu
100 g másla
2 vejce
2 lžíce holanského kakaa
3 lžičky perníkového koření
1 lžička sody
1 lžička prášku do pečiva
+1 vejce na potření po upečení
----------------------------------------------
Cukr, med a máslo utřeme, přidáme vejce a zapracujeme. Mouku smícháme s kakaem, sodou, práškem do pečiva a perníkovým kořením, přidáme k medové směsi a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pokud se těsto pořád příliš lepí, přisypeme ještě trochu mouky.
Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme přes noc odležet v lednici.

Troubu rozpálíme na 170°C (horkovzduch na 160°C).

Těsto vyndáme z lednice a na lehce pomoučeném vále rozválíme na 3mm silnou placku a vykrajujeme požadované tvary, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Mezi jednotlivými kousky necháváme trochu místa, perníčky pečením zvětší objem. 

V rozehřáté troube pečeme 10-12 minut. Po vytažení z trouby okamžitě potíráme rozšlehaným vajíčkem a necháme zchladnout na plechu. Perníčky budou díky potření vejcem krásně lesklé. 

Pokud chcete perníčky červené, do rozšlehaného vejce přidejte trochu červené gelové potravinářské barvy a pečlivě rozmíchejte.

Zdobení

1 bílek
150-200 g moučkového cukru
1 lžička škrobu
1 lžička citronové šťávy
-----------------------------------------
Cukr moučka si dvakrát prosijeme. Bílek se špetkou soli lehce našleháme (nemusí být do sněhu), přisypeme škrob a polovinu cukru a vyšleháme tekutou polevu. Přidáme citron, zašleháme a pak po částech přidáváme další a další cukr, vždy pečlivě prošleháme a sledujeme konzistenci. Abychom dosáhli pevných neroztékajících se kontur, poleva musí mít kašovitou konzistenci, v podstatě netéct a tvořit špičky. Pokud to s hustotou přeženeme, lze polevu naředit několika kapkami citronové šťávy.

Množství cukru závidí na velikosti vejce. Já mám velká domácí vejce a dala jsem víc než 200 g cukru, abych dosáhla té správné konzistence. 

Polevu vložíme do zdobícího sáčku (zkušenější pekařky nedají dopustit na zdobící sáčky s plastovou špičkou přímo určené na zdobení perníků, případně silnější igelitové pytlíky, třeba zip-lock sáčky z Ikea), ustříhneme špičku, aby vznikl maličký otvor (zdobící sáčky s připravenou umělohmoutnou špičkou samozřejmě nestříháme:o)) a zdobíme.

Mně poleva z jednoho bílku stačila na ozdobení všech perníčků z půl kila mouky.



Zdroj: Apetit, prosinec 2013, perníčky dle receptu Moniky Brýdové. Poleva dle http://www.nesto.cz/2014/12/napeceno.html

Komentáře

  1. Perníčky jsou krásné. Oceňuji zdobení, protože já bych to tak nezvládla. Neumím namalovat ani domeček. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ale zvládla:o) Když to zvládnu nějak já, tak každý... I čtyřletý syn si pomaloval svou mašinku:o)

      Vymazat
  2. Marcelko,
    tak to mě u tebe překvapuje !
    Já jsem na tom totiž podobně,poleva je taky katastrofa, zdobení perníčků nám doma nejde nikomu :-(
    Dvouletý syn, ale nejraději právě tu polevu a tak jsem letos potupně koupila zdobící trubičky a formičku autíčka a máme převážně samá auta ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lidi kolem mě hodně sahají pro ty hotové zdobící tužky. Já to holt chtěla za každou cenu celé svoje:o) Ale Lucka mi dost pomohla, ta poleva musí být prostě dostatečně hustá, dřív jsem jí měla vždycky dost řídkou...

      Vymazat
  3. Perníčky náhodou vypadají moc pěkně. Ono to vždy vypadá nejlépe jako celek. Hromada nazdobených perníků je oku lahodící a detaily nezkoumáme.
    Já perníky dávno nezdobím. On u nás nikdo polevu nemá rád. Zato je peču nejméně jednou za měsíc, protože je všichni, a hlavně vnoučata, milují. Mám spoustu tvarů zvířátek a děti vždy hledají to své.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju:o)
      Já jsem asi dvoje Vánoce pekla perníky a nechala je bez zdobení, ale mě se prost nějak nelíbí, jsou nahé... Tak jsem je pak raději nepekla asi 6 let vůbec... Ta poleva je jen cukr a zase cukr, takže nic moc, ale když jí je nějak přijatelné množství, tak to jde.. já nemám moc ráda ty perníky, co jsou tou polevou celé zakryté jako glazurou a na tom ještě další zdobení. To je hezké na pohled, ale jíst se to asi moc nedá:o)

      Vymazat
  4. Taky mi moc nejde zdobit. Vždycky perníček jen obtáhnu po hranách :D Vám se ale moc povedly!

    OdpovědětVymazat
  5. Vyzkoušela jsem, jsou dost podobné receptu, podle kterého jsem pekla předchozí roky, ale ještě lepší! Už nikdy jiné ;) (a nezdobím, bez polevy jsou nejlepší...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že perníčky chutnaly:o) Mně tyhle taky nadchly, já perníčky nikdy extra nevyhledávala, ale těhle jsem se mohla užrat:o) A děti taky:o)

      Vymazat
  6. My máme nejradši perníčky slepené povidly a polité čokoládou. Ale k tomu zdobení... loni se mi k pečení neobvykle ochotně hrnul synek (na prahu de iure dospělosti). Inu, napekl si kosočtverce a hádejte, jak zdobil :-) mnoho výtvarného talentu věru nepotřeboval.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. slepovaný perník politý čokoládou miluje můj muž. Příště musím udělat i ten, děkuju za připomenutí:o)
      A koukám, že máte doma veselo:oD To mě ještě všechno čeká... No ale aspoň se pak mohl vytáhnout před kamarády, jak je šikovný...

      Vymazat
  7. Dobrý den,
    perníčky jsou dobré, jen na nás trochu sladší. Co se týče zdobení. U nás se nikdy nezdobili. Jen perníková Pfka jsme zdobili zase perníkem. Vyváleli jsme tenké válečky a různě je na vykrojený perník kroutili. Účastnila se toho vždy celá rodina a byla to velká zábava :)
    Poslední dobou zdobíme rozinkami, brusinkami a půlenými mandlemi. Děti to baví, je to rychlé a když pak ozdbu nechtějí, tak ji sloupnou a zbyde na mě :)

    OdpovědětVymazat
  8. a jak dlouho perníčky vydrží měkké? když je nyní upeču, budou na vánoce měkké?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle me ano. Ja jsem z nich loni delala detem adventni kalendar, visely mi tu na vzduchu od 1.12. A ani posledni pernicek na Stedry den nebyl tvrdy.

      Vymazat
  9. Na recept sa riadne teším,doteraz som mala šťastie len na tvrdé perníčky:)

    OdpovědětVymazat
  10. vyzkoušela jsem s karobem a skořicí, a jsou výborné a opravdu hned měkké... budu péct pravidelně

    OdpovědětVymazat
  11. Jeeej.konečne sa mi vydarili perníčky..a aj zdobenie bolo jednoduchšie

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den,
    už pár let jsem příznivcem Vašeho blogu a když hledám něco nového, co bych upekla, vždy nejdřív mrknu na Vaše stránky... :-) Naposledy jsem sklidila úspěch s tvarohovým koláčem, který opravdu neměl chybu... :-)
    no a k perníčkům... osobně je moc nemusím, ale chtěla jsem něco na společné tvoření se synkem (3,5 roku)... nemám klasická vykrajovátka, takže jsme použili ty na sušenky, i s razítkem... výsledek je úžasný, kdyby šlo, přiložím fotku, protože i když se perníčky trochu nafoukly, na většině je razítko krásně vidět a není tedy potřeba je ani zdobit a přesto nevypadají holé... jen jsem asi někde udělala chybu, protože i 2 dny po upečení jsou krásně křupavé a chuťově naprosto dokonalé... takže do Vánoc určitě nevydrží... :-D a dneska jsou na programu máslové kokosky a pár sušenek... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moýná byla chyba je péct 3 týdny před Vánocemi:o) To fakt nevydrží.. protože se prostě sní:o))

      Jsem moc ráda, že perníčky mají takový úspěch a i ostatní recepty z mého blogu.

      Vymazat
  13. Dobrý večer, právě peču vaše perníčky a hned po upečení jsou tvrdé. Doufám, že do vánoc změknou ...

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý večer, právě peču vaše perníčky a už jsou tvrdé :-(, snad změknou ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli jsou tvrdé hned po upečení, tak jsou přepečené. Ale už se mi to taky stalo a pobyt v chladu a vlhku (zasklený balkon) pomohl a po par dnech byly měkké.

      Vymazat
  15. Vynikající perníčky, jiné už nepeču. Dokonce i mamka je začala dělat podle tohoto receptu:-).

    OdpovědětVymazat
  16. Perníčky jsou výborné, dnes jsem je chutnala - pekla je dle receptu dcera. Hned je zařadím do vánočního programu, protože jinak jsem perníčky už nepekla, neměla jsem tak dobrý recept. Stran polevy - není třeba míchat si svoji polevu, koupíme royal icing v cukrářském e-shopu, nejlépe od firmy Fun cakes, a vymícháme podle návodu - i tak je to trochu alchymie vytvořit tu správnou hustotu, ale rozhodně je to jednodušší než "čarovat" s čerstvými bílky.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů