Vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt není nic, co byste běžně nesehnali v obchodech. Problém je v tom, že ty běžně sehnatelné mají ke kvalitnímu produktu daleko. Jsou divně cítit a dezerty díky nim po vanilce příliš nevoní ani nechutnají. Pokud chcete opravdu kvalitní extrakt z vanilky, musíte sáhnout hlouběji do kapsy, nakoupit na internetu a nebo si ho udělat doma sami. Není na tom nic těžkého a krom alkoholu, kvalitních vanilkových lusků a šroubovací lahve nepotřebujete nic navíc. Opravdu.

Vanilkový extrakt je vhodný i jako dárek k Vánocům a když ho uděláte v těchto dnech, do svátků se stihne rozležet:o)

Vanilku na něj vybírejte ale pečlivě a raději z dobrého zdroje. Opravdu nedoporučuji lusky od nejmenované firmy běžně sehnatelné v supermarketech, z toho už moc dobrého nedostanete. Raději si připlaťte a kupte nevyschlé, lesklé a šťavnaté kusy. Já mám skvélé zkušnosti z vanilkou z Madagaskaru, kterou kupuji už několik roků na www.vanilkove-lusky.cz



 5 vanilkových lusků
200 ml vodky (42 % alkoholu)
-------------------------------------------
Do skleněné lahve se šroubovacím víčkem nalijeme alkohol (ideální je vodka nebo světlý rum, alkohol by měl být chuťově málo výrazný a obsah alkoholu by měl být minimálně 40 %).

Lusky podélně nařízeneme a vhodíme do alkoholu. Semínka nevydlabáváme, necháme je v lusku. Lahev zavíčkujeme a uložíme do temna. Jednou za čas (když si zrovna vzpomeneme) lahví zatřepeme.

Po 2 měsísích je možné extrakt používat v poměru 30 ml extraktu na 1 litr tekutiny. Já ho obvykle používám tak, jak mám napsáno v receptech - po lžičkách do krémů a těst.




Pro srovnání - zleva doprava - extrakt čerstvě založený, extrakt založený před měsícem a extrakt založený před 2 měsíci. Tento zcela vpravo je hotový a může se používat.

Zdroj: http://www.vanilkove-lusky.cz/2011/10/vanilkovy-extrakt-recept/

Komentáře

  1. To jsou moc pěkný lahvičky, odkud je máte?...jinak www.vanilkove-lusky.cz znám a jsou super :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou z vom fassu, ale neco podobneho se da sehnat i na netu:-)

      Vymazat
  2. Existuje nějaká cesta, jak ho vyrobit bez alkoholu, aby ho mohly i děti?
    Děkuji předem za odpověď.
    Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Existuje, udela se vanilkovy cukr, ktery tu tak mam.

      Ale extraktu se obvykle dava velmi male mnozstvi, takze toho alkoholu je pak v dezertu naproste minimum.. pri aplikaci takovych kapek na kasel dostane dite alkoholu o dost vic...

      Vymazat
  3. Dostala jsem od kamarada vanilkove lusky, ale mlete - http://www.lecivemasti.cz/vanilkove-lusky/mlete-vanilkove-lusky-10g.html jaky je rozdil od tech celych, kdyz si je pak namelu? je to stejne jako s kavou? ze cersve namlete jsou lepsi?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bohuzel nemam zkusenost, ale ja radeji pracuju s cerstvymi lusky, nez s cimkoliv suchym na prach...

      Vymazat
  4. Prosim prosim, jaky alkohol konkretni znacky na to pouzivate? Diky,Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsem použila vodku Blend 42, manžel mi jí koupil, byla někde v akci:o) Ale dřív jsem prostě použila libovolnou vodku (bez příchutě) a i zbytek bílého rumu jsem do toho jednou nalila:o)

      Vymazat
  5. Dobrý den, a jak dlouho má takový extrakt trvalivost? Tipuji, že do spotřebování ;-) A uchovávat se musí kde - v lednici?Děkuji, Štěpánka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to alkohol, ten vydrží velmi dlouho:o) Já navíc pořád dolévám alkohol, občas přidám nějaký lusk, občas jich pár vyndám a dám nové.. Uchovávám ve skříni s dalším jídlem - takže v temnu a suchu, ale ne v lednici, to není nutné.

      Vymazat
  6. Pěkný den,
    kupujete vanilku stále na uvedené adrese? Mne to hlásí neexistující web.
    Předem děkuji za odpověď.
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naposledy jsem tam nakupovala cca pred rokem a velky vyber nemeli.. zda se, ze ted uz to zabalili uplne... skoda..

      Vymazat
    2. Letos už z toho dárky nestihnu, ale nechám si uloženo pro příště :)
      Prosím dotaz k těm luskům - píšete, že lusky občas vyndáte a doplníte nové... tzn. lahvičku stále dokola doléváte a udržujete? Dá se ještě nějak využít ten vyndaný lusk (a po jake době ho vlastně vytáhnout)? Předem díky za odpověď a přeji pěkné svátky! Katka

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů