Hruškový koláč s mandlovou náplní

Hrušky a jablka jsou typicky podzimní ovoce a obojí mám moc ráda. Zatímco jablečných dezertů mám na blogu pěknou řádku, hrušky ještě nedostaly prostor. Zatím jsem totiž nenarazila na recept, který by mě nadchnul (a pár už jsem jich vyzkoušela, ale vždy jsem měla nějaké výhrady). A tak jsem si sedla, trochu jsem popřemýšlela a zkusila experimentovat a na druhý pokus už jsem s chutí spokojená. Lehce povařené hrušky a k tomu nádivka z mascarpone a mandlí - vše spolu krásně ladí. Jestli máte přebytek hrušek, vyzkoušejte ho a dejte vědět, jak chutná vám.



Hrušky:

450 g hrušek (2 velké, nebo 4 menší)
700 ml vody
2 lžíce cukru
svitek skořice
7 hřebíčků
2 lžíce rumu (nebo 1 dl dezertního vína)
---------------------------------------------------
Hrušky oloupeme, nakrájíma na poloviny až čtvrtky (menší kusy na půlky, větší na čtvrtky), odstraníme jádřince a vložíme je do hrnce, do kterého nalijeme vodu, rum/dezertní víno a nasypeme skořici, hřebíček a cukr. Přivedeme k varu a vaříme hrušky do poloměkka - asi 5-7 minut. Hrušky musí být spíš tvrdé než měkké, dopečou se pak v troubě. Pokud máte měkké hrušky, nevařte je vůbec, zbytečně by pak byly kašovité a dezert byl nevzhledný.

Po uvaření opatrně vyjmeme hrušky z nálevu a necháme trochu zchladit.


Těsto:

100 g másla
50 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
1 vejce
220 g hladké mouky
sůl
---------------------------------------
Máslo necháme  povolit a společně s oběma cukry utřeme do světlé pěny. Přidáme vejce a propojíme. V jiné míse smícháme sůl a mouku, přidáme k máselné směsi a vypracujeme linecké těsto.

Těsto rukama natlačíme na dno a boky koláčové formy (já mám 27 cm v průměru) a vložíme do lednice odpočinout, než připravíme zbytek koláče (tenhle krok lze přeskočit, pokud nemáte místo v lednici:o))

Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C). 

Mandlová nádivka:

250 g mascarpone
100 g cukru moučka
2 vejce
100 g mletých mandlí
2 lžíce hladké mouky
-------------------------------------
Mascarpone s cukrem vyšleháme do homogenní směsi (jde to i  v ruce drátěnou metlou), přidáme vejce a spojíme. Pak přisypeme mandle a mouku a promícháme.

Formu s těstem vyndáme z lednice, na těsto nalijeme mandlovou nádivku.

Hrušky na horní části podélně nařezeme asi 0,5 cm do hlouby (neděláme z hrušek plátky, jen vytváříme žebrování) a zatlačíme je do krému zářezy nahoru.

Koláč vložíme do rozpálené trouby a pečeme 40-50 minut do zlatova.

Podávat můžeme i vlahé, koláč je výborný hned.



Komentáře

  1. Musim souhlasit, zatimco jablkove dezerty mi chutnaji bez vyhrady, z hrusek jsem jeste nejedla nic extra. Toto ale vypada velmi dobre, vyzkousim!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty hruškové dezerty jsou prostě takové chuťově plytké. Syrová hruška je v pohodě, ale jak se povaří /upeče, ztratí chuť a chce jí něčím doplnit, zvýraznit. Tady v tomhle receptu fungují ty mandle a mascarpone tomu dává vláčnost:o)

      Vymazat
    2. Tak zkuste tento:
      http://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/peceni-s-dianou/35626-sladke-peceni-s-dianou-hruskovy-kolac-s-karamelovou-omackou

      Neodoláte - je super :)

      Vymazat
  2. mňam mňam ..škoda , že dnes jsou mandle nad zlato - myslím cenově :-((( Iva

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů