Máslové kokosky

Další novinkou, kterou jsem letos zkoušela, jsou tyhle kokosky. Pochází od slovenského dua z webu www.coolinari.sk a jsou zase něco jiného, než jsme u kokosek zvyklí. Jsou sice z bílků, ale navíc je v nich i máslo a celá konzistence je taková hutnější. Dlouho jsem si lámala hlavu, jak tenhle recept nazvat, protože ty klasické kokosky, které se u náš v ČR pečou, jsou o něčem jiném. Slovenské zvyky bohužel neznám natolik, abych si byla jistá, že tohle je "typicky slovenská kokoska" (ale klidně mě někdo ze slovenského publika poučte:o)), a tak jsem pojmenovala po ingredienci, která pro mě byla v tomhle bílkovém cukroví novinkou.

Oproti originálu jsem do těsta nedala citronovou kůru, tak nějak se tam mému jazyku nehodí, chtěla jsem čistou chuť kokosu bez citrusů. Pokud chcete připravit tyhle sušenky dle coolinárů, přidejte hned na začátku strouhanou kůru ze dvou citronů. A kokosky rozhodně nechte odležet aspoň dva dny, pak chutnají tak, jak mají:o)






2 bílky
100 g cukru moučka
100 g másla
100 g strouhaného kokosu
150 g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
špetka soli

další kokos na obalení (asi 50g)
--------------------------------------
Máslo necháme při pokojové teplotě povolit a pak ho utřeme s půlkou cukru. Zapracujeme kokos a následně mouku s práškem do pečiva a špetkou soli.

V jiné misce si z bílků a špetky soli vyšleháme polotuhý sníh, do kterého přidáme druhou půlku cukru a šleháme, dokud nemáme pevný sníh, ve kterém metla nechává vlnky a sníh tvoří špičky.  Pomocí stěrky sníh zapracujeme do kokosového základu. Směs zakryjeme folií a dáme na 30 minut ztuhnout do lednice.

Troubu rozpálíme na 150°C.

Z těsta vytvarujeme malé kuličky, které obalíme v kokosu a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme 20-25 minut dokud kuličky nezpevní. Pozor nesmí zněhdnout, kokos by pak mohl zhořknout. Kokosky by měly být světlé, maximálně mít zlatavou barvu.

Necháme vychladnout, uložíme do chladu a necháme aspoň 48 hodin rozležet (kuličky jsou pak znatelně chutnější:o).


Zdroj:http://www.coolinari.sk/kokosky/

Komentáře

  1. Zrovna mi zbyly 4 bílky v lednici tak už vím jak je zpracuji . Díky za recept, vypadají báječně.
    Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Kokosky vypadají dobře,chtěla bych vyzkoušet.Jak dlouho před vánoci bych je měla začít péct,aby byly měkké? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. omlouvám se, dotaz jsem přehlédla. Kokosky jsou měkké a dobré druhý den po upečení, takže se dají péct klidně i teď těsně před Vánocemi:o)

      Vymazat
  3. Chtěla bych tak nějak veřejně poděkovat za tenhle blog. Dneska jsem podle Pradobrot napekla 5 druhů cukroví (konkrétně tyhle máslové kokosky, koka sušenky, křehké mandlové sušenky, Ikea perníčky a vinné hvězdičky) a všechno je prostě perfektní! Něco se už u nás zabydlelo mezi stálice, něco jsem zkoušela nově, ale zase to nemá chybu. A třeba tyhle kokosky... já kokosky nikdy neměla ráda, ale tohle je slast. Takže klobouk dolů za tenhle blog a jediné co bych si ještě za sebe přála by byla jednou tištěná kuchařka Pradobrot. Tak snad se dočkám. :-) Přeju krásné svátky. Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za krásný komentář, moc mě potěšil:o) Víc takových fandů:o) A kuchařka se (alespoň zatím) neplánuje, ale ptá se mě na ní čím dál víc lidí:o)

      Vymazat
  4. Děkuji za recept, kokosky jsou výborné a vypadají nádherně. Mně osobně chutnají asi nejvíc ze všech kokosek co jsem kdy jedla. Dobrých receptů s kokosem nikdy není dost :-)
    MEva

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím, kokosky jsem pekla loni na vánoce. Po upečení byly skvělé, ale pak hned ztvrdly a už nezměkly ��

    OdpovědětVymazat
  6. Napadá mě - kdybyste je dala po upečení a po vychladnutí hned do igelitového sáčku a uzavřela - ztvrdnout by asi neměly, ne? Vlhkost z nich by neměla kam uniknout.

    OdpovědětVymazat
  7. Zrovna jsem je dopekla. Jsou vynikající. Máte někdo zkušenosti s uskladněním v lendici? Nebo to už je moc chladné místo?

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý večer, u tohoto vašeho receptu na Máslové kokosky uveřejněného na Frima fresh chybí množství prášku do pečiva. Hezký večer Dana

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů