Dánské vanilkové věnečky

Tyhle věnečky jsou jedním z novým receptů, které letos zkouším. V prosincovém Gurmetu mě zaujaly, a tak jsem se je rozhodla upéct. Nejdřív jsem s nimi docela dost bojovala (ale zlepšovák je popsán v textu), po upečení mi přišly takové nijaké a byla jsem zklamaná. Ale když už byly upečené, tak holt putovaly do krabice, že se nějak snědí. Když jsem je asi po třech dnech ochutnala, pochopila jsem, že to může být něčí oblíbené cukroví! Věnečky se totiž rozležely a jsou krásně jemné, málo sladké a tvoří trochu kontrast k těm ostatním, dost sladkým kouskům. Rozhodně se dají péct i jindy než na Vánoce, je to jemné čajové pečivo, kterým neurazíte ani v létě:o)




na 2-3 plechy:
300 g hladké mouky
200 g másla
120 g cukru moučka
1/2 vanilkového lusku
1 žloutek
3 lžíce mléka
-----------------------------------
Máslo necháme povolit a pak ho vyšleháme  s cukrem a vydlabanými semínky z vanilkového lusku do světlé pěny. Přidáme mouku a vytvoříme sypkou drobenku. Nakonec zapracujeme žloutek rozmíchaný s mlékem a vypracujeme těsto, které má pastovitou konzistenci - ale nesmí být moc řídké (třeba jako krém), v troubě by se rozpustily,

Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Těsto přendáme do sáčku se zdobící špičkou ve tvaru hvězdy a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme kolečka.
Těsta dejte jen asi třetinu, aby byl pytlík spíš prázdný než plný, lépe se pak pracuje. Já osobně jsem pytlík naplnila celý a nebyla schopná kolečka vůbec nastříkat - neměla jsem na to dostatek síly. Když jsem v pytlíku nechala jen třetinu těsta, šlo to mnohem lépe. 
Zdobící špičku jsem zvolila střední věnečky mají asi 4-5 cm v průměru. Čím menší špičku zvolíte, tím hezčí věnečky budou, ale dá víc práce a námahy je na plech nastříkat. S větší špičkou je méně práce, ale věnečky nejsou tak hezké. Takže je třeba volit kompromis... 

Pečeme v předehřáté troubě asi 12 minut - kolečka musí zůstat světlá, ale měla by se zpevnit. Necháme vychladnout na plechu, pak přemístíme do krabice a do chladu a necháme alespoň 48 hodin rozležet.

Zdroj: Gumet, prosinec 2015, recept od Barbory Kravkové z http://www.cherriesontop.cz/

Komentáře

Nejpopulárnější blogy receptů